Nederlands regjering grilles om støtten til jihadister i Syria

0
Avisa de Volkskrant spør om hvorfor Nederlands regjering kunne være så naive når det gjelder syriske "opprørere"

I Nederland fortsetter oppvasken om regjeringens støtte til terrorister i Syria. Nederlandske medier kan fortelle at det dreier seg om grupper som den nederlandske statsadvokaten regner som terrorister. Nieuwsuur og Trouw har avslørt at noe av støtten har gått til den jihadistiske militsgruppa Jabhat al-Shamiya, Levantfronten, og at Nederland har bidratt med uniformer og lastebiler. Gjennom det hemmelig NLA-programmet ga Nederland støtte til 22 ulike militsgrupper i Syria fra 2015 og framover. Avisa de Volkskrant stiller fire spørsmål som den mener må besvares etter avsløringene:

  1. Hvorfor støttet i det hele tatt Nederland i det hele tatt syriske opprørere? Ingen kan si at regjeringa ikke var advart.
  2. Hva gikk galt? Nederlandske skattepenger er blitt gitt til en gruppe spm statsadvokaten mener er terroristisk. Dette viser undersøkelsene til Nieuwsuur og trouw. Minst seks av de 22 gruppene som har fått støtte fra Nederland har krenket menneskerettighetene.
  3. Hvordan kunne regjeringa være så naiv? «Sjokkerende! Hvordan skjedde dette etter alle advarslene fra parlamentet? «, undrer Sjoerd Sjoerdsma fra partiet D66. Joël Voordewind fre Den kristelige union: «Regjeringen har vært altfor naiv i dette tilfellet.»
  4. Hvorfor fortsette nå? Utenriksminister Stef Blok finner rapportene «ekstraordinært bekymringsfulle» og ønsker å sammenligne informasjonen fra Nieuwsuur og Trouw med «informasjon som er tilgjengelig i departementet», sa han tirsdag. Han vil ikke si om regjeringen tidligere hadde mistanke om at pengene ble kanalisert til jihadister.

Det er svært snilt å si et statsminister Rutte og hans regjering har vært «naive». Hele resten av verden vet hva slags grupper dette er. Det må den nederlandske regjeringen også ha visst. Nederland har blant annet vært en sterk støttespiller for White Helmets, som er PR-organ for al-Nusra, som er al-Qaidas filial i Syria.

Men om Nederland har noen svin på skogen når det gjelder støtte til jihadister, så har Norge en hel svinefarm. Erna Solberg lovte i 2016 å gi 10 milliarder norske skattekroner «til Syria». Ingen av disse kronene er kommet til organisasjoner som jobber i de områdene som kontrolleres av Syrias lovlige regjering. Av utenriksdepartementets database går det fram at støtten bare er gitt til områder som er kontrollert av jihadistene. Her viser databasen at det bare i 2018 er fordelt over 746 millioner kroner til ulike prosjekter i Syria. Dette søket viser at ikke en krone har gått til offentlig sektor i Syria.

Når nederlandsk presse og politikere endelig tar oppgjør med sin regjering, er det på høy tid at også norske politikere og norske medier begynner å grave i dette og stille de kritiske spørsmålene.

Hvis de har problemer med å finne dokumentasjon, så kan vi fra steigan.no hjelpe dem. Vi har publisert svært mye dokumentert stoff som avslører dette. Hvis journalister eller politikere trenger det, kan vi hjelpe dem.

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Libya-krigen var bygd på en løgn
Neste artikkelImens i Vladivostok
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).