Hvor lenge skal krigsforbrytelsene i Jemen få fortsette?

4
Våre saudiarabiske allierte sparer ingen. Her en utbombet skole i Jemen. Foto: Shutterstock.

Myndighetene i Argentina vurderer å reise sak mot Saudi-Arabia og kronprins Muhammed bin Salman (MBS) for krigsforbrytelser mot Jemen. Initiativet vurderes fordi MBS er anmeldt som deltaker til G20-møtet i Buenos Aires. Hvis det blir reist sak mot ham, kan han i prinsippet arresteres ved ankomst.

Dette initiativet kan løpe ut i sanda, men det forhindrer ikke at det blir stadig mer oppmerksomhet omkring at det pågår massive krigsforbrytelser mot folket i Jemen, og at disse krigsforbrytelsene er USA i høyeste grad delaktige i, og som flere medier peker på, USA støtter disse forbrytelsene uten helt å vite hvorfor. At USA ønsker å støtte Saudi-Arabia på alle måter, er opplagt. At Washington får enda flere muligheter til å selge landet våpen til denne krigen sier seg sjøl. Men hva slags strategiske vurderinger Pentagon har for å stille seg så helhjertet bak dette folkemordet, er ikke like opplagt.

Som Foreign Policy skriver:

America Is Committing War Crimes and Doesn’t Even Know Why.

Det var fredsprisvinner Barack Obama som ga grønt lys for full støtte til krigen mot Jemen i 2015. Men da general Lloyd Austin i USAs Central Command ble spurt om målet og strategien for krigen, ble han svar skyldig. Paul R. Pillar skriver i The National Interest: Why Does the U.S. Support War Crimes in Yemen?

Gjennomgansmelodien er den same: USA deltar i en krig der det begås omfattende krigsforbrytelser, og har egentlig ingen anelse om hvorfor man så blindt følger Saudi-Arabia. FNs komité for menneskerettigheter har slått fast at koalisjonen begår omfattende forbrytelser mot menneskerettigheten i Jemen. USAs ledelse har ikke en gang forsøkt å forklare hvorfor det er i USAs interesse å delta i denne krigen, skriver Pillar.

Det kan umulig være ukjent for vestlige politikere og medier at saudikoalisjonen dreper barn i titusentall i Jemen. Et nylig anslag fra Redd barna sier at så mange som 85.000 barn i Jemen kan ha dødd av underernæring på grunn av krigen. Men hvor er de moralske fordømmelsene, hvor er de rasende lederartiklene, hvor er kravene om sanksjoner mot morderbanden i Riyadh og deres støttespillere?

Hvor lenge skal disse forbrytelsene mot vanlige mennesker i Jemen få pågå? Kom ikke å si at dere ikke vet hva som foregår?

 

Redd barna: 85.000 barn kan ha dødd av underernæring i Jemen.

Saudikoalisjonen massakrerte minst 21 sivile på marked i Jemen

Enda en buss med sivile tilintetgjort av Saudi-USA-koalisjonen

Saudi-koalisjonen massakrerte flyktende barn i Jemen

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

    I hvertfall fram til NATO har funnet en måte å ramme iranske oljetankere. Norske fregatter går ikke - det er tydelig.

  2. Hadde bare myndighetene i Argentina hatt baller nok til at de virkelig hadde ‘‘reist sak mot Saudi-Arabia og arrestert Muhammed bin Salman ved ankomst’’ [og, til dømes - norske myndigheter hadde reist sak mot- og arrestert Jens Stoltenberg - for bl.a. Norge’s befatning med Libya-krigen], og so burtetter - er det mulig dette kunne ha gitt visse signaler.

    • I motsatt fall; ‘‘The show must go on!’’ . . . . . .

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

4 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.