Alle jihadistene i Idlib er nå samlet under al-Qaidas fane

0
al-Nusra, det vil si al-Qaida, har til nå hatt full kontroll over Idlib-provinsen.

USA og andre vestlige land har lenge snakket om at det må skilles mellom terrorister og «moderate opprørere» i Idlib. Det har aldri vært noen moderate opprørere i Idlib – de er jihadister og terrorister alle sammen, men med noen mindre viktige forskjeller. Men nå er selv disse forskjellene visket ut.

Talsmann for HTS/al-Nusra Abu Khaled sa i et intervju med al-Nusras fremste mediamann Bilal Abdul Kareem 14. november 2018 at alle fraksjonene nå er samlet under ledelse av HTS/al-Nusra. De har også opprettet et felles operasjonsrom i Idlib for å koordinere kampene mot den syriske hæren. Al-Nusra har lenge vært den sterkeste fraksjonen blant jihadistene der, og USAs spesialutsending Brett McGurk sa i juli 2017 at Idlib var blitt «det største sikre området for al-Qaida siden 11. spetember 2001».

Nå er al-Qaida altså ikke lenger bare den største terroristgruppa i provinsen, men den eneste og dominerende. Idlid er al-Qaida-land, og vil være det til det blir frigjort av den syriske hæren. Når enkelte norske medier fortsatt snakker om «opprørerne» i Idlib, så vær klar over at det de viser til er al-Qaida og ikke noe annet.

Dette gjør det naturligvis litt vanskelig for USAs propagandamaskin og NATO-pressa. De kommer helt sikker til å advare mot og ta avstand fra den syriske hærens kamp for å frigjøre Idlib, men nå vil det entydig være a-Qaida de forsvarer.

Fra den syriske hærens side ser det ut for at ventetida kan være over. Den hadde opprinnelig innstilt seg på å begynne frigjøringa av Idlib i september, men Tyrkia ba tynt om å få redde sine jihadister, og Russland og Syria gikk med på å vente og å opprette en demilitarisert sone som skulle gjøre en overgang mulig. Dette kom også av at USA og flere vestlige stater sto klare til å angripe Syria i tilfelle av en offensiv. Nå er situasjonen en annen og særlig etter at den syriske hæren har knust IS i al-Safa kan den trekke seg nordover og konsentrere kreftene om å frigjøre Idlib.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.