USA og Kina – handelskrig uten resultater

0
Illustrasjon: Shutterstock.

Donald Trump har som kjent lansert en nokså massiv handelskrig mot Kina. Den begynte allerede i januar 2018 med at Trump la en 30 prosent importavgift på solcellepaneler, og så har det fortsatt gjennom året med stadige opptrappinger. I september 2018 kunngjorde for eksempel USA 10 prosent i avgifter på varer for 200 milliarder dollar  og det ble varslet nye avgifter på en import på ytterligere 267 milliarder dollar. Den siste avgiftsøkninga er ikke iverksatt foreløpig etter at Trump og Xi Jinping hadde et møte i Buenos Aires der de ble enige om en slags våpenhvile.

Med en så omfattende handelskrig hadde det vært grunn til å regne med en nedghang i USAs import fra Kina, eller i hvert fall en stagnasjon.

Men hva har skjedd i virkeligheten? nettsidene til USAs regjering går det fram at importen fra Kina tvert i mot har økt gjennom handelskrigen. Etter de ti første månedene av 2018 var det klart at USA hadde importert varer for 34 milliarder dollar mer fra Kina enn i tilsvarende periode i 2017. Handelsunderskuddet var ved utløpet av oktober på rekordhøye 344 milliarder dollar, og fortsetter det som hittil de to siste månedene vil det bli satt en ny rekord i handelsunderskudd mellom USA og Kina. Det vil for første gang passere 400 milliarder, og det med god margin.

Det er så man fristes til å sitere tittelen på et Shakespeare-stykke: Much ado about nothing.

Eller kanskje det riktige er å si at uten denne handelskrigen ville USAs underskudd vært dramatisk mye høyere. Likevel: USA er så avhengig av importen fra Kina at det ikke er så lett å redusere den. Og dersom USA skulle lykkes med å senke importen med noe som monner, spørs det om ikke USA sjøl ville merke de største skadevirkningene.USA har altså lykkes med å skade forholdet til sin viktigste handelspartner uten å redusere importene, ja verre enn det, forholdet er dramatisk forverret og underskuddet øker. Det er som om Imperiet plages av et dødsønske og gjør alt som skal til for å berede sin egen undergang.

Forrige artikkelSyria og Israel – nye spilleregler
Neste artikkelBrundtland: – Vi er i ferd med å miste kontroll over hva folk blir fortalt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).