Det tyske topartisystemet har brutt sammen

0

I hele etterkrigstida har det politiske systemet først i Vest-Tyskland og så i det gjenforente Tyskland vært et topartisystem der CDU/CSU og SPD har vært de to bærende pilarene. Det har vært forskjeller mellom de to blokkene, men først og fremst har de vært enige om det meste, så enige at det ikke en gang har vært vanskelig for dem å gå i koalisjon.

Men den tida er forbi. Velgerne har forkastet dette systemet og den nasjonale enigheten omkring de store spørsmålene finne ikke lenger. Verst er dette gått ut over det sosialdemokratiske SPD som gjennom 150 år har vært det førende sosialdemokratiske partiet i Europa. Partiet har mistet sin basis i den fagorganiserte tyske arbeiderklassen og er nå mer og mer et parti for velstående intellektuelle, og det ligger nå og vaker på i underkant av 15 prosent i oppslutning, slik som på meningsmålinga 19. oktober 2018 da partiet fikk 14 prosent, bak både Die Grüne (20%) og Alternative für Deutschland (16%). Dermed er SPD blitt et mellomstort parti blant flere, og sjøl CDU/CSU har falt fra oppslutning rundt 40-tallet til 27 prosent ved siste måling. Hadde dette vært valgresultatet, så hadde det ikke vært mulig å gjenopprette dagens storkoalisjon.

De sakene det står strid om er forholdet til USA og Russland, innvandringsspørsmålet og den økonomiske politikken. Og SPD har mer nedgang i vente. Bare 8% av velgerne deres er under 30 år gamle, mens 54% er over 60.

Den tyske storkoalisjonens sammenbrudd vil også slå ut i en økt polarisering og oppsplitting i Europa.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTil og med USA må reagere på det saudiorganiserte drapet på Jamal Khashoggi
Neste artikkelReven er sluppet inn i hønsegården
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).