Gulfstatene snur – vil ha fred med Damaskus

0
Kartet viser medlemmene av Den arabiske liga. Det er ikke akkurat en fredelig familie, siden Gulfstatene med Saudi-Arabia i spissen har ført og fører tre store kriger mot andre medlemmer, nemlig Libya, Syria og Jemen. (Komorene, som faller utenfor kartet, er også medlem.) Shutterstock.

Etter at Saudi-Arabia, De forente arabiske emiratene og andre gulfstater har ført krig mot Syria i mer enn sju år, ser det nå ut som om de har snudd. Det har gått opp for dem at Syria er i ferd med å vinne krigen, og at deres forsøk på å styrte Syrias president Bshar al-Assad har slått feil.

Nylig sa Emiratene at de har tatt opp forhandlinger med regjeringa i Syria for å gjenåpne ambassaden sin i Damaskus. Lokale kilder sier også at det pågår et underhåndsdiplomati mellom Saudi-Arabia og Syria der Emiratene fungerer som bindeledd. Hensikten er å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene og åpne veien for at Syria kan ta tilbake sitt sete i Den arabiske liga, som har stått tomt siden krigen startet.

Det ironiske er, skriver Kamal Alam i MiddleEastEye, at Saudi-Arabia, Emiratene, Egypt, Bahrain og Kuwait nå plutselig har funnet ut at det er i deres interesse å styrke Syria for å skape en motvekt mot Tyrkias og Irans innflytelse i Midtøsten.

Mens overskriftene en tid har vært dominert av det bestialske drapet på Jamal Khashoggi, som nå også CIA mener var orkestrert av Saudi-Arabias kronprins MBS, har Damaskus i det stille sørget for å plassere seg mer og mer sentralt i samtalene mellom araberstatene. Emiratenes utenriksminister sier nå at det var en feil å ekskludere Syria fra Den arabiske liga. Det ble i høst lagt merke til under møtet i FNs hovedforsamling at utenriksministrene fra Syria og Bahrain hadde svært vennlige samtaler. Under sitt besøk i USA i vår sa Saudi-Arabias kronprins MBS at Bashar al-Assad ikke kom til å bli styrtet, og at Saudi-Arabia ville forholde seg til det. På toppen av dette kommer at Jordan, som under hele krigen mot Syria har vært base for koalisjonens støtte til de jihadistiske leiesoldatene, nå har snudd og ønsker handel over den felles grensa med Syria. Som Kamal Alam skriver:

«Det er ikke bare det at alle veier fører til Damaskus, men det er også en stilltiende, men strategisk, endring blant de mektigste arabiske statene i retning av å opprette et fungerende samarbeid med Syrias president Bashar al-Assad.»

Opprydning etter en tapt krig

Krigen mot Syria er tapt. Det som gjenstår for angriperne er å snu seg så fort at de ikke mister enda en strategisk posisjon. Det betyr at det veldig fort kan bli enda vanskeligere for USA politisk å opprettholde sin okkupasjon av mer enn en fjerdedel av Syrias territorium.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.