Gassledningen fra Russland til Tyrkia er fullført

0
Foto: Turkstream. http://turkstream.info

Det russiske selskapet Gazprom har fullført bygginga av den undersjøiske delen av den såkalte TurkStream-rørledningen som skal føre russisk gass til den europeiske delen av Tyrkia og derfra videre til Balkan og Sentral-Europa.

Svært mange av konfliktene i verden handler om energi, og ikke minst om olje og gass. Europa og verdens nest største industrimakt, Tyskland, er svært fattig på energi, og tysk industri klarer seg ikke uten import av gass. USA har via sine vasaller forsøk å ta et strupetak på denne importen, og klarte å hindre et annet rørledningsprosjekt som var ment å lande i Bulgaria, nemlig det såkalte South Stream-prosjektet. Det var til stor skade for det fattige Bulgaria, som sårt hadde trengt de inntektene dette ville ha gitt.

USA har også lagt press på Tyrkia for å få dem til å droppe TurkStream, men USAs aksjer i Ankara står svært lavt i kurs for tida, så president Recep Tayyip Erdogan har valgt å gjennomføre prosjektet. Det gir dessuten Tyrkia en strategisk fordel overfor EU og Tyskland, som landet helt opplagt kommer til å bruke. Men det er fortsatt uklart hvordan gassen skal føres videre gjennom Balkan til mottakerne i Østerrike, Italia og Tyskland. Her har USA en rekke støttepunkter som kan brukes til mer obstruksjon.

USA har også forsøkt å stoppe rørledningen Nord Stream2 som skal føre russisk gass direkte til Tyskland i en undersjøisk ledning på havbunnen i Østersjøen. All slags politiske pressmidler har vært forsøkt for å stoppe også den. I 2018 har USAs president Donald Trump, Polens statsminister Mateusz Morawiecki, Ukrainas president Petro Porosjenko, EU-president Donald Tusk og Storbritannias utenriksminister Boris Johnson prøvd å stoppe denne. Men Tyskland har stått i mot. Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel har avvist det amerikanske presset og sagt at «Europas energiforsyning er et anliggende for Europa, ikke for USA».

Energiforsyning handler om liv og død, og skal Tyskland forsvare ikke bare sin rolle som industrimakt, men hele sin eksistens som stat, må landet ha en sikker energiforsyning.

Sjøl om altså TurkStream er ankommet europeisk fastland i Tyrkia er det altså god grunn til å tro at siste ord ikke er sagt, og at USA via sine vasaller kommer til å sette i gang ytterligere sirkus for å hindre denne gassen i å nå bestemmelsesstedet.

 

Bli støtteabonnent på steigan.no og vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken. Klikk her!

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelIS knust i det sørlige Syria
Neste artikkelGulfstatene snur – vil ha fred med Damaskus
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).