Saudi-Arabia arresterer prinser og eks-ministre

13

Saudi-Arabia har arrestert 11 prinser og noen titall tidligere ministre gjennom det som sies å være en aksjon mot korrupsjon, melder Middle East Eye. Blant de arresterte er den tidligere ministeren for nasjonalgarden, Mutaib bin Abdullah.

Ifølge en MEE-kilde i Riyad, ble Mutaib arrestert sammen med sin bror Turki. Den berømte multimilliardærprinsen Al-Waleed bin Talal bin Abdulaziz og en rekke tidligere ministre og forretningsmenn ble også arrestert.

Både Mutaib bin Abdullah og Al-Waleed bin Talal er eldre medlemmer av Saudis kongelige familie.

Også blant de arresterte var Waleed al-Ibrahim, grunnlegger av MBC kringkasting gruppen, og milliardæren Saleh Kamel.

Arrestasjonene kom timer etter at Saudi-Arabia hadde utnevnt nye ministre. Økonomiministeren Adel Fakieh ble erstattet av Mohammed al-Tuwaijri mens Khaled bin Ayyaf erstattet Mutaib, sønn av den avdøde kong Abdullah, som minister for nasjonalgarden.

Den nye korrupsjonskomiteen, ledet av kronprinsen Mohammed bin Salman, ble dannet ved kongelig dekret tidligere på lørdag.

Huffington Post reiser spørsmålet om dette er konsolidering av makt eller resultatet av et mislykket statskupp.

Saudi-Arabia er ikke en vanlig stat i noen moderne betydning av ordet. Analytikere i The Atlantic har karakterisert landet som «en horisontalt og vertikalt integrert kriminell organisasjon», og det er en beskrivelse som ligger svært nær virkeligheten.

Forfatterne er Sarah Chayes, som er knyttet til elitestiftelsen Carnegie Endowment, og Alex de Waal, som er direktør for World Peace Foundation. De skriver:

In fact, Saudi Arabia is no state at all. There are two ways to describe it: as a political enterprise with a clever but ultimately unsustainable business model, or as an entity so corrupt as to resemble a vertically and horizontally integrated criminal organization. Either way, it can’t last. It’s past time U.S. decision-makers began planning for the collapse of the Saudi kingdom.

Chayes og de Waal skisserer tre scenarier: en fraksjonskamp i kongefamilien, trøbbel i krigene i Jemen og Syria eller et internt opprør, eventuelt av jihadister. Forfatterne mener at USAs sikkerhetsorganer og annet personell snarest mulig bør begynne å planlegge hva de skal gjør når Saudi Arabia bryter sammen.

Landet er i store problemer. På tross av enorme oljeinntekter klarer landet å gå med så store underskudd at det er nødt til å stramme inn på sine rause bestikkelser til landets prinseklasse. Den hensynsløse, men også tapende krigen i Jemen, tærer på finansene. Landet taper også krigen i Syria, som heller ikke har vært gratis for oljediktaturet, siden landet i stor grad har vært hovedinvestor der.

Det har derfor lenge vært ventet at splittelsene i makteliten ville komme til syne, enten i form av et statskupp eller en annen form for direkte konfrontasjon, og for den saks skyld i form av borgerkrig.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Det skjer så mye i kjølvannet av bråstoppen i Syria. Når IDF hjelper SAA å bekytte druzere, samtidig som Bibi brøler, er vel dette et tegn på at det kan være langt nok fra Golan til Tel Aviv.
  Det er innmari gøy å lese bibel-profetier for tiden, og se at mye viser seg å være helt forskjellig fra gjengs fortolkning, men helt etter boka.

    • Det står også at dronningen fra Sør(Jemen?) skal komme opp og dømme Israel, sammen med folket fra Ninive (Mosul). Det kan godt hende det er ønske-tenkning, men er det ikke på en måte det som skjer?
     At det som har rammet dem, bidrar til å avsløre beistet.

   • Det er ikke en arbeids-innstruks, om du tror det. Men det står at dronningen fra sør (Jemen?) skal komme for å dømme Israel, sammen med folket fra Ninive (Mosul).

 2. Al-Waleed bin Talal var jo en liberal stemme i SA .
  Han var blant annet gift med en prinsesse som ikke bar slør og som kledde seg moderne.
  Hun snakket kvinnesak og ville at SA kvinner skulle få kjøre bil etc.
  Skjønner ingenting av dette , jeg !

 3. Rettighetene til prinsene og oppbyggingen av hierarkiet med basis i kong Saud er ikke bærekraftig. Dette ser 4 og 5 generasjon prinser tydelig, og de vet at deres etterkommere ikke kan nyte de samme privilegier som de selv. Det mest nærliggende er å gjøre noe med det, mens det enda er tid. I så fall må massene mobiliseres. Frykter for at vi står overfor omveltninger i SA som gjør revolusjonen i Iran til parentes, til sammenligning.

 4. Det er vel egentlig helt naturlig at forbrytersyndikatet Saudi Arabia går i oppløsning når grunnlaget for deres makt undergraves. Saudi Arabia kan eksportere 4 ting: olje, gass, sand og wahabisme. Konflikten kan betraktes som å være en form for PeakOil trigget hendelse. Men hva vil skje med oljeproduksjonen i landet hvis landet kollapser? Kan vi få internasjonal oljekrise med skyhøye oljepriser som utløser en ny og brutal finanskrise?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.