Roma sier – Basta!

0
Situasjonsbilder fra gatene i Roma. De er dessverre ikke utypiske.

Roma, «den evige stad» forfaller i stort tempo, og nå har romerne fått nok. Flere tusen innbyggere i den italienske hovedstaden samlet seg 27. oktober 2018 under parolen «Roma dice basta!» – «Roma sier at nå er det nok!»

Forfallet i Roma er nå kommet så langt at det er direkte farlig. Veiene er så full av huller at det blir trafikkulykker av det. Romerne skammer seg over situasjonen. For kort tid siden gjorde arrangørene av Giro di Italia det klart at de dropper Roma i neste års versjon av det populære sykkelrittet.

Stort bedre står det ikke til med den offentlige transporten. Mer enn 20 busser har tatt fyr i byen hittil i 2018 på grunn av dårlig vedlikehold.

Søppelet blir ikke hentet og byen fylles opp av rotter, men også rever og villsvin er observert i byens gater. Det vakte stor oppsikt da en familie med villsvin hadde slått seg til ved Via Claudia, en av de gamle innfartsveiene til Roma, tidligere i år. I et annet tilfelle ble et stort villsvin filmet mens det løp langs en av de store gatene i Roma.

Romas borgermester heter Virginia Raggi. Hun er fra Femstjernersbevegelsen og hun ble valgt med et uvanlig stort flertall da hun i 2015 fikk 67% av stemmene. Hun ble valgt på at hun ville rydde opp i byen og igjen gjør innbyggerne stolte av byen sin. Men nå er romerne skuffet over La Raggi. De synes ikke at hun på noen måte har innfridd løftene.

En gang var autostradaene og de elegante bruene Italias stolthet. Katastrofen på autostrada A10 i Genova der minst 41 mennesker ble drept, hvorav 3 barn ble drept, er et grelt eksempel på at denne stoltheten er blitt til skam. I Italia er mye av de offentlige tjenestene privatisert og vedlikeholdet er deretter.

Det var etruskerne og romerne som lærte Europa å bygge veier. Det skulle man ikke tro i dag når man ser veistandarden til og med i hovedstaden.

Store stykker av Via Appia Antica ligger der fortsatt som minne om fordums storhet. Innfelt gatebilde fra i dag. Shutterstock.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVil EU avvise Frankrikes statsbudsjett også?
Neste artikkelTendenser til panikk på børsene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).