Johnson & Johnson visste i mange tiår at babytalkumet deres inneholdt asbest

0
Johnson&Johnson er verdensledende på produkter for spedbarnhud. Noen av produktene kan inneholde asbest. Foto: Shutterstock.

Den multinasjonale industrigiganten Johnson & Johnson (nr. 37 på lista over de største korporasjonene i USA) er verdensleder i produksjonen av talkum og andre produkter for å behandle følsom babyhud. Siden 1980-tallet har de markedsført produktene sine som «usedvanlig trygge og sikre».

Men ledelsen i selskapet har visst i mange tiår at babytalkumet kunne inneholde små mengder av asbest. Dette går fram av en større avsløring som Reuters har gjennomført. 

I 1999 reiste Darlene Coker sak mot Johnson & Johnson. Han visste at hun var i ferd med å dø av kreft. Hun hadde fått en kreftform i lungene som er knyttet til påvirkning fra asbest. Hennes advokat visste at talkum kan inneholde asbest, så han reiste sak for henne mot industrigiganten. Men J&J klarte å vri seg unna og Coker måtte frafalle saka.

Men nå har Reuters gjennomgått dokumenter fra selskapet som til nå har vært hemmelige og slått fast at selskapets ledelse i hvert fall siden 1971 har visst om at produktene deres kunne inneholde asbest, og at deres bekymring har dreid seg om hvordan de skulle holde dette hemmelig for offentligheten.

Dokumentene viser også at J&J har hatt suksess med å påvirke myndighetene i USA slik at de ikke skulle legge hindringer i veien for produktene deres. De aller første meldingene om at det talkumet J&J bruker kunne inneholde asbestfibre kom så tidlig som i 1957/1958.

Talk eller talkum er et mineral som utvinnes i gruver. Mineralet har vært kjent og brukt siden oldtida og det blir brukt i svært mange sammenhenger, inklusive i matvarer der det har nummeret E553.

I 1976 vurderte US Food and Drug Administration å innføre grenseverdier for bruk av talk i kosmetiske produkter, men J&J forsikret dem om at det ikke var noen fare til tross for at selskapet da satt med prøver fra tre forskjellige laboratorier som sa det motsatte.

Siden har de fått mange flere bekreftelser på denne helserisikoen, men giganten J&J med sine advokater og sine forbindelser i maktapparatet har klart å hindre et offentlig søkelys på denne risikoen. Resultatet er at tusener av kvinner og barn har fått kreft av produktene deres. Det var nå en gang slik at det var mest kvinner som brukte talk på spedbarna sine, og noen av dem har utviklet lungekreft og i noen tilfeller også kreft i eggstokkene. Noen av spedbarna fikk også kreft.

Og nå lurer vel leserne på om ikke også vi er med, eller nærmere bestemt Oljefondet. Og, jo da, Oljefondet eier aksjer for 27,4 milliarder i Johnson&Johnson, så vi tjener da noe vi også på de «usedvanlig trygge og sikre», men altså potensielt kreftframkallende babyproduktene. De tre største eierne i selskapet er, surprise, surprise, Vanguard, BlackRock og State Street, gamle kjenninger for lesere av steigan.no.

Les: Tre selskaper eier de største korporasjonene i USA

Oversikter fra USA viser at Johnson&Johnson sponser begge de to partiene i Kongressen og at 45 av deres 62 lobbyister tidligere har hatt jobber for regjeringsapparatet.


Forrige artikkelBrundtland: – Vi er i ferd med å miste kontroll over hva folk blir fortalt
Neste artikkelNGOene en trussel mot Afrika
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).