Statsminister Löfven besöker terroriststödjande Saudiarabien

0
Anders Romelsjö

Den 22-23 oktober besöker statsminister Stefan Löfven Saudiarabien för att diskutera det bilaterala samarbetet, utveckling i regionen, Syrien och andra aktuella frågor.Statsministern kommer under söndagen den 23 oktober att ha överläggningar med företrädare för det saudiska kungahuset, utrikesministern och träffa landets kommission för mänskliga rättigheter. Statsministern träffar också saudiska näringslivsföreträdare.

Den 1 januari 2017 tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd. Högst upp på dagordningen finns Syrien vilket är ett viktigt skäl till att statsministern reser till regionen.
Stefan Löfven untitled
Saudiarabien är en viktig politisk och ekonomisk aktör med en nyckelroll för utvecklingen och säkerheten i regionen. Situationen i Syrien kommer att vara en prioriterad fråga under samtalen. Jag ser också goda möjligheter till ett ökat utbyte inom bland annat innovation och hållbarhetsfrågor.

SR Radio skriver i en snäll beskrivning av bakgrunden under rubriken ”Diplomatisk kris” Sveriges Radio
Vårvintern 2015 rasade de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Saudiarabien samman inför öppen ridå. Utrikesminister Margot Wallström (S) beskrev domen mot den saudiske människorättsaktivisten och bloggaren Raif Badawi som ”närmast medeltida” och avsåg då 1.000 piskrapp i kombination med tio års fängelse. Hon kallade landet för diktatur och kritiserade kvinnors brist på rättigheter. Saudiarabien svarade med att ta hem sin ambassadör, slutade utfärda nya affärsvisa och Wallström stoppades från att tala på Arabförbundets konferens i Kairo.
Den rödgröna regeringen våndades över om det militära samförståndsavtalet med Saudiarabien skulle avbrytas. I mars, efter att både kung Carl Gustaf och S-veteranen Björn von Sydow fått rycka in och lugna saudiska känslor, sades avtalet upp.

– Jag förutsätter att Löfven tar upp frågor kring bristen på mänskliga rättigheter under besöket, och att han ska träffa organisationer som arbetar med dessa frågor tyder ju på att så blir fallet.
Men framför allt handlar nog resan om att främja svensk export på en viktig marknad,
säger Mats Knutson, SVT:s politikkommentator.

Analysen bekräftas av pressekreterare Jonatan Holst.”

SR ”Även om syftet med Stefan Löfvens resa främst är politiskt kommer två företrädare för det svenska näringslivet att åka med till Riyad – Marcus Wallenberg, bland annat vice ordförande i Investor och ordförande i försvarskoncernen Saab, och Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.”

28 april diskuterades här Sveriges kungspudel i Saudiarabien i en artikel av Roland Hedayat. Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden
”Margot Wallström och Stefan Löfvén har hävdat att ingen ursäkt har framförts. ”…Vi har kunnat reda ut missförstånd om att vi skulle ha kritiserat islam eller förolämpat den Saudiarabiska staten…”, upprepade Margot Wallström inför pressen efter Björn von Sydows återkomst, och samma budskap kom sedan från statsministern. Uttalandet och den förödmjukande resan till Riyadh med överlämnande av hemliga brev med hälsning från kung, regering och fädernesland utgör inte bara en ursäkt, utan en rejäl Kungspudel.
Saudi Kungen delar ut medalj

Löfvén/Wallströms uttalande om islam innebär att de upphöjer den våldsbejakande wahabistiska sekten till legitim representant för hela islam, en religion i många tappningar och som omfattar 1,5 miljarder människor i alla världsdelar. Det är ungefär som att vädja till Ku Klux Klan om att man inte har avsett att förolämpa kristendomen för att man råkat säga något klanen ogillar. Att wahabismen är Saudiarabiens statsreligion är i detta sammanhang irrelevant.
Björn von Sydow bugar för prins bin Salman

Enligt lagen får vapen inte exporteras till diktaturer, ej heller till länder i krig. Snälla Amnesty anser att man inte ska exportera till Saudiarabien, ett land som får anses vara en diktatur, där kvinnor inte har rösträtt och som har stränga sharialagar. Landet befinner sig i brutalt krig mot fattiga Jemen, som hotas av massvält. USA stödjer Saudiarabiens brutala krig och har nyligen bombat i Jemen enligt egna uppgifter.
I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 2015 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia ”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”
”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”
Lövfen, flygplan-Saudi

Löfven och flygplan med Eriye under planet

Och i måndags kunde massmedia, Newsvoice och denna blogg rapportera ”Wallenbergs SAAB-affär med Förenade Arabemiraten (UAE), ett land där äktenskapsbrott kan regleras med stening till döden, ser ut att gå i lås med hjälp av den svenska myndigheten ”Inspektionen för strategiska produkter” (ISP) som i realiteten är en ”cover” för att legitimera vapenaffärer med vilket land som helst som vill köpa svensk militär teknologi. SvD ISP:s generaldirektör Christer Ahlström ses på bild nedan.

Förenade Arabemiraten deltar i en militär koalition mot folket i Jemen ledd av diktaturen Saudi som också tagit för vana att stena kvinnor till döds vid påstådda äktenskapsbrott. Båda länderna bombar Jemen.

Och Saudiarabien stödjer sedan flera år av bl.a. FN, USA och Ryssland terroriststämplade organisationer som al-Nusra, och ISIS, som arbetar för att ersätta den folkligt förankrade sekulära regeringen i Syrien med fundamentalistisk kvinnoförtryckande variant av islam som bygger på wahhabistisk islam, som i Saudiarabien.
I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa t.ex. USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade ”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”.

* Men USA har i högsta grad ansvar för terrorismens framväxt enligt bl.a. president Obama. DN återgav 13/5 2015 en intervju med Obama i den arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak.”
I en intervju erkänner generallöjtnant Michael Flynn att USA:s administration medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak.
Michael Flynn före detta chef för amerikanska Defense Intelligence Agency (DIA) bekräftar äktheten av en rapport från augusti 2012 som visar att USA:s ledning redan då visste att den syriska oppositionen tagit en sekteristisk riktning. Ändå sände man stora mängder vapen till vad man kallade ”moderata rebeller”, en allt svagare grupp till följd av avsaknad av lokal förankring och övergångar till al-Qaida, al-Nusra och senare IS(IS). Det överordnade syftet var att störta den alltför självständige Assad och hålla tillbaka Iran.
Syrien ISIL 450
29/7 i artikeln ”Turkiet – USA:s vapendragare i stöd åt IS för att störta Assad” (http://jinge.se/mediekritik/turkiet-usas-vapendragare-i-stod-at-is-for-att-storta-assad.htm) finns massor av belägg för USA:s roll som initiativtagare till kriget mot Syrien och som stöttepelare till al-Qaida och IS, trots retorik och vissa, svaga motåtgärder.

Några artiklar om Jemen:
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden (28/4)
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne (24/3).
FN-sanktionerat folkmord i Jemen (23/7 2015)
Destruktionen av Jemen (10/10 2016).
intressant Andra om:
, , , , , , , , ,

 


Min tilføyelse:

Det er kanskje ikke for ingenting at George Soros elsker Sverige?

Forrige artikkelMed hodet i sanden
Neste artikkelDen offisielle norske klimapolitikken