Aleris selger til omsorgsgiganten Ambea – de ansatte får regninga

0

Aleris trekker seg ut av både eldreomsorg, barnevern og psykisk omsorg. Svenske Ambea, tidligere kjent som Carema, overtar omsorgsimperiet i Norge, Sverige og Danmark. Dette skriver Fri Fagbevegelse 16. oktober 2018. Gjennom avtalen får Aleris 2,6 milliarder kroner. Fagforeningsavisa skriver videre:

«Aleris skal heretter konsentrere seg om private helsetilbud gjennom sine klinikker over hele landet. I fjor hadde Aleris omsorg en omsetning på over en halv milliard kroner i drift av sykehjem, mens Aleris Ungplan & BOI omsatte for nær to milliarder i salg av tjenester innen barnevern og psykisk omsorg.

Ambea-konsernet trakk seg ut av det norske markedet etter Carema-skandalene i 2011, men kommer nå tilbake for fullt. Det svenske gigantselskapet har også nylig kjøpt de fem selskapene i Heimta, som leverer tjenester innen barnevern og rusomsorg.

Ambea var kjent i omsorgsmarkedet under navnet Carema inntil sju år siden. Etter en lang rekke skandaler med omtale i svenske medier, begravde selskapet navnet Carema og omdøpte alle omsorgsselskapene sine. Det handlet om svikt i rutiner, underbemanning, eldre som ble liggende uten tilsyn og det ansatte mente var uforsvarlig kostnadsbesparing, der veiing av bleier fikk stor oppmerksomhet. Samtidig ble det avslørt hemmelig bonusprogram for lederne.»

Leder av Fagforbundet pleie og omsorg i Oslo, Siri Follerås, sier at:

– Det er de ansatte som ender med regninga. Vi risikerer å få dette i fanget ved neste tariffoppgjør. Det er driften som skal finansiere oppkjøpene, og da finnes det ofte ikke penger igjen til lønnsutvikling.

Vi har tidligere vist at Aleris er knyttet til skatteparadiser gjennom selskapet Investor AB.

Nå omtales Ambea som et svensk selskap, men faktum er at Ambea eies av Actor SCA (50,1%), og det selskapet er registrert i skatteparadiset Luxemburg. Privatiseringa av norsk helse- og omsorgsvesen som både de rødgrønne og de blå regjeringene i Norge har sørget for har gjort det som en gang var en offentlig rettighet og et offentlig system til en kasteball for finanskapital og spekulanter. Sjefen for Ambea kaller da også kjøpet en drømmeforretning, for nå skal fortjenesten i selskapet bli så mye større. Privat velferd er da også en gullgruve for direktørene.

Hele denne affæren stinker av å være rigget fra ende til annen for å skaffe noen få finanskapitalister megafortjenester.

 

Les også:

Wall Street på full fart inn i norsk helsevesen

Duker for velferdsprofitørene

Problemene i den nyliberale svenske økonomien

Forrige artikkelKurderleder: – Enhver som krysser Eufrat vil møte samme skjebne som Daesh!
Neste artikkelKhashoggi-drapet: De mistenkte har bånd til kronprins MBS
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).