Et «lite drap» i Istanbul ryster Imperiet

4

Donald Trump og hans «partner in crime» Benjamin Netanyahu har bestemt seg for å støtte kronprins Mohammed bin Salman (MBS) til tross for at alle tilgjegelige beviser og CIAs egne etterretningsdata peker ut MBS som bakmannen for det bestialske drapet på Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Trump sier sjøl hvorfor han velger å se bort fra at ledelsen i det saudiarabiske kongehuset har beordret drapet, og for ham handler dette om salg av våpen og USAs økonomiske interesser. Men alt tyder på at USA og Israel denne gangen blir rundspilt. Hvordan kan et enkelt drap få så stor betydning? Både USA og Israel har jo drevet med kontraktmord i mafiastil så mange ganger at man kommer ut av tellinga, uten at det har fått noen særlig oppmerksomhet. Hvorfor er det da så kritisk denne gangen?

Tyrkia har en gyllen mulighet

Dette handler ikke minst om hegemoniet i regionen. Her er Saudi-Arabia og Tyrkia rivaler. President Recep Tayyip Erdogan vil ta fra Saudi-Arabia hegemoniet over den (sunni) muslimske verden og ta over sjøl. Gjennom sin uvanlig klønete drapskommando og sin katastrofale undervurdering av tyrkisk etterretning har MBS og hans folk spilt en hel kortstokk i hendene på Erdogan, og han har visst å bruk den. Tyrkia har latt bevisene dryppe ut ett for ett. De har sittet med full innsikt hele tida, siden konsulatet i Istanbul åpenbart har vært så fullt av overvåkingsutstyr at de saudiarabiske morderne like gjerne kunne ha utført drapet på Taksimplassen i Istanbul midt på lyse dagen. Men for å oppnå maksimal effekt har Erdogan spilt ut ett og ett kort. CIA-direktør, torturdronningen Gina Haspel, fikk med seg noen av de feteste bevisene fra Ankara, og kunne ikke la være å reagere. Men sjøl ikke hun fikk alt. Og Tyrkia truer med å lekke mer.

Saudi-Arabia er i krise. Økonomien går ikke bra på tross av de enorme oljeinntktene. Det korrupte systemet av bestikkelser og smøring er så kostbart at sjøl IMF har varslet om en framtidig kollaps. Krigen i Jemen begynner å ta på og nederlaget i Syria har også svekket hodekapperne i Riyadh. Saudi-Arabia la opp til full konfrontasjon med Qatar. Men da kom Tyrkia til unnsetning. Og nå kan Tyrkia høyne budet. Det handler om ledelsen blant muslimene og det handler om å gjenerobre hegemoniet i det som var det osmanske riket.

Tyrkia har ikke glemt at seierherrene i første verdenskrig brukte anledningen til å partere det osmanske riket, og dets hegemoni strakte seg langt nedover den arabiske halvøya.

Pepe Escobar forklarer disse sammenhengene utmerket i sin spalte i Asia Times.

Det handler også om Imperiet

På en måte gjør Trump det han må gjøre, siden USA ikke har råd til å gjøre seg til uvenn med Saudi-Arabia. Dollaren er basert på petrodollarsystemet, og der sikker Saudi-Arabia med nøkkelen. Så lenge mesteparten av verdens oljehandel foregår i dollar, må alle land kjøpe dollar før de kan kjøpe olje. Det gjør at USA kan kjøre økonomien med enorme undersudd og «trykke dollar» for å betale regningene sine. Som økonomen Barry Eichengreen i sin tid pekte på kostet det USA ingenting å trykke 100 dollar, mens andre land måtte ha varer for samme beløp for å kunne gjøre det samme. Dette gir USA en ekstrem konkurransefodel.

Men sett at Saudi-Arabia begynte å bruke yuan i stedet og dermed slo beina under hele petrodollarsystemet. Det er en pris USA ikke kan betale.

Så Trump står overfor bare dårlige valg. Å holde MBS på plass vil skade Midtøsten-politikken hans. Å gå aktivt inn for å styrte ham kan framskynde Imperiest uunngåelige sammenbrudd.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Erdogan har full kontroll på denne saken. Dette har de planlagt i lang tid. Det har tydeligvis vært et stor satsing over lengre tid i forhold til å få på plass nødvendig overvåkningsutstyr og mannskap osv. Her er det ingen tvil: Tyrkerne har alle tenkelige bevis på plass allerede. Strategien til Erdogan har etter alt å døme vært å knipe saudiene og deretter bruke saken til saken som diplomatisk virkemiddel. I første omgang går tyrkerne ut med en bastant fordømmelse og en erklæring om at de har arrestert saudiene. Deretter sitter de litt på gjerdet og ser an hvordan ulike løgnhistorier produseres for å imøtegå de små dryppene av bevis som de kommer med. På denne måten kan tyrkerne fortsette å dele ut lusinger som straff på alle løgnene, i kraft av at de presenterer nye beviser. I denne kampen om sannheten kommer også lojalitetsbåndene til syne. Hvem velger å skjenke Tyrkia sin tillit i denne saken? Hvem er venn og hvem er fiende? Når tyrkerne drypper sine bevis i små porsjoner, så er det også for gi saken nok tid til at eventuelle støttespillere får tre tydelig fram, slik at også de kan få unngjelde med neste bevisrunde.

  Tyrkerne har imponert med Kashoggi-saken. De har klart å tydeliggjøre diplomatiske lojalitetsbånd, og de har klart å påføre en geopolitisk rival en svært strategisk svekket diplomatisk status. For nettopp dette bildet av den “joviale” og humane Muhammad Bin Salman er akkurat det som de vestlige støttespillerne til Saudi-Arabia ønsket å bruke i den hensikt å knytte tettere bånd til oljediktaturet. Med dette får også Erdogan større troverighet i sin versjon av at vestlige krefter stod bak kuppforsøket mot ham. Ved siden av den russisk-syriske seieren på slagmarken, er dette nok en spiker i den vestlige saudi-alliansen.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Her har vi tre land som kjemper om innflytelse i Midt-Østen: Tyrkia, Saudi Arabia og Iran. Hvilke av disse tre land vil best kunne klare seg på sikt? Det høres ut som USA har satset på den tapende part (dvs Saudi Arabia som stort sett bare kan eksportere olje, gass og sand og ikke noe annet bortsett fra wahabismen).

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  I Bibelen står det mye om hvordan folk kan være blindet av Gud, for en bestemt hensikt. Alt tyder på at dette faller i denne kategorien. At aktørene er så forskjellige, gjør det enda mer forunderlig.
  Netanyahu er helt på slutten av en lang og strålende karriere, men risiskerer å bli husket for sine økonomiske misligheter. MbS kan vel mer sammenliknes med Geoffery i Game of Thrones. Og the twitter-in-chief kunne akkurat fortelle sine landsmenn at grunnen til å være takknemlig dette året, var de hadde han som leder.
  Og bakom synger Sheldon Adelson - håper ikke han har rollen som den feite dama.

 4. Avatar for ABC ABC says:

  ‘slo beina under hele petrodollarsystemet’ Det er over uansett asap som nå denne blogg skriver…

  Les artikkelen;)

  +USA kommer å trua land med sin militære styrke før å skydde dollar systemet. Handel som betaler USAs militære overlegenhet vs frihet. Dollaren som dagens globale valuta er over asap…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere