Den makabre saka med Jamal Khashoggi

11
Jamal Khashoggi

Tyrkiske myndigheter tror at den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept da han besøkte det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Khashoggi besøkte det saudiarabiske konsulatet fordi han trengte et offisielt dokument i forbindelse med sitt nært forestående bryllup. Forloveden hans ventet i bilen utenfor, men da han ikke hadde kommet tilbake etter fire timer ringte hun tyrkiske myndigheter.

Khashoggi er en mye brukt journalist og kommentator, som blant annet er brukt av Washington Post og BBC. Derfor vakte det internasjonal oppsikt da han forsvant. The Post skrev at Khashoggi var blitt myrdet inne i det saudiarabiske konsulatet og at det var en drapsenhet fra Saudi-Arabia som sto for mordet. Khashoggi er kjent som en moderat kritiker av det saudiarabiske regimet. Men så kritisk at det gjør noe, er han ikke. Han har støttet den hensynsløse krigen mot Jemen og har rost halshogging av syriske soldater som en «effektiv psykologisk militærtaktikk».

Kilder i tyrkisk politi sier til Middle East Eye at Khashoggi ble brutalt torturert, drept og partert inne i konsulatbygningen 2. oktober 2018. Det hele skal ha vært filmet på video som dokumentasjon på at den femten mann store drapsgruppa hadde utført oppgaven sin.

Saudi-Arabia bedyrer sin uskyld og hevder at journalisten forlot bygningen etter sin avtale der. Til det sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan at da må saudiaraberne snarest frigjøre video fra sine overvåkingskamerater på konsulatet som viser at de snakker sant.

Tyrkisk politi er på jakt etter en svart varebil som det mener fraktet bort det parterte liket av Khashoggi.

Saudi-Arabia er en nær og trofast alliert av USA og andre vestlige stater. Derfor er denne saka ytterst pinlig, ikke bare for hodekapperne i Riyadh, men også for mange vestlige regjeringer. Systemlojale medier i vest har prøvd å portrettere Saudi-Arabia under ledelse av kronprins Mohammad bin-Sultan (MBS) som et «reformregie», noe som naturligvis er fullstendig usant.

Thomas Friedman i New York Times har vært spesielt krypende overfor MBS, så han er nå beskjemmet over at MBS kan ha beordret drapet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for nemesis nemesis says:

  Og engelske media har visstnok ikke funnet det opportunt å kommutere forsvinningen av Khashoggi.? Samrøre?

 2. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Finansierer ikke Saudi-Arabia og saudiske statsselskaper tankesmia Atlantic Council, som er ansvarlig for sensur av Facebook, Twitter, osv.? Brukerne er i trygge hender.

 3. Avatar for baluba baluba says:

  K ha(l)shoggi, det ligger mye i navnet

 4. Det er endel merkelige navn ute og går.
  Forferdelig sak.

 5. Interessant å se hvordan lojalitetsbåndene innad i NATO bøyer av for pengesterke Saudi-Arabia, fremfor å formidle støtte til Tyrkia. En ganske tydelig indikasjon på hvor svak alliansen i realiteten er.

 6. Ja gjør de virkelig det?

 7. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Saudi-Arabia gir visst ingen direkte støtte til sensuristene, i motsetning til det velkjente demokratiet De Forente Arabiske Emirater, som er en av de største sponsorene.
  Milliardæren Bahaa Hariri er også en av de største sponsorene av Atlantic Council. Jeg mistenker at han er mellommann for saudiske penger, som nok blir betraktet som for pinlige, selv for NATO.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

11 KOMMENTARER

 1. […] Den makabre saka med den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ruller videre. Han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet 2. oktober 2018 og har siden ikke blitt sett. Nå sier tyrkisk etterretning at de har lydopptak av hva som skjedde med Khashoggi inne i konsulatet. De hadde nemlig for lengst lagt skjult avlyttingsutstyr i bygningen. Lydopptakene skal gi et tydelig inntrykk av hvordan Khashoggi ble forhørt, torturert, drept og siden partert inne i konsulatet. Overvåkingskameraer viser en svart van som skal ha blitt brukt til å frakte bort likdelene. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.