USA förlorar kriget mot Kubas internet

1
Illustrasjon: Shutterstock
Kajsa Ekis Ekman

Av Kajsa Ekis Ekman.

Tror du att Kubas regering förbjuder internet? Du är inte ensam. Detta har nämligen svenska medier påstått i åratal. Senast SR:s Studio Ett i augusti, som rapporterar om att alla kubaner nu ska få gratis internet i sina mobiler, för att ”den kubanska regimen har insett att internet inte går att stoppa.”

Varför hittar de på? Den som satt käppar i hjulet för Kubas uppkoppling är ju inte dess regering, utan USA. Det är ett faktum, oavsett vad man anser om politiska system.

Den som satt käppar i hjulet för Kubas uppkoppling är ju inte dess regering, utan USA.

Sedan 1962 är Kuba nämligen satt under blockad av USA. Det här betyder att inget amerikanskt företag, inget företag som har affärer med ett amerikanskt företag, inget företag som verkar på den amerikanska marknaden eller använder sig av amerikanska patent, får göra affärer med Kuba.

Den som gör det straffas och utestängs från USA.

Vilket naturligtvis även gäller internetleverantörer. Kuba kopplade upp sig första gången 1996 till en hastighet av 64 kbit/s. Samma år stiftade USA Helms-Burton-lagen, vilket gjorde att företag som handlar med Kuba också kunde dömas för brott i amerikansk domstol. Det mexikanska telebolaget Grupo Domos dömdes till höga böter och fick dra sig tillbaka från ön. Uppkoppling gick därför endast via satellit fram till 2011 då Venezuela grävde en kabel under havet till Kuba. Fortfarande gick det dock inte att nå vissa sidor, som Google eller Skype, varför Kubas ledning bjöd in Googles VD Eric Schmidt – som fick bryta mot lagen för att besöka ön. Efter att själv kunnat se hur Google inte fungerade på ön blev Schmidt chockerad, och skrev ett uttalande där han i hårda ordalag fördömde USA:s blockad: ”blockaden går helt emot amerikanska intressen… nu använder befolkningen olicensierade versioner av Windows eftersom USA inte låter dem köpa licenser”.

Samma år blev Ericsson dömt till böter på 1.75 miljoner dollar av USA för att ha sålt IT-produkter till Kuba. Ericsson bad om ursäkt och de ansvariga avskedades. Så när Kuba nu gör ett försök med gratis internet i mobilen, så är det en seger över den stormakt som gjort allt för att hindra det. Och då har vi inte ens talat om all den sjukvårdsutrustning som inte fått säljas till landet på grund av blockaden.

 

Denne artikkelen ble først publisert på metro.se.

Andre artikler av Kajsa Ekis Ekman på steigan.no

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. “USA förlorar kriget mot Kubas internet”.

  USA taper krigen mot Kubas Internet, men har den vanlige Internett-bruker tapt kampen mot USA? For USA baserte selskaper kontrollerer nå det det meste av Internet, Google, Facebook og de andre eierne av sosiale medier, eiere av plattformer, betalingssystemer, Internett utgaver av aviser og magasiner etc.

  Internett skulle ha ytringsfrihet som sin første lov trodde mange da Internett startet, men nå etter snart 25 år er Internet-MSM like styrt som i den trykte pressen. Etter kort tid online er en vanlig bruker av søkemotorer og sosiale medier profilert skremmende nøyaktig. En hovedregel er at alt som lastes opp på nettet, blir der.

  Politiske og seksuelle preferanser, kjøpekraft og kjøpevaner og andre trekk hos flere milliarder brukere blir registrert og kan feks brukes til å utforme politiske kampanjer, eller andre påvirkningskampanjer for å dra folkemeningen i en ønsket retning.

  Google og Facebook sensurerer politiske oppfatninger, og vanskeliggjør tilgang til websiter som kritiserer den globale storkapitalen, som WSWS. Amazon gir cloud-tjenester til CIA, som var fødselshjelper til både Google og Facebook. Eiere av plattformer som Worldpress har begynt å stenge blogger fra alt venstre pressen. PayPal har begynt å utestenge alt media kanaler på YouTube.

  Ingen anti-monopol lover og anti-kartell lover ser ut til å virke på de enorme selskapene Google og Facebook. En kunne ønske seg at det ble utviklet søkemotorer, plattformer og sosiale medier som ikke storkapitalen kan kjøpe opp og kontrollere. Men den globale storkapitalen styrer politikerne, og dikterer lovene som begrenser ytringsfriheten som de ønsker, og da er vi like langt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere