Fra protestene til de gule vestene i Paris

1
Foto: Shutterstock

Video produsert av The Rebel Media. 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det er skremmende at det demokratiske system i Frankrike ikke klarer å fange opp en så stor protest og en så stor misnøye som det De gule vestene representerer (og de har vel noe slikt som støtte i 70% av den franske befolkningen).

  I Frankrike avgjøres parlamentsvalget gjennom valg i enmannskretser. Det skjer i to valgomganger. De to kandidatene (eller evt fler) i en krets som har flest stemmer går videre til runde nr to, den kandidat som får flest stemmer i denne siste runde representerer denne valgkrets i parlamentet. (I Norge hadde vi omtrent samme valgordning som dette fram til 1918, men nå har Norge derimot en representativ og proporsjonal valgordning).

  Macrons parti fikk 28,2% av stemmene i første omgang og 43,1% av stemmene i andre omgang og fikk inn totalt 308 representanter (hvilket er 53% av representantene i parlamentet til tross for kun 28,2% av stemmene). Dvs Macron har absolutt flertall i parlamentet og kan dermed forhindre nyvalg, og dette til tross for at hans parti bare fikk 28,2% av stemmene i første valgomgang.

  Det høres ut som Frankrike bør endre valgordning. Bruk av enkeltmannskretser fører til økt polarisering i samfunnet, mindretallet slipper i liten grad til i styre og stell og må stelle i stand bråk for å nå fram. I USA og Storbritannia har man også valgordning med bruk av enkeltmannskretser (om i en noe annen utgave). https://no.wikipedia.org/wiki/Valget_til_Frankrikes_nasjonalforsamling_2017

  I Norge har vi et mye mer representativt sammensatt paralament/storting. Men i Norge mangler det regler for å gjennomføre nyvalg (så ved stor misnøye feks i den norske befolkning må det ventes til neste stortingsvalg for å til en endring av sammensetningen i Stortinget). Vi ser noen faretendenser i Norge allerede, bla de nye NAV-reglene. Faren er at dagens blåblå-regjering gjennomfører drastiske endringer i inneværende periode og som vanskelig kan stoppes før i 2021. Det eneste som kan stoppe en slik utvikling ser ut til å være Krf som ligger på vippen i Stortinget (men som nå kanskje bindes på hender og føtter).

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere