Alle jihadistene i Idlib er nå samlet under al-Qaidas fane

0
al-Nusra, det vil si al-Qaida, har til nå hatt full kontroll over Idlib-provinsen.

USA og andre vestlige land har lenge snakket om at det må skilles mellom terrorister og «moderate opprørere» i Idlib. Det har aldri vært noen moderate opprørere i Idlib – de er jihadister og terrorister alle sammen, men med noen mindre viktige forskjeller. Men nå er selv disse forskjellene visket ut.

Talsmann for HTS/al-Nusra Abu Khaled sa i et intervju med al-Nusras fremste mediamann Bilal Abdul Kareem 14. november 2018 at alle fraksjonene nå er samlet under ledelse av HTS/al-Nusra. De har også opprettet et felles operasjonsrom i Idlib for å koordinere kampene mot den syriske hæren. Al-Nusra har lenge vært den sterkeste fraksjonen blant jihadistene der, og USAs spesialutsending Brett McGurk sa i juli 2017 at Idlib var blitt «det største sikre området for al-Qaida siden 11. spetember 2001».

Nå er al-Qaida altså ikke lenger bare den største terroristgruppa i provinsen, men den eneste og dominerende. Idlid er al-Qaida-land, og vil være det til det blir frigjort av den syriske hæren. Når enkelte norske medier fortsatt snakker om «opprørerne» i Idlib, så vær klar over at det de viser til er al-Qaida og ikke noe annet.

Dette gjør det naturligvis litt vanskelig for USAs propagandamaskin og NATO-pressa. De kommer helt sikker til å advare mot og ta avstand fra den syriske hærens kamp for å frigjøre Idlib, men nå vil det entydig være a-Qaida de forsvarer.

Fra den syriske hærens side ser det ut for at ventetida kan være over. Den hadde opprinnelig innstilt seg på å begynne frigjøringa av Idlib i september, men Tyrkia ba tynt om å få redde sine jihadister, og Russland og Syria gikk med på å vente og å opprette en demilitarisert sone som skulle gjøre en overgang mulig. Dette kom også av at USA og flere vestlige stater sto klare til å angripe Syria i tilfelle av en offensiv. Nå er situasjonen en annen og særlig etter at den syriske hæren har knust IS i al-Safa kan den trekke seg nordover og konsentrere kreftene om å frigjøre Idlib.

 

 

 

Forrige artikkelSaudi Arabia is no state at all, it is a criminal organization
Neste artikkelNederlandsk nødhjelp til «opprørerne» i Syria er blitt brukt militært
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).