Forfallet i USAs forskning og Imperiets vei mot undergangen

0
USAs fall som verdens hegemon er uunngåelig.


USA var en gang verdensledende på de fleste felt innen realfagene, naturvitenskapene og de teknologiske fagene. Dette er ikke lenger tilfelle. En årsak til dette er at Kina har satset enormt på å ta igjen og gå forbi USA. Men det skyldes kanskje like mye at USA har drevet og driver utstrakt sjølskading gjennom å la sitt skolevesen og sine universiteter forfalle.

David P. Goldman har skrevet en serie artikler i AsiaTimes der han beskriver og analyserer krisa i USAs akademia og setter den opp mot den massive satsinga som ikke minst Kina, men også et land som Iran, driver. Goldman skriver at bare 7 prosent av USAs universitetsstudenter på laveste trinn studerer ingeniørvitenskap, mens tallet i Kina ligger over 30 prosent.

Også Forbes er bekymret over krisa i naturfagene i USA. Magasinet viser til amerikanske eksperter klager overdet de oppfatter som ei krise innen STEM-fagene «(i.e. science, technology, engineering, and mathematics)».

Kina hadde i 2016 4,7 millioner studenter som nylig var uteksaminert i disse fagene, India 2,6millioner og USA 568.000.

STEM Teachers Program mener også at det er ei krise i USA innen disse fagene. USA utdanner nå altfor få lærere innen disse fagene til å kunne rette opp nivået opp gjennom skoleverket og høyere utdanning.

Donald Trump gir uttrykk for at problemet består i at Kina stjeler teknologi fra USA. I likhet med andre land stjeler naturligvis også Kina både patenter og teknologi, men Goldman peker på at Kina er det landet i verden som betaler mest for intellektuelle rettigheter. Huawei, som nå er i brennpunktet for kampen mellom USA og Kina, bruker 14 milliarder dollar hvert år på forskning og utvikling og planlegger å øke dette tallet til 20 milliarder. Microsoft ligger til sammenlikning på 10milliarder i året.

Kina utdanner nå fire ganger så mange studenter på bachelornivå som USA og kan vise til dobbelt så mange doktorgradsstudenter.

Ingen handelskrig i verden kan løse dette problemet for USA. Riktignok er kineserne både smarte og dyktige. Men det er vel så tydelig at USA faller for eget grep.

I juni 2017 publiserte Pentagon en rapport med tittelen At Our OwnPeril: DoD Risk Assessment in a Post-Primacy World. Rapporten beskriver hvordan USAs makt forvitrer og svekkes, slik at landet «ikke lenger kan stole på å ha en uangripelig posisjon som er dominerende, overlegen og gir det overtaket det nøt godt av de første 20 årene etter Sovjetunionens fall.» De innerste sirklene i maktapparatet i USA vet man at imperiet står for fall. Det er harde økonomiske og strategiske årsaker til dette, slik vi har pekt på i en artikkelserie. Del 1 her, del 2 her og del 3 her.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er gavebredde2-1024x236.jpg
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHuawei – Brennpunktet i den økonomiske krigen mellom Kina og USA.
Neste artikkelFra protestene til de gule vestene i Paris
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).