Nederlands regjering grilles om støtten til jihadister i Syria

5
Avisa de Volkskrant spør om hvorfor Nederlands regjering kunne være så naive når det gjelder syriske "opprørere"

I Nederland fortsetter oppvasken om regjeringens støtte til terrorister i Syria. Nederlandske medier kan fortelle at det dreier seg om grupper som den nederlandske statsadvokaten regner som terrorister. Nieuwsuur og Trouw har avslørt at noe av støtten har gått til den jihadistiske militsgruppa Jabhat al-Shamiya, Levantfronten, og at Nederland har bidratt med uniformer og lastebiler. Gjennom det hemmelig NLA-programmet ga Nederland støtte til 22 ulike militsgrupper i Syria fra 2015 og framover. Avisa de Volkskrant stiller fire spørsmål som den mener må besvares etter avsløringene:

 1. Hvorfor støttet i det hele tatt Nederland i det hele tatt syriske opprørere? Ingen kan si at regjeringa ikke var advart.
 2. Hva gikk galt? Nederlandske skattepenger er blitt gitt til en gruppe spm statsadvokaten mener er terroristisk. Dette viser undersøkelsene til Nieuwsuur og trouw. Minst seks av de 22 gruppene som har fått støtte fra Nederland har krenket menneskerettighetene.
 3. Hvordan kunne regjeringa være så naiv? «Sjokkerende! Hvordan skjedde dette etter alle advarslene fra parlamentet? «, undrer Sjoerd Sjoerdsma fra partiet D66. Joël Voordewind fre Den kristelige union: «Regjeringen har vært altfor naiv i dette tilfellet.»
 4. Hvorfor fortsette nå? Utenriksminister Stef Blok finner rapportene «ekstraordinært bekymringsfulle» og ønsker å sammenligne informasjonen fra Nieuwsuur og Trouw med «informasjon som er tilgjengelig i departementet», sa han tirsdag. Han vil ikke si om regjeringen tidligere hadde mistanke om at pengene ble kanalisert til jihadister.

Det er svært snilt å si et statsminister Rutte og hans regjering har vært «naive». Hele resten av verden vet hva slags grupper dette er. Det må den nederlandske regjeringen også ha visst. Nederland har blant annet vært en sterk støttespiller for White Helmets, som er PR-organ for al-Nusra, som er al-Qaidas filial i Syria.

Men om Nederland har noen svin på skogen når det gjelder støtte til jihadister, så har Norge en hel svinefarm. Erna Solberg lovte i 2016 å gi 10 milliarder norske skattekroner «til Syria». Ingen av disse kronene er kommet til organisasjoner som jobber i de områdene som kontrolleres av Syrias lovlige regjering. Av utenriksdepartementets database går det fram at støtten bare er gitt til områder som er kontrollert av jihadistene. Her viser databasen at det bare i 2018 er fordelt over 746 millioner kroner til ulike prosjekter i Syria. Dette søket viser at ikke en krone har gått til offentlig sektor i Syria.

Når nederlandsk presse og politikere endelig tar oppgjør med sin regjering, er det på høy tid at også norske politikere og norske medier begynner å grave i dette og stille de kritiske spørsmålene.

Hvis de har problemer med å finne dokumentasjon, så kan vi fra steigan.no hjelpe dem. Vi har publisert svært mye dokumentert stoff som avslører dette. Hvis journalister eller politikere trenger det, kan vi hjelpe dem.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  Som Carla Ortiz sier: Skattepengene fra uvitende innbyggere går til terrorister som gjør forferdelige ting. Hva har Norge og det norske folk bidratt med? Operasjon dagsverk eller TV aksjonen?

  Hva synes du om norske mediers, spesielt nrks, dekning av Kamphuis-saken? Går mediene inn for å kjøpe tid slik at man ikke skal finne ut hvem som har drept vedkommende? Hvis nrk hadde rapportet fra begynnelsen av at han var Wiki-leaks medarbeider, noe de visste men underslo, skal det vel ikke så store hjerneaktiviteten til for å skjønne at dette ikke er noen alminnelig forsvinningsssak. Dette la de lokk på og sånn går no dagan. Nivået er så dårlig og de er så lavpannet på å melde nyheter i nrk at da jeg så txttv meldingen, “Kan bli rødt i løpet av kvelden,” Lurte jeg på om det var et av nyhetsankrene som snart skulle ha mensen? Det viste seg ikke å være Mannes, men fjellet mannen. Nå står det tre utlendinger og krangler om asylpolitikk i dagrevyen, så fillene fyker.

 2. Nå ser vi at det som smått begynner å demre noe i de små grå hodene til det internasjonale juss-miljøet. Nederland er så heldig at de har noe så sjeldent som en statsadvokat med profesjonell integritet. Vi i Norge derimot, har Cecilie Hellestveit. -Og hun lot seg som kjent kjøpe opp, så nå har vi ingen jurister som har noe vettugt å si. Hjernedøde følgere hele gjengen. Om de ikke blir tatt på fersken i kokainrus, så slipper de unna med det. Alle sammen vil de være rike hot-shots med dress og tesla og det hele. Jussen begynner definitivt begynt å få et troverdighetsproblem. De har faktisk større mangel på integritet og profesjonalitet enn journalistene.

 3. Avatar for Aina Aina says:

  Ja, her må jeg si meg fullstendig enig med deg! Som jurist selv med Folkerett og internasjonal rett som spesialfag, har jeg med stadig stigende forundring notert meg det totale fravær av uttalelser fra det både nasjonale og internasjonale fagmiljø.
  Det eneste forbehold man kan ta om dette, er vel det innlysende : At kritiske innlegg, uttalelser, kronikker fra dette fagmiljøet er fullstendig uønsket både i det politiske miljø og selvsagt MSM således at de neppe kan forventes å bli publisert på noen som helst måte.

 4. Avatar for nemesis nemesis says:

  Interessant at du tar opp den manglende dekningen i "riks"media av Kamphuis-saken. Dette skulle og burde være en stor sak også for MSM når en ser på Kamphuis tilknytning til Wikileaks. Det artige er at en liten nettavis, Vesterålen online, var tidlig ute med nyheten om forsvinningen til Wikileaks-medarbeideren. Men dette var nok før “MSM-redaksjonene” fikk beskjed om å holde lav profil i dekningen av mysteriumet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.