Johnson & Johnson visste i mange tiår at babytalkumet deres inneholdt asbest

6
Johnson&Johnson er verdensledende på produkter for spedbarnhud. Noen av produktene kan inneholde asbest. Foto: Shutterstock.

Den multinasjonale industrigiganten Johnson & Johnson (nr. 37 på lista over de største korporasjonene i USA) er verdensleder i produksjonen av talkum og andre produkter for å behandle følsom babyhud. Siden 1980-tallet har de markedsført produktene sine som «usedvanlig trygge og sikre».

Men ledelsen i selskapet har visst i mange tiår at babytalkumet kunne inneholde små mengder av asbest. Dette går fram av en større avsløring som Reuters har gjennomført. 

I 1999 reiste Darlene Coker sak mot Johnson & Johnson. Han visste at hun var i ferd med å dø av kreft. Hun hadde fått en kreftform i lungene som er knyttet til påvirkning fra asbest. Hennes advokat visste at talkum kan inneholde asbest, så han reiste sak for henne mot industrigiganten. Men J&J klarte å vri seg unna og Coker måtte frafalle saka.

Men nå har Reuters gjennomgått dokumenter fra selskapet som til nå har vært hemmelige og slått fast at selskapets ledelse i hvert fall siden 1971 har visst om at produktene deres kunne inneholde asbest, og at deres bekymring har dreid seg om hvordan de skulle holde dette hemmelig for offentligheten.

Dokumentene viser også at J&J har hatt suksess med å påvirke myndighetene i USA slik at de ikke skulle legge hindringer i veien for produktene deres. De aller første meldingene om at det talkumet J&J bruker kunne inneholde asbestfibre kom så tidlig som i 1957/1958.

Talk eller talkum er et mineral som utvinnes i gruver. Mineralet har vært kjent og brukt siden oldtida og det blir brukt i svært mange sammenhenger, inklusive i matvarer der det har nummeret E553.

I 1976 vurderte US Food and Drug Administration å innføre grenseverdier for bruk av talk i kosmetiske produkter, men J&J forsikret dem om at det ikke var noen fare til tross for at selskapet da satt med prøver fra tre forskjellige laboratorier som sa det motsatte.

Siden har de fått mange flere bekreftelser på denne helserisikoen, men giganten J&J med sine advokater og sine forbindelser i maktapparatet har klart å hindre et offentlig søkelys på denne risikoen. Resultatet er at tusener av kvinner og barn har fått kreft av produktene deres. Det var nå en gang slik at det var mest kvinner som brukte talk på spedbarna sine, og noen av dem har utviklet lungekreft og i noen tilfeller også kreft i eggstokkene. Noen av spedbarna fikk også kreft.

Og nå lurer vel leserne på om ikke også vi er med, eller nærmere bestemt Oljefondet. Og, jo da, Oljefondet eier aksjer for 27,4 milliarder i Johnson&Johnson, så vi tjener da noe vi også på de «usedvanlig trygge og sikre», men altså potensielt kreftframkallende babyproduktene. De tre største eierne i selskapet er, surprise, surprise, Vanguard, BlackRock og State Street, gamle kjenninger for lesere av steigan.no.

Les: Tre selskaper eier de største korporasjonene i USA

Oversikter fra USA viser at Johnson&Johnson sponser begge de to partiene i Kongressen og at 45 av deres 62 lobbyister tidligere har hatt jobber for regjeringsapparatet.


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Hva i all verden har asbest i baby-pulver å gjøre? Er dette også ledd i de-populalsjonsprogrammet?

 2. Kroppspleieprodukt, hårprodukt og kosmetikkindustrien er enorm, hvem er vel ikke bruker av noe fra denne industrien? For menns vedkommende barberskum, deodoranter, shampoo og etterbarberingsvann, for kvinners vedkommende kosmetikk, kremer og lotion hver eneste dag, og nesten alt som sprayes eller smøres på huden absorberes av den og går inn i blodbanene.

  Jeg googlet en ingrediens i mitt barberskum, og ble forskrekket for feks kan Triethanolamine gjøre at: “Individuals who work with triethanolamine are at risk of having their eyes, respiratory, and digestive systems damaged. Should triethanolamine react with oxidants, then the substance ends up producing toxic and corrosive fumes that has nitrogen oxides”.

  Jeg er glad jeg barberer meg med maskin stort sett, og bare bruker barberskum unntaksvis. Kvinner er storforbrukere av kremer og lotion, og de fleste kroppspleie-produkter inneholder stoffer som er fra mildt irriterende til farlige, og overraskende mange inneholder kjemikalier som er sykdomsfremkallende, påvirker hormonbalansen og kan føre til infertilitet for kvinner, også for menn.

  Hvem eier så alle selskapene som produserer alle merkene med hår, kosmetikk og kroppspleie produkter? Det er 7-syv- megaselskaper, Estée Lauder, L’Oréal, Unilever, Procter and Gamble, Shiseido, Johnson and Johnson, og Coty som eier alle 182 merkene (!).

  Akkurat som vi snakker om Big Pharma, kan vi nå snakke om Big Beauty Industry snart? Og hvem eier de syv merkene som eier alt? Det er nok ingen overraskelser for den som undersøker saken nærmere. Og når industrien omsetter for 445 milliarder dollar i året, da er det penger nok til å kjøpe undersøkelser som viser at bruk og ingredienser ikke er farlige.

 3. Avatar for aford aford says:

  445 milliarder $US, det er mye “pen på flaske”, det. Onde tunger skal ha det til at når jentene bruker såpass mye sminke og parfyme som de gjør, må det jo nødvendigvis da være fordi de i utgangspunktet er stygge og lukter vondt. Dette stemmer jo selvfølgelig overhodet ikke; de er alldeles vidunderlige, både på lukt, smak og for øyet! Og når de ikke er det, hjelper ikke “pen på flaske” i det hele tatt! “Få av deg sparkel og kitt og kom her og klin litt med meg i stedet!” :kissing_heart:

  Ellers er nesten alt til å kline inn i ansiktet noe ordentlig dritt. Jeg vil anbefale i hvert fall gutter som barberer seg med høvel å kutte ut alt av vanlige etterbarberingsprodukter og skaffe seg en Aloe vera-plante og plage safta ut av den og bruke det i stedet. Det er sunt.
  aloe%20vera%20snitt

 4. Avatar for aford aford says:

  Det ville jo i så fall ha vært det eneste positive å si om saken. Men mange blir jo bare syke uten å dø, og det er ingen tjent med.

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Ok - start med deg selv!

 6. Avatar for aford aford says:

  Touché!

  Men altså … Jeg mener jo ikke at vi har noen å miste jeg heller, av dem/ oss som lever her og nå. Livet bør være såpass hellig, enten man er en klassisk troende eller praktiserende innenfor en gitt religiøs tradisjon, søkende/ fritenker, agnostiker, ateist eller hedning. Og uansett hvor mye man måtte mislike eller frykte noen, kanskje med et pragmatisk unntak for ytterste nødverge.

  Jeg bare hintet til en oppfatning jeg har, og som jeg deler med relativt mange; at menneskeheten er litt vel ivrig til å forøke seg i antall på en hardt presset jordklode, og at både vi som art isolert sett, og som del av den levende planeten som helhet, ville være sterkt tjent med å prøve å få ned formeringsraten i fremtiden og etter hvert bli noe færre til sammen, ikke enda fler.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere