USA og Kina – handelskrig uten resultater

1
Illustrasjon: Shutterstock.

Donald Trump har som kjent lansert en nokså massiv handelskrig mot Kina. Den begynte allerede i januar 2018 med at Trump la en 30 prosent importavgift på solcellepaneler, og så har det fortsatt gjennom året med stadige opptrappinger. I september 2018 kunngjorde for eksempel USA 10 prosent i avgifter på varer for 200 milliarder dollar  og det ble varslet nye avgifter på en import på ytterligere 267 milliarder dollar. Den siste avgiftsøkninga er ikke iverksatt foreløpig etter at Trump og Xi Jinping hadde et møte i Buenos Aires der de ble enige om en slags våpenhvile.

Med en så omfattende handelskrig hadde det vært grunn til å regne med en nedghang i USAs import fra Kina, eller i hvert fall en stagnasjon.

Men hva har skjedd i virkeligheten? nettsidene til USAs regjering går det fram at importen fra Kina tvert i mot har økt gjennom handelskrigen. Etter de ti første månedene av 2018 var det klart at USA hadde importert varer for 34 milliarder dollar mer fra Kina enn i tilsvarende periode i 2017. Handelsunderskuddet var ved utløpet av oktober på rekordhøye 344 milliarder dollar, og fortsetter det som hittil de to siste månedene vil det bli satt en ny rekord i handelsunderskudd mellom USA og Kina. Det vil for første gang passere 400 milliarder, og det med god margin.

Det er så man fristes til å sitere tittelen på et Shakespeare-stykke: Much ado about nothing.

Eller kanskje det riktige er å si at uten denne handelskrigen ville USAs underskudd vært dramatisk mye høyere. Likevel: USA er så avhengig av importen fra Kina at det ikke er så lett å redusere den. Og dersom USA skulle lykkes med å senke importen med noe som monner, spørs det om ikke USA sjøl ville merke de største skadevirkningene.USA har altså lykkes med å skade forholdet til sin viktigste handelspartner uten å redusere importene, ja verre enn det, forholdet er dramatisk forverret og underskuddet øker. Det er som om Imperiet plages av et dødsønske og gjør alt som skal til for å berede sin egen undergang.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Forholdet mellom USA og Kina er slik at det koster mye mindre å produsere en ting i Kina enn i USA. Hvis det feks koster 100 dollar å produsere noe i USA så koster det kun omtrent 10 dollar å produsere det samme i Kina (i tillegg kommer transportkostnadene). Det som koster 10 dollar å produsere i Kina feks selges i USA til en pris på 90 dollar (slik at evt mulige produsenter i USA vil bli utkonkurrert). Profitten på det som produseres i Kina og som selges i USA er følgelig ganske høy. Når det innføres toll på import av varer til USA, så gjør dette først og fremst innhogg i den kinesiske profitten mens salgsprisen i USA fremdeles kan bli liggende på omtrent samme nivå som før. Men dette fører altså samtidig til at tollinntektene til USA øker og det er feks mulig å kunne betale ut høyere subsidier til farmere i USA som rammes av høyre kinesisk toll på import av soyabønner fra USA. Økt kinesisk import-toll vil ramme USAs produsenter hardere enn økt amerikansk import-toll vil ramme Kinas produsenter. Trumps mål er å få til en mer balansert handel mellom USA og Kina, men det er altså det motsatte som skjer. Men man skal likevel ikke undervurdere betydningen av høyere toll-inntekter i USA.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere