Bare 15 prosent mener det er riktig at utenlandske selskaper får kjøre tog i Norge

0
Ikke akkurat folkebevegelse for privatisering. Bakgrunnsbilde: Shutterstock. Graf: Opinion/Dagsavisen.

Da Solbergregjeringa ga konsesjon til det skandaleomspunne britiske selskapet Go-ahead til å ta over driften av jernbanen på Sørlandet hadde den ikke akkurat folkets støtte i ryggen. En meningsmåling som er utført av Opinion, på vegne av LO Media og Dagsavisen viser at bare 15 prosent av de spurte støtter dette, skriver Dagsavisen.

Avisa skriver:

«I høst ble det klart at britiske Go-Ahead vant anbudet på Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen – den såkalte Trafikkpakke Sør.

Det skjedde ikke uten støy. De jernbaneansattes organisasjoner og opposisjonen på Stortinget var kritisk til tildelingen, og svenske SJ – et av de tre selskapene som deltok i anbudskonkurransen – klagde på avgjørelsen.

Men det er ikke bare politikere og tillitsvalgte som er kritiske til å la britiske Go-Ahead slippe til på jernbanen.

I en undersøkelse utført av Opinion, på vegne av LO Media og Dagsavisen, mener 60 prosent av de spurte det er galt at utenlandske togselskap skal kjøre togstrekninger i Norge i stedet for NSB.

15 prosent mener det er riktig, mens for 16 prosent spiller det ingen rolle.»

Regjeringa har altså ikke bare et lite mindretall i folket bak seg i denne saka. De har også et lite mindretall av sine egne velgere bak seg.

Privatisering av jernbanen – forberedt av Ap, gjennomføres av de blå

SJ klager på at Go-Ahead fikk tilslaget på Sørlandsbanen

– Ap ser ikke ut til å stoppe jernbane-frislipp

Forrige artikkelHvor lenge skal krigsforbrytelsene i Jemen få fortsette?
Neste artikkelNRK desinformerer om Ukraina
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).