Gassledningen fra Russland til Tyrkia er fullført

0
Foto: Turkstream. http://turkstream.info

Det russiske selskapet Gazprom har fullført bygginga av den undersjøiske delen av den såkalte TurkStream-rørledningen som skal føre russisk gass til den europeiske delen av Tyrkia og derfra videre til Balkan og Sentral-Europa.

Svært mange av konfliktene i verden handler om energi, og ikke minst om olje og gass. Europa og verdens nest største industrimakt, Tyskland, er svært fattig på energi, og tysk industri klarer seg ikke uten import av gass. USA har via sine vasaller forsøk å ta et strupetak på denne importen, og klarte å hindre et annet rørledningsprosjekt som var ment å lande i Bulgaria, nemlig det såkalte South Stream-prosjektet. Det var til stor skade for det fattige Bulgaria, som sårt hadde trengt de inntektene dette ville ha gitt.

USA har også lagt press på Tyrkia for å få dem til å droppe TurkStream, men USAs aksjer i Ankara står svært lavt i kurs for tida, så president Recep Tayyip Erdogan har valgt å gjennomføre prosjektet. Det gir dessuten Tyrkia en strategisk fordel overfor EU og Tyskland, som landet helt opplagt kommer til å bruke. Men det er fortsatt uklart hvordan gassen skal føres videre gjennom Balkan til mottakerne i Østerrike, Italia og Tyskland. Her har USA en rekke støttepunkter som kan brukes til mer obstruksjon.

USA har også forsøkt å stoppe rørledningen Nord Stream2 som skal føre russisk gass direkte til Tyskland i en undersjøisk ledning på havbunnen i Østersjøen. All slags politiske pressmidler har vært forsøkt for å stoppe også den. I 2018 har USAs president Donald Trump, Polens statsminister Mateusz Morawiecki, Ukrainas president Petro Porosjenko, EU-president Donald Tusk og Storbritannias utenriksminister Boris Johnson prøvd å stoppe denne. Men Tyskland har stått i mot. Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel har avvist det amerikanske presset og sagt at «Europas energiforsyning er et anliggende for Europa, ikke for USA».

Energiforsyning handler om liv og død, og skal Tyskland forsvare ikke bare sin rolle som industrimakt, men hele sin eksistens som stat, må landet ha en sikker energiforsyning.

Sjøl om altså TurkStream er ankommet europeisk fastland i Tyrkia er det altså god grunn til å tro at siste ord ikke er sagt, og at USA via sine vasaller kommer til å sette i gang ytterligere sirkus for å hindre denne gassen i å nå bestemmelsesstedet.

 

Bli støtteabonnent på steigan.no og vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken. Klikk her!

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.