Brundtland: – Vi er i ferd med å miste kontroll over hva folk blir fortalt

0
Gro Harlem Brundtland uttrykker elitens bekymringer i Dagsavisen. "Vi er i ferd med å miste kontrollen over hva folk blir fortalt"

Tidligere partileder og statsminister Gro Harlem Brundtland sier i reine ord hva våre herskere frykter. I et stort intervju i Dagsavisen sier hun: – Vi er i ferd med å miste kontroll over hva folk blir fortalt. For det er det de der oppe i maktapparatet virkelig frykter, nemlig at de skal miste kontrollen over de fortellingene de mater oss her nede med. Det var lettere den gangen det ikke fantes noe internett og systemlojale medier hadde all kontroll. Brundtland, som var den som kuppet Norge inn bakveien inn i EU gjennom EØS etter at folket to ganger hadde stemt nei, likte seg bedre den gangen det var mulig å legge lokk på sånt og holde slike manipulasjoner skjult for folk.

Hun overdriver imidlertid litt. Den politiske og økonomiske eliten har fortsatt stor kontroll over fortellingene. Det ser vi i oppslag som dette:

De franske mediene talte med én stemme om Emmanuel Macron.


Eller slik:

Slik ser altså fri og uavhengig presse ut.

Eller slik:

Lille Omran ble brukt på forsidene i hele verden. Praktisk talt likelydende og samtidig. Da Omran dukket opp senere sammen med foreldrene, var de ikke interessert.

Det handler om å kontrollere fortellingene. Vi har skrevet mye om dette, blant annet her:

Den britiske regjeringa driver et hemmelig medieprogram for å sverte Russland

Kritiske situasjoner og ukritiske medier – fortellingene som dreper

Om fortellerkunstens rolle i krig

Og det er nettopp mot den økonomiske og politiske elitens, kort sagt overklassens fortellinger at vi trenger medier som steigan.no.

En mygg kan drive sjøl en kjempe til vanviddForrige artikkelUSA og Kina – handelskrig uten resultater
Neste artikkelJohnson & Johnson visste i mange tiår at babytalkumet deres inneholdt asbest
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).