Tendenser til panikk på børsene

14
Illustrasjon: Shutterstock-

Hovedindeksen på Oslo børs faller tungt på slutten av oktober 2018. Det samme gjør børsene verden rundt. Dow Jones-indeksen har tapt alt den hadde vunnet tidligere i 2018 og både den tyske og den japanske børsen stuper.

I USA var det teknologiaksjene som har ført an i børsraset. Industrigigantene varsler om vanskelige tider forut.

Den marxistiske økonomen Michael Roberts skriver at profitten i USA selskaper faller etter å ha hatt gylne tider de to første  kvartalene i år. Gjennomsnittet av verdens børser har hatt sitt dårligste år siden eurokrisa i 2012. Står vi foran en ny krise av samme omfang som finanskrisa i 2008?

Siste års børsutvikling på Oslo børs, Frankfurtbørsen pg den amerikanske S&P500. Kilde E24.
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Var lugn. QE er løsningen på alt og denne gangen også…

  Alternativet er ja…

  Keeping the Economy Alive with QE and Cheap Credit

  https://www.youtube.com/watch?v=x_E6yqsgZPo

  Hør på sluttet;)

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Alle og en hver burde få panikk, når de ser på tilstanden bak børtallene. De siste årene har blitt vanlig at selskaper bruker de gunstige rentebetingelsene til å låne penger for å kjøpe sine egen aksjer, for slik å holde aksjeprisen oppe. Da vil de nemlig fortsette å få rimelige lånevilkår.

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Et tips er å følge med på oljeprisen og på 10-års renten i USA.
  Stiger 10-års renten i USA fører det til at også rentenivået i andre vestlige land øker, dessuten fører det til at penger strømmer ut av mange land og inn i USA (altså kapitalflukt og verden kan oppleve en ny parallell til Asia-krisen). Økt oljepris fører til økte transportkostnader og til økte anleggskostnader, dette bremser bla investeringene og den økonomiske vekst.

  Økt rentenivå og økt oljepris fører til at flere får problemer med å klare å betjene sine lån, dette er alvorlig med dagens skyhøye gjeldsnivå i mange land (total gjeld i verden ligger vel nå på rundt 320% av verdens samlede BNP). Mislighold av gjeld kan utløse en ny stor finanskrise.

  Den kommende blokaden av Iran vil heller ikke gjøre situasjonen i verdensøkonomien noen bedre. Det samme kan man også si om den pågående handelskrigen og annen internasjonal turbulens.

 4. Avatar for K11 K11 says:

  Det begynner å bli noen år siden jeg sluttet å tro på en nært forestående krise.

  Etter 2008 dukket det opp en rekke nettsider a la ZeroHedge, og lenge trodde jeg på deres mange økonomiske dommedagsprofetier. “Problemet” er bare at profetiene har slått feil hver eneste gang, i mange år nå.

  Jeg tror heller at flere verdipapirer samles på stadig færre hender, og disse hendene er neppe tjent med noen stor krise. For at virkelig store krakk skal oppstå kreves det vel at verdipapirene er spredt på mange hender. Når kun noen få kjempestore aktører styrer omtrent hele markedet alene (og eier samtlige politikere og byråkrater av betydning), fungerer ikke vanlig markedspsykologi, og man får i stedet en slags føydalisme, som er det vi opplever i dag.

  Et annet moment å huske på er at naturkatastrofer og krig o.l. er svært bra for økonomien, siden all den ødelagte infrastrukturen må gjenoppbygges, noe som naturligvis er veldig gunstig for en rekke entreprenører. Og disse entreprenørenes aksjekurser trekker resten av markedet med seg oppover.

  Det vi har sett nå i oktober er en liten, naturlig korreksjon, og det blir nok flere slike små korreksjoner med ujevne mellomrom i årene og tiårene fremover.

 5. Avatar for K11 K11 says:

  For å sitere en bruker på r/conspiracy:

  "Collapse is not coming in a crash.

  It’s a slow burn. Just look at the stats. Real wages have not kept up with inflation. But the banks are still loaning money to investors at low interest rates which has created a stock market bubble of epic proportions. The Feds are trying to raise rates and create a soft landing but stocks are so over priced it’s a joke.

  When that crash comes it’ll filter down to main street but all those responsible already have their money offshore, safe and not linked to any particular currency.

  The slow burn is you shopping for good deals. The slow collapse is you realizing that used clothes may not be so bad. The slow collapse is not needing a new car anymore or paying banks interest to have one. The collapse is student loan debt.

