Sinte og frosne ukrainere protesterer mot manglende oppvarming

1
Frosne gasskraner i Ukraina. Shutterstock.

Sinte demonstranter i Ukraina har protestert i flere byer fordi de er uten oppvarming i husene sine. Ute er det kaldt og vinteren er i anmarsj. Situasjonen har oppstått etter at det statlige gasselskapet Naftogaz økte prisene sine så mye at mange kommuner ikke klarte å betale regningene og dermed fikk stoppet gassleveransen. Dette skriver New York Times.

Den fascistiske parlamentarikeren Oleh Lyaskho sa til pressa at byer med et samlet innbyggertall på over en million mennesker er rammet av mangel på oppvarming.

Samtidig sa fascisten Andriy Parubiy, som er speaker i parlamentet at han støtter den «uunngåelige» hevinga av gassprisene.

Det ukrainske nyhetsbyrået Unian skriver at blant annet var halvparten av boligblokkene i Kherson by uten oppvarming.

Regjeringa i Kiev fører en ekstremt anti-russisk politikk og har som ledd i det stoppet importen av russisk gass, som har vært livlina til det ukrainske samfunnet, både når det gjelder boliger og industri.

Det skal være presidentvalg i Ukraina i 2019 og den ekstremt upopulære Petro Porosjenko kan ikke gjøre noe annet enn å prøve å løse krisa gjennom et dekret der han intervenerer direkte og forlanger at selskapene leverer gass uansett om mottakerne skylder dem penger de ikke klarer å betale.

USAs energiminister Rick Perry sier at USA vil sørge for at Ukraina får den gassen de trenger. Det kan være et Brageløfte siden det betyr flytende naturgass levert av tankskip, og det er svært mye dyrere enn den russiske gassen levert direkte via rørledning.

Ukraina er antakelig Europas mest vanstyrte land, og nå er det heller ikke i stand til å sikre innbyggerne husoppvarming når vinteren kommer. Og ukrainerne stemmer med føttene – de forlater landet i milliontall. Ukrainske kilder sier at mellom 5 og 8 millioner mennesker har forlatt landet for å slå seg ned i utlandet, kanskje for godt.

Ukrainerne er igjen blitt det de var under nazi-Tysklands okkupasjon, nemlig Ostarbeiter, østarbeidere. De havner riktignok ikke i leire og blir mishandlet som den gangen, men de havner som billig arbeidskraftreserve for tysk og annen vestlig industri, mens landet deres, som fra naturens side er rikt, legges brakk.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for TerjeM TerjeM says:

    Og USAs visepresident sa faktisk dette forrige uke på toppmøtet i Papua. Spriket mellom retorikk og virkelighet er himmelskrikende. Diverse engelskspråklige MSM-medier gjenga hans påstand uten å si et ord om det 50 årene med skrekkvelde fra IMF og Verdensbanken.

    “We don’t drown our partners in a sea of debt. We don’t coerce or compromise your independence.”

    Mr Pence said the US had a “principled approach” to financing infrastructure projects, which stood in stark contrast to the predatory behavior of some other unnamed nations.

    Mr Pence added: “Let me say with great respect to all the nations across this wider region and the world: Do not accept foreign debt that could compromise your sovereignty. Protect your interest. Preserve your independence. And just like America, always put your country first.”

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere