Nederlandsk nødhjelp til «opprørerne» i Syria er blitt brukt militært

0
Skjermdump fra ev video av Jabhat al-Shamiya. Kilde Trouw.

Tidligere har den nederlandske regjeringa ved utenriksminister Stef Blok benektet det, men dokumenter som avisa Trouw og Nieuwsuur har fått tak i viser at  nederlandsk hjelp til syriske «opprørere» var uttrykkelig beregnet på militær kamp. Dette slår beina under det Blok tidligere har sagt i parlamentet da han uttalte at støtten var «sivil i sin karakter». Regjeringa har blitt tvunget til å offentliggjøre dokumenter som tidligere var betraktet som statshemmeligheter.

Dokumentene ble utgitt etter en appell i henhold loven om offentlig innsyn, og kaster nytt lys Nederlands rolle i krigen mot SyriaI september 2018 rapporterte Trouw og Nieuwsuur om det hollandske hjelpeprogrammet til syriske jihadistgrupper. Det ble da påvist at noen av disse gruppene begikk menneskerettighetsbrudd og ble til og med karakterisert som terrorister av den nederlandske anklagemyndigheten.

Les: Nederlands regjering grilles om støtten til jihadister i Syria

Nå ser det ut til at nesten alle varer levert av Nederland ble brukt av syriske «opprørere» for militære formål. Ikke bare ble lastebiler brukt i angrepsoppdrag, Nederland leverte også «taktiske vester» for våpen som M-16 og AK-47. Videre hadde uskyldige ting som matpakker, generatorer og møbler militærverdier: spesielt for å øke moralen til krigerne. Bærbare datamaskiner ble brukt til å velge militære mål. Trouw har publisert bilder som viser hvordan «opprørere» laster våpen over i de nederlandske lastebilene.

I dokumentene blir også navnene til jihadistgruppene avslørt, noe Blok har vært uvillig til å gjøre tidligere. Blant annet nevnes «Levantfronten» (Jabhat al-Shamiya), ei gruppe som Trouw og Nieuwsuur har nevnt tidligere, men som utenriksdepartement nektet å bekrefte..
Navnet på den kontroversielle Jabhat al-Shamiya framgår av en nederlandsk leveringsavtale for en rekke lastebiler. Bevegelsen er anklaget av menneskerettighetsorganisasjoner for henrettelser, voldtekt, tortur og kidnapping.

Løy utenriksdepartementet for parlamentet?

En viktig detalj: Kjøretøyene ble levert til Jabhat al-Shamiya den 9. februar 2018. Dette er atten dager etter den tyrkiske invasjonen av den kurdiske regionen Afrin der Jabhat al-Shamiya deltok. Dette er viktig fordi den nederlandske regjeringen i et konfidensielt brev til parlamentet uttalt at den 22. januar hadde all støtte til grupper som var involvert i raidet opphørt. 1. februar gjentok så utenriksminister Halbe Zijlstra til parlamentet: «Hvis vi får informasjon om en gruppe som mottar Nederland ikke-dødelig bistand til å delta i kampen i Afrin, og kjemper på den tyrkiske siden, er det totalt strid med forutsetninger og stoppes umiddelbart. »

Men utfra offentlig informasjon fra denne perioden var det allerede klart at Jabhat al-Shamiya var deltok aktivt i invasjonen. En kommandant for kampgruppen, Mohammed Hamadin, snakket med The New York Times om sin organisasjons deltakelse i de første dagene etter invasjonen av Afrin. Av dokumentene som er blitt frigitt, ser det ut som om de nederlandske leveransene likevel fortsatte. Dette setter utenriksminister Blok i en vanskelig posisjon. Hittil har han kunne dekke seg bak at dokumentene var statshemmeligheter og dermed sluppet unna vanskelige spørsmål.

Nederland har for en stor del fått gå under radaren, men landet har sannsynligvis spilt en viktig rolle i flere av det imperialistiske prosjektene de seinere årene, som kuppet og krigen i Ukraina og krigen mot Syria.

Men om Nederland har gitt penger og bistand til jihadistene er det et annet land som har gitt svært mye mer, nemlig Norge. Når skal norske medier gjøre sin plikt og gjøre det Trouw har gjort i Nederland, nemlig å avsløre hvem norske skattepenger har gått til blant jihadistene i Syria? Er det ikke litt pinlig at Eva Thomassen på egen hånd har avslørt mer av dette enn hele det norske pressekorpset til sammen?

 

The secret documents about the sponsoring of Jihadist groups in Syria, by the Dutch government

 

Les blant annet:

Bistandsmidler til opprørskontrollerte områder i Syria: Hvor går pengene egentlig?

Ingen av hjelpeorganisasjonene kan redegjøre for hvor Syria-pengene er gått

 

 

Klikk her for å være med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.