Sinte og frosne ukrainere protesterer mot manglende oppvarming

0
Frosne gasskraner i Ukraina. Shutterstock.

Sinte demonstranter i Ukraina har protestert i flere byer fordi de er uten oppvarming i husene sine. Ute er det kaldt og vinteren er i anmarsj. Situasjonen har oppstått etter at det statlige gasselskapet Naftogaz økte prisene sine så mye at mange kommuner ikke klarte å betale regningene og dermed fikk stoppet gassleveransen. Dette skriver New York Times.

Den fascistiske parlamentarikeren Oleh Lyaskho sa til pressa at byer med et samlet innbyggertall på over en million mennesker er rammet av mangel på oppvarming.

Samtidig sa fascisten Andriy Parubiy, som er speaker i parlamentet at han støtter den «uunngåelige» hevinga av gassprisene.

Det ukrainske nyhetsbyrået Unian skriver at blant annet var halvparten av boligblokkene i Kherson by uten oppvarming.

Regjeringa i Kiev fører en ekstremt anti-russisk politikk og har som ledd i det stoppet importen av russisk gass, som har vært livlina til det ukrainske samfunnet, både når det gjelder boliger og industri.

Det skal være presidentvalg i Ukraina i 2019 og den ekstremt upopulære Petro Porosjenko kan ikke gjøre noe annet enn å prøve å løse krisa gjennom et dekret der han intervenerer direkte og forlanger at selskapene leverer gass uansett om mottakerne skylder dem penger de ikke klarer å betale.

USAs energiminister Rick Perry sier at USA vil sørge for at Ukraina får den gassen de trenger. Det kan være et Brageløfte siden det betyr flytende naturgass levert av tankskip, og det er svært mye dyrere enn den russiske gassen levert direkte via rørledning.

Ukraina er antakelig Europas mest vanstyrte land, og nå er det heller ikke i stand til å sikre innbyggerne husoppvarming når vinteren kommer. Og ukrainerne stemmer med føttene – de forlater landet i milliontall. Ukrainske kilder sier at mellom 5 og 8 millioner mennesker har forlatt landet for å slå seg ned i utlandet, kanskje for godt.

Ukrainerne er igjen blitt det de var under nazi-Tysklands okkupasjon, nemlig Ostarbeiter, østarbeidere. De havner riktignok ikke i leire og blir mishandlet som den gangen, men de havner som billig arbeidskraftreserve for tysk og annen vestlig industri, mens landet deres, som fra naturens side er rikt, legges brakk.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelGulfstatene snur – vil ha fred med Damaskus
Neste artikkelNå er det mulig å kjøpe steigan.no-produkter
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).