  Collapse is a cumulative slow realization that the post WWII boom of your parents is gone forever."

  Jeg tror han har et poeng. Vi er som frosker som ble puttet opp i en gryte med kaldt vann. Vannet blir gradvis varmere. Og varmere. Det er en langsom prosess. Vi merker ikke hva som skjer før det er for sent.

  Tenk f.eks. på Uber og Air-BNB og resten av delingsøkonomien som vokser frem. Det fins ungdom i Oslo som jobber 100% eller mer som håndverkere eller industriarbeidere, som er gode til å spare, og som likevel aldri får råd til å kjøpe seg en liten hybel på Oslo Øst – fordi de ikke har rike foreldre.

  Eliten blir stadig rikere, og arbeiderklassen omfavner milliardærer som leker at de er “anti establishment”, men som fyller kabinettene sine med andre milliardærer fra Goldman Sachs, Skull & Bones og det militærindustrielle komplekset. Noe som ytterligere øker kløften mellom rik og fattig, slik at disse såkalte “anti establishment”-milliardærene (som Trump) blir enda mer populære. Det er en ond sirkel. En feedback loop.

 6. Avatar for K11 K11 says:

  Det som helt konkret kommer til å skje de neste 10-20 årene er at det blir flere misligholdte lån, flere uteliggere og mer delingsøkonomi. Dvs: Flere kommer til å måte sove på sofaen hos en venn, flere kommer til å bo hos foreldrene sine hele livet, flere kommer til å bo i campingvogn og telt, osv. Dette er trenden man allerede ser, og den kommer til å fortsette. Men det blir ikke på noe tidspunkt kunngjort (av media) at en ny depresjon eller ny resesjon er her. Tvert imot kommer media i stor grad til å skjønnmale situasjonen, og det blir flere tv-programmer som glorifiserer eiendomsmeglere og snakker om hvor smart det er å arve milliarder av kr og kjøpe ens femte 30-millioners hytte på Trysil og ens fjerde trettifots yacht på Gran Canaria. Dette er klare og tydelige utviklingstrekk jeg allerede ser, og jeg ser at trenden fortsetter i denne retningen. Det blir ingen bråstopp eller snuoperasjon; tvert imot er det grunn til å tro at den politisk-økonomiske eliten kommer til å sette opp farten; man ser jo allerede at den lutfattige arbeiderklassen svermer for sionistiske, imperialistiske milliardærer som fyller regjeringene sine med søkkrike Goldman Sachs-folk, oljebaroner og eiendomsmagnater. Denne trenden gjør seg gjeldende i hele Vesten nå. Trolig også andre steder.

 7. Avatar for ABC ABC says:

  Jeg som trodde at jeg var pessimist… Mitt bet igjen:) Vi går mot en økonomisk kollapse da det er før mye gjeld. Historie faget og monetær historia viser at vi repeterer mistak i en setting der makten er spredt og der Vesten mister sitt strukturelle overtak. + Nasjonale og globale hierarkier endres også. Kunnskap til alle som vil og informasjonsteknologi endrer demokratiet samt mer autoritære stater.

  Festen er over og jeg har det vanskelig å tru at dagens elite overlever den korrigering som må komme. Det er før mye gjeld. Før å kontrollere befolkninger så trenger dagens elite tilvekst og informasjomsmakt. Men det som kommer nå er alt annet enn tilvekst og det resulterer indirekte i minsket informasjonsmakt.

  Idag så øker Sverige eksempelvis pengemengden med 12%-15% per år. Offisielt… Virkeligheten, sikkert 20%. Norge ja… Jeg har vanskelig å se en gradvis overgang til hva det nå blir…

  Men du har absolutt poeng. Ingen vil betale regningen for galskapen. Kick the can…

  "What we have done is kicked this can down the road. We are now at the end of the road and are not in a position to kick it any further…’’

  Obama 2010;)

 8. Avatar for K11 K11 says:

  Ja, og her er vi, åtte år etter at Obama kom med den velvalgte frasen der, og vi har kicked the can enda lenger nedover veien. Likevel hangler og går det. Og det kommer til å fortsette, sann mine ord. Vi kommer aldri til veis ende, for veien blir til mens vi går.

  Men som sagt, det som blir viktig i fremtiden er kryptovaluta og delingsøkonomi og total sensur. Gjerne en form for sensur som er kryptografisk sikret og som ikke kan hackes eller stoppes av kvantecomputere.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

6 flere kommentarer

Deltakere