Saudi-Arabia arresterer prinser og eks-ministre

0

Saudi-Arabia har arrestert 11 prinser og noen titall tidligere ministre gjennom det som sies å være en aksjon mot korrupsjon, melder Middle East Eye. Blant de arresterte er den tidligere ministeren for nasjonalgarden, Mutaib bin Abdullah.

Ifølge en MEE-kilde i Riyad, ble Mutaib arrestert sammen med sin bror Turki. Den berømte multimilliardærprinsen Al-Waleed bin Talal bin Abdulaziz og en rekke tidligere ministre og forretningsmenn ble også arrestert.

Både Mutaib bin Abdullah og Al-Waleed bin Talal er eldre medlemmer av Saudis kongelige familie.

Også blant de arresterte var Waleed al-Ibrahim, grunnlegger av MBC kringkasting gruppen, og milliardæren Saleh Kamel.

Arrestasjonene kom timer etter at Saudi-Arabia hadde utnevnt nye ministre. Økonomiministeren Adel Fakieh ble erstattet av Mohammed al-Tuwaijri mens Khaled bin Ayyaf erstattet Mutaib, sønn av den avdøde kong Abdullah, som minister for nasjonalgarden.

Den nye korrupsjonskomiteen, ledet av kronprinsen Mohammed bin Salman, ble dannet ved kongelig dekret tidligere på lørdag.

Huffington Post reiser spørsmålet om dette er konsolidering av makt eller resultatet av et mislykket statskupp.

Saudi-Arabia er ikke en vanlig stat i noen moderne betydning av ordet. Analytikere i The Atlantic har karakterisert landet som «en horisontalt og vertikalt integrert kriminell organisasjon», og det er en beskrivelse som ligger svært nær virkeligheten.

Forfatterne er Sarah Chayes, som er knyttet til elitestiftelsen Carnegie Endowment, og Alex de Waal, som er direktør for World Peace Foundation. De skriver:

In fact, Saudi Arabia is no state at all. There are two ways to describe it: as a political enterprise with a clever but ultimately unsustainable business model, or as an entity so corrupt as to resemble a vertically and horizontally integrated criminal organization. Either way, it can’t last. It’s past time U.S. decision-makers began planning for the collapse of the Saudi kingdom.

Chayes og de Waal skisserer tre scenarier: en fraksjonskamp i kongefamilien, trøbbel i krigene i Jemen og Syria eller et internt opprør, eventuelt av jihadister. Forfatterne mener at USAs sikkerhetsorganer og annet personell snarest mulig bør begynne å planlegge hva de skal gjør når Saudi Arabia bryter sammen.

Landet er i store problemer. På tross av enorme oljeinntekter klarer landet å gå med så store underskudd at det er nødt til å stramme inn på sine rause bestikkelser til landets prinseklasse. Den hensynsløse, men også tapende krigen i Jemen, tærer på finansene. Landet taper også krigen i Syria, som heller ikke har vært gratis for oljediktaturet, siden landet i stor grad har vært hovedinvestor der.

Det har derfor lenge vært ventet at splittelsene i makteliten ville komme til syne, enten i form av et statskupp eller en annen form for direkte konfrontasjon, og for den saks skyld i form av borgerkrig.

Forrige artikkelStorbritannia vil gi fritt leide til terrorister hvis de lover å ikke drepe de vantro
Neste artikkelReiche zerfallen unter großen Schmerzen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).