Det tyske topartisystemet har brutt sammen

0

I hele etterkrigstida har det politiske systemet først i Vest-Tyskland og så i det gjenforente Tyskland vært et topartisystem der CDU/CSU og SPD har vært de to bærende pilarene. Det har vært forskjeller mellom de to blokkene, men først og fremst har de vært enige om det meste, så enige at det ikke en gang har vært vanskelig for dem å gå i koalisjon.

Men den tida er forbi. Velgerne har forkastet dette systemet og den nasjonale enigheten omkring de store spørsmålene finne ikke lenger. Verst er dette gått ut over det sosialdemokratiske SPD som gjennom 150 år har vært det førende sosialdemokratiske partiet i Europa. Partiet har mistet sin basis i den fagorganiserte tyske arbeiderklassen og er nå mer og mer et parti for velstående intellektuelle, og det ligger nå og vaker på i underkant av 15 prosent i oppslutning, slik som på meningsmålinga 19. oktober 2018 da partiet fikk 14 prosent, bak både Die Grüne (20%) og Alternative für Deutschland (16%). Dermed er SPD blitt et mellomstort parti blant flere, og sjøl CDU/CSU har falt fra oppslutning rundt 40-tallet til 27 prosent ved siste måling. Hadde dette vært valgresultatet, så hadde det ikke vært mulig å gjenopprette dagens storkoalisjon.

De sakene det står strid om er forholdet til USA og Russland, innvandringsspørsmålet og den økonomiske politikken. Og SPD har mer nedgang i vente. Bare 8% av velgerne deres er under 30 år gamle, mens 54% er over 60.

Den tyske storkoalisjonens sammenbrudd vil også slå ut i en økt polarisering og oppsplitting i Europa.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.