Hvor lenge skal krigsforbrytelsene i Jemen få fortsette?

0
Våre saudiarabiske allierte sparer ingen. Her en utbombet skole i Jemen. Foto: Shutterstock.

Myndighetene i Argentina vurderer å reise sak mot Saudi-Arabia og kronprins Muhammed bin Salman (MBS) for krigsforbrytelser mot Jemen. Initiativet vurderes fordi MBS er anmeldt som deltaker til G20-møtet i Buenos Aires. Hvis det blir reist sak mot ham, kan han i prinsippet arresteres ved ankomst.

Dette initiativet kan løpe ut i sanda, men det forhindrer ikke at det blir stadig mer oppmerksomhet omkring at det pågår massive krigsforbrytelser mot folket i Jemen, og at disse krigsforbrytelsene er USA i høyeste grad delaktige i, og som flere medier peker på, USA støtter disse forbrytelsene uten helt å vite hvorfor. At USA ønsker å støtte Saudi-Arabia på alle måter, er opplagt. At Washington får enda flere muligheter til å selge landet våpen til denne krigen sier seg sjøl. Men hva slags strategiske vurderinger Pentagon har for å stille seg så helhjertet bak dette folkemordet, er ikke like opplagt.

Som Foreign Policy skriver:

America Is Committing War Crimes and Doesn’t Even Know Why.

Det var fredsprisvinner Barack Obama som ga grønt lys for full støtte til krigen mot Jemen i 2015. Men da general Lloyd Austin i USAs Central Command ble spurt om målet og strategien for krigen, ble han svar skyldig. Paul R. Pillar skriver i The National Interest: Why Does the U.S. Support War Crimes in Yemen?

Gjennomgansmelodien er den same: USA deltar i en krig der det begås omfattende krigsforbrytelser, og har egentlig ingen anelse om hvorfor man så blindt følger Saudi-Arabia. FNs komité for menneskerettigheter har slått fast at koalisjonen begår omfattende forbrytelser mot menneskerettigheten i Jemen. USAs ledelse har ikke en gang forsøkt å forklare hvorfor det er i USAs interesse å delta i denne krigen, skriver Pillar.

Det kan umulig være ukjent for vestlige politikere og medier at saudikoalisjonen dreper barn i titusentall i Jemen. Et nylig anslag fra Redd barna sier at så mange som 85.000 barn i Jemen kan ha dødd av underernæring på grunn av krigen. Men hvor er de moralske fordømmelsene, hvor er de rasende lederartiklene, hvor er kravene om sanksjoner mot morderbanden i Riyadh og deres støttespillere?

Hvor lenge skal disse forbrytelsene mot vanlige mennesker i Jemen få pågå? Kom ikke å si at dere ikke vet hva som foregår?

Redd barna: 85.000 barn kan ha dødd av underernæring i Jemen.

Saudikoalisjonen massakrerte minst 21 sivile på marked i Jemen

Enda en buss med sivile tilintetgjort av Saudi-USA-koalisjonen

Saudi-koalisjonen massakrerte flyktende barn i Jemen

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHva kommer etter episoden i Azovhavet?
Neste artikkelBare 15 prosent mener det er riktig at utenlandske selskaper får kjøre tog i Norge
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).