IS-leir i Syria stappfull av våpen fra USA

0
Store mengder våpen og ammunisjon fra USA ble oppdaget av den syriske hæren i en erobret IS-leir. Foto: Sana.

Den syriske hæren erobret en IS-leir i al-Mayadeen i Deir Ezzor-området 1. november 2018. Der fant de store mengder USA-produserte våpen og ammunisjon. Dette melder Al Masdar News. I våpenlageret fant man blant annet 450.000 maskingeværpatroner.

USA har angivelig ført en krig mot Den islamske staten i Syria siden 2014. Men i virkeligheten har dette bare vært et påskudd for å føre krig i Syria. Til å ha pågått i over fire år på et nokså begrenset område er det oppsiktsvekkende hvor lite effektiv denne krigen har vært.

I det nordøstlige Syria har USA flere militærbaser og har brukt den kurdiskdominerte SDF-styrken til å føre krig mot IS, sier man. Men til tross for at USA har totalt herredømme i lufta har IS uten større problemer holdt kontrollen over ei landstripe langs Eufrat. Man må spørre seg om hvorfor den ikke er nedkjempet for lenge siden og hvem som sørger for forsyninger av våpen, ammunisjon og alle andre nødvendigheter til denne styrken. Da de syriske hæren derimot forsøkte å skaffe seg et fotfeste øst for Eufrat i februar 2018 satte USA inn et massivt luftangrep mot de syriske styrkene. Det amerikanske magasinet The Drive beskrev innsatsen slik:

“In the end, U.S. Air Force AC-130 gunships, F-15E Strike Eagle and F-22 Raptor jets, and MQ-9 Reaper drones, along with U.S. Army AH-64 Apache attack helicopters and U.S. Marine Corps artillery all took part in the response. Those various assets killed approximately a fifth of the total enemy contingent and destroyed a significant portion of their equipment.”

Når det gjelder å føre krig mot Syria mangler det ikke på militær slagkraft fra USA. Det strider derfor mot all logikk at USA ikke skal ha vært i stand til å nedkjempe den lille IS-enklaven ved Eufrat, som har ligget der permanent svært lenge.

I månedsskiftet oktober-november 2018 har til og med IS klart å utvide sitt «lille kalifat» ved Eufrat gjennom å gå til angrep på de USA-støttede SDF-styrkene der og påføre dem betydelige tap. Nå har også SDF innstilt kampene mot IS i Eufrat-dalen, angivelig på grunn av Tyrkias angrep i nord.

Så lenge IS er i Syria har USA et påskudd for også å være der, og når det så også viser seg at IS har betydelige mengder våpen og ammunisjon fra USA er det ikke så vanskelig å legge sammen to og to og få noe i nærheten av fire.

 

 

 

Bli med å bygge en motkraft til main stream media. Klikk her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelIsraels flyvåpen til Ukraina for å trene mot russiske S-300
Neste artikkelKraftkrise i Belgia. Nesten halvparten av landets stømforsyning borte foran vinteren.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).