Aleris selger til omsorgsgiganten Ambea – de ansatte får regninga

8

Aleris trekker seg ut av både eldreomsorg, barnevern og psykisk omsorg. Svenske Ambea, tidligere kjent som Carema, overtar omsorgsimperiet i Norge, Sverige og Danmark. Dette skriver Fri Fagbevegelse 16. oktober 2018. Gjennom avtalen får Aleris 2,6 milliarder kroner. Fagforeningsavisa skriver videre:

«Aleris skal heretter konsentrere seg om private helsetilbud gjennom sine klinikker over hele landet. I fjor hadde Aleris omsorg en omsetning på over en halv milliard kroner i drift av sykehjem, mens Aleris Ungplan & BOI omsatte for nær to milliarder i salg av tjenester innen barnevern og psykisk omsorg.

Ambea-konsernet trakk seg ut av det norske markedet etter Carema-skandalene i 2011, men kommer nå tilbake for fullt. Det svenske gigantselskapet har også nylig kjøpt de fem selskapene i Heimta, som leverer tjenester innen barnevern og rusomsorg.

Ambea var kjent i omsorgsmarkedet under navnet Carema inntil sju år siden. Etter en lang rekke skandaler med omtale i svenske medier, begravde selskapet navnet Carema og omdøpte alle omsorgsselskapene sine. Det handlet om svikt i rutiner, underbemanning, eldre som ble liggende uten tilsyn og det ansatte mente var uforsvarlig kostnadsbesparing, der veiing av bleier fikk stor oppmerksomhet. Samtidig ble det avslørt hemmelig bonusprogram for lederne.»

Leder av Fagforbundet pleie og omsorg i Oslo, Siri Follerås, sier at:

– Det er de ansatte som ender med regninga. Vi risikerer å få dette i fanget ved neste tariffoppgjør. Det er driften som skal finansiere oppkjøpene, og da finnes det ofte ikke penger igjen til lønnsutvikling.

Vi har tidligere vist at Aleris er knyttet til skatteparadiser gjennom selskapet Investor AB.

Nå omtales Ambea som et svensk selskap, men faktum er at Ambea eies av Actor SCA (50,1%), og det selskapet er registrert i skatteparadiset Luxemburg. Privatiseringa av norsk helse- og omsorgsvesen som både de rødgrønne og de blå regjeringene i Norge har sørget for har gjort det som en gang var en offentlig rettighet og et offentlig system til en kasteball for finanskapital og spekulanter. Sjefen for Ambea kaller da også kjøpet en drømmeforretning, for nå skal fortjenesten i selskapet bli så mye større. Privat velferd er da også en gullgruve for direktørene.

Hele denne affæren stinker av å være rigget fra ende til annen for å skaffe noen få finanskapitalister megafortjenester.

 

Les også:

Wall Street på full fart inn i norsk helsevesen

Duker for velferdsprofitørene

Problemene i den nyliberale svenske økonomien

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  Så bra. De ansatte i BV fortjener ikke lønn i det hele tatt. Legg ned skjiten og a folk være i fred. Disse selskapene trenger konstant råstoff i form av barn. Det fører ti enda flere akuttomsorgsovertagelser eterfulgt av prestisje i sakene. Norge er nå igjen i domstolen i Strasbourg for sin rovdyrpolitikk på området som de forsvarer med mantraet “barnas beste”.

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  All drift av offentlige tjenester er ei gullgruve - for i motsetning til private er det ingen fare for at kunden går konk. Det gjør muligheten til å “,monetisere verdien” mye større. Større og bedre lån, høyere lederlønninger og alt som følger med. Alt en trenger å gjøre er å levere under pari og skifte navn engang imellom.

 3. Avatar for baluba baluba says:

  Kan de hyppige navneskiftene ha noe med pensjonsavtaler å gjøre?

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det har med å være kjeltringer å gjøre - avtaler er for vanlige folk.

 5. Opplysningstjenesten “INK&NITO” for de uinnvidde:
  sterk tekst
  “Oljefondets” plasseringer i Aleris via Wallenbergs “Investor AB” pr. 31.12.2017
  Totalt investert Aksjer: NOK 4.752.311.784
  Rentepapir: NOK 280.556.301
  Eierskap 1,66%

  Om Ambea AB:
  Foretaket Ambea AB ble børsnotert mars 2017, og NBIM (oljefondet) meldte seg umiddelbart på, og har pr. 31.12.17 direkte investert 10,46 mill. i Ambea.
  Hva som foregår bak hvelvet i Norges Bank er ikke vanskelig å gjette seg til. Slike oppkjøp er et narrespill hvor alt er rigga på forhånd. Dette gjelder også den finansielle delen hvor rentegevinsten havner på de samme hendene. Pressen bistår i denne sammenheng aktørene med tåkelegging av bakenforliggende, og tilsynsorganer lar det meste passere upåaktet da de indirekte er lønna av samme hånd - her hjemme kamuflert som handlingsregelen (uttak av oljefondets aktuelle markedsverdi).

 6. Oljefondet er styrt av Noges Bank, tidligere Norges Bank A/S. Hvem som var aksjonærer i dette privat eide aksjeselskap, er ikke tilgjengelig på bankens hjemmesider. Ved formell henvendelse til Norges Banks infoavdeling, henvises det til Riksarkivet.
  Norges Bank er igjen underlagt Bank of International Settlement i Basel. En forespørsel om å få kopi av hvilke bindende avtaler som Noge har inngått med BIS, henviser Norges Bank til BIS’ hjemmesider.
  IKKE USANNSYNLIG, AT OLJEFONDET INDIREKTE ER STYRT FRA ROTHSCHILD KONTROLLERTE BIS!

 7. Ut over dette, bør man også ha et forhold til Norges Statsgjeld, som sist jeg sjekket, var på NOK 600 milliarder.

 8. I tillegg bør man også ta en grundig research på forholdet Wallenberg/Scibsted/Nagell Eriksen/Stiftelsen han etterlot.
  Nøkkelen finner man sannsynligvis, dersom det viser seg at Stiftelsen styres gjennom ihendehaverobligasjoner.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere