Om hvordan IS / Da’esh fikk sine våpen fra Europa

0
Den såkalte islamske staten og andre terrorgrupper har kunnet føre sin langvarige krig mot Syria på grunn av enorme forsyninger av våpen blant annet fra Europa. USA forfalsket sluttbrukersertifikatene for å skjule dette for eksportørene. Illustrasjon: Shutterstock.

Europaparlamentet har behandlet en rapport som viser at «medlemsstatene systematisk har unnlatt å følge reglene når det gjelder eksport av våpen» og har tatt til orde for «en mekanisme som skal sørge for at medlemsstatene ikke bryter disse reglene i framtida».

Parlamentarikerne sier at de er «sjokkert over den mengden med EU-produserte våpen som er blitt funnet i hendene på Da’esh i Syria og Irak». Blant de landene som ikke har fulgt reglene er Bulgaria og Romania. EU-parlamentet ønsker å begrense våpensalget til USA og Saudi-Arabia fordi det har vist seg at de er blitt videresendt til terroristgrupper i Syria.

IS forsynt med våpen fra Europa

Magasinet Newsweek kommenterer dette og skriver:

«De raske erobringene til ISIS ble støttet av våpen fra USA som enten var plyndret fra regjeringsstyrker i Irak eller fra militser i Syria som enten ble nedkjempet eller absorbert av ISIS. I desember (2017) publiserte den britiskbaserte Conflict Armament Research en rapport som anklaget USA og Saudi-Arabia for med vilje å bryte EUs regler gjennom å kjøpe «store mengder» våpen og ammunisjon fra EU og så i det stille omdirigere dem til ikkestatlige grupper i Syria uten å fortelle dette til eksportørene.»

Pentagons rute av våpensmugling til jihadistene i Syria.

Rapporten fra Conflict Armament Research kan lastes ned (pdf) her. Vi omtalte denne rapporten på steigan.no da den kom i artikkelen IS-våpen kan spores til USA.

Newsweek siterer fra rapporten:

«Supplering av materiell til konflikten i Syria, og særlig da fra USA og Saudi-Arabia, har indirekte sørget for at IS har kunnet skaffe seg betydelige mengder med panserbrytende ammunisjon.»

Sluttbruker sertifikater forfalsket for å skjule eksporten til terrorister

I rapporten fra CAR heter det blant annet:

«IS-styrkene er utstyrt med en rekke våpen som kan spores til overføringer som var bestemt for opposisjonsgrupper i den syriske konflikten. Mens de eksakte omstendighetene til direkte forsyning over Syria grenser er uklare, har de jordanske og tyrkiske regjeringene hver for seg opptrådt som mellommenn i forsyningen av våpen kjøpt av Saudi Arabia og USA. Bakgrunnsinformasjon samlet fra CAR indikerer at IS-styrker sikret seg materiellet på ulike måter, inkludert erobring på slagmarka og gjennom å suge opp i seg forskjellige syriske opposisjonsgrupper. CAR kan ikke utelukke direkte forsyning til IS styrker fra områder i Jordan og Tyrkia.

CAR har dokumentert og sporet mange våpensystemer som brukes av IS. Mange kommer fra forsendelser fra amerikanske myndigheter, eller til grupper som opererer under amerikanske regjeringskontrakter. USA har bekreftet sin støtte til syriske opposisjonsgrupper, hovedsakelig organisert gjennom videreforsendelse fra Jordans og Tyrkias territorium. Alle forsendelsene stammer fra EUs medlemsstater; i de fleste tilfeller overtrådte disse forsendelsene (eksport gjort etter kjøp av USA) klausuler om sluttbrukerbevis (EUC) utstedt av USA til EU-leverandører.»

Det siste betyr at USA forfalsket sluttbrukerbevisene slik at eksportørlandet ikke skulle vite hvor våpnene havnet, nemlig hos terrorister i Syria.

Den svenske forskningsinstituttet SIPRI har slått fast at 49 prosent av USAs våpensalg går til Midtøsten der USA er involvert i en rekke militære operasjoner under dekke av «kampen mot terrorisme».

…og sannheten dukker fram til slutt

Den syriske hæren erobret nylig en IS-leir i al-Mayadeen i Deir Ezzor-området 1. november 2018. Der fant de store mengder USA-produserte våpen og ammunisjon. Dette melder Al Masdar News. I våpenlageret fant man blant annet 450.000 maskingeværpatroner.

Det lar seg ikke lenger gjøre å hevde at USA og Vesten systematisk og helt fra starten av krigen mot Syria ikke har forsynt terroristgrupper med uhyggelige mengder våpen og ammunisjon. Dette er våpenforsyninger i «industriell skala» som det heter i rapporten fra CAR. Uten disse forsyningene kunne ikke terroristene ha ført en krig mot Syria mer enn sju år.

Og det lar seg ikke heller lenger stikke under stol at det er de samme terroristgruppene som har gjennomført grusomme terrorhandlinger i en lang rekke byer over hele verden, inkludert London, Paris, Brussel, Manchester og så videre.

Les også: Israel betalte månedslønn og ga våpen til jihadister i Syria

 

Uten steigan.no hadde informasjonen om krigen mot Syria i Norge vært betydelig svakere. Vær med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken videre. Klikk her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel40 sivile i Deir Ezzor massakrert av USA-koalisjonens bombefly
Neste artikkelKlassekampen: Norge bør kles med vindmøller
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).