Khashoggi-drapet: De mistenkte har bånd til kronprins MBS

4
Kronprins MBS er en yndling i Vesten og han fikk heltemottakelse i London. Men det var dem som mente at han heller burde vært stilt for retten. Og det var før drapet i Istanbul.

Den antatte drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi i landets konsulat i Istanbul 2. oktober 2018 skaper fortsatt høye bølger mellom de involverte landene. For en gangs skyld er hovedstrømspressa i USA interessert i å grave i en saudiarabisk forbrytelse, men det kommer i stor grad av at Khashoggi var en av deres egne. New York Times skriver at en av de antatte gjerningsmennene stor kronprins Mohammed bin Sultan (MBS) svært nær. Avisa dokumenterer det med en serie fotografier der Maher Abdulaziz Mutreb, som den mistenkte heter, befinner seg svært nær MBS på offisielle oppdrag.

Tre av de andre mistenkte tilhører kronprinsens private sikkerhetsstyrke, skriver NYT. En femte mistenkt er en lege som har en svært høy posisjon i det saudiske innenriksministeriet, og avisa mener at en slik person ikke ville kunne sendes ut på oppdrag av andre enn en person med svært mye makt. NYT har sjøl funnet ut at minst ni av de 15 mistenkte har tilknytning til de hemmelige tjenestene i Saudi-Arabia.

En høytstående tjenestemann i Tyrkia sier til Hurriyet Daily News at det er funnet bevis i konsulatet som viser at Khashoggi ble drept der. De sier også at drapet ble utført av saudiske agenter og at journalisten ble partert i konsulatet.

President Tayyip Erdoğan sier at noen av sporene etter drapet i konsulatet er forsøkt fjernet «ved å male over dem».

Det sies nå at det saudisk hoffet ventelig vil innrømme at Khashoggi ble drept i konsulatet og at man vil legge skylda på en sikkerhetstjenestemann for «having botched an interrogation», eller kløna til et forhør, som man kanskje kan oversette det med. Det skal mye kløning til for at et forhør skal bli til et drap, men det er vel antakelig saudiarabisk skikk.

Det at så mange agenter med så tette bånd til MBS og kretsen rundt ham er blant de mistenkte skaper store problemer for både Saudi-Arabia og USA, og det at det var med en lege som er spesialist på obduksjon i teamet viser at det er svært sannsynlig at oppdraget var å drepe Khashoggi helt fra starten av.

Men det er jo uhyre interessant å sammenlikne Skripal-saka med Khashoggi-saka. I det første tilfellet er det ikke bevist at Russland hadde noe med drapsforsøket å gjøre, men likevel har saka ført til alvorlige straffetiltak mot Russland. I det andre tilfellet er det høyst sannsynlig at Saudi-Arabia vil innrømme at deres agenter begikk et drap, men vil det føre til noen straffereaksjoner mot Saudi-Arabia?

Det har komment noen krav om det, blant annet fra senatorer i USA, men ennå har ingen regjering stilt krav om sanksjoner mot hodekapperne i Riyadh.

 

Den makabre saka med Jamal Khashoggi

Khashoggi og maktkampen mellom Tyrkia og Saudi-Arabia

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det finnes dusinvis av døsskvadroner og denslags grupper i Midt-Østen. Man kan lure på hvorfor drapet på Khashoggi har fått så veldig stor oppmerksomhet. At feks noen millioner mennesker blir drept i Jemen får ikke samme oppmerksomhet. Det er mulig at kronprins MBS har feilregnet situasjonen, man kan feks ikke på en bestialsk måte drepe en kjent journalist som er bosatt i USA og som har et stort kontaktnettverk i USA og i Washington uten at det vil vekke stor oppmerksomhet.

  Trolig har ikke Trump noe annet alternativ enn å komme opp med en skrøne for å dysse ned saken (ellers kan Saudi Arabia svare med å lage en oljekrise, eller selge store mengder amerikanske statsobligasjoner eller å slutte å kjøpe massevis av våpen fra USA, for ikke å snakke om å begynne å selge olje i euro og yuan).

  Hvordan går det nå med Trump i mellomvalget? Vil folk flest gjennomskue at han farer med løgn i Khashoggi saken? Trump kan risikere å miste tillit.

 2. Avatar for baluba baluba says:

  USA er selvforsynt med olje. Derfor kan Trump endre politikken ovenfor dem.

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Det mangler en del på at USA er selvforsynt med olje (men resten av den vestlige verden er ikke selvforsynt og økonomisk sammenbrudd her kan igjen smitte over på USA).

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

4 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.