Til og med USA må reagere på det saudiorganiserte drapet på Jamal Khashoggi

1
I USA har man begynt å sammenlikne kronprins MBS med den brutale og angivelig gale romerske keiser Caligula. Eustache Le Sueur (1647)

Tyrkias president Recep Taiyyp Erdogan hadde lovt at han skulle legge fram «den nakne sannheten» om drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, og alt tyder på at det han la fram i sin tale til parlamentet i Ankara er bygd på solide fakta. Men det er neppe hele sannheten. Tyrkia sitter med enda flere detaljer om drapet som landet foreløpig velger å vente med å spille ut. Dette er for å øke presset mot Saudi-Arabia maksimalt og styrke Tyrkias rolle som regional stormakt på bekostning av oljediktaturet.

Tyrkia har vist at de har video av en saudiaraber som hadde kledd seg ut i klærne til Khashoggi for å gi overvåkerne inntrykk av at journalisten hadde forlatt konsulatet, som var Saudi-Arabias første versjon av saka i en serie av fire-fem versjoner. Mannen hadde bare gjort den feilen at han hadde glemt å bruke skoene til journalisten! De har også vist at de har en hel serie andre detaljer.

Men Erdogan sa ingenting om lydopptaket av drapet på Khashoggi som tyrkisk etterretning etter alle solemerker sitter med. Dette lydopptaket skal gi makabre detaljer om hvordan torturen og drapet ble gjennomført. De skal også gi dekning for å si at en av de aller nærmeste rådgiverne til kronprins MBS skal ha styrt torturen og drapet via Skype. MBS sjøl skal også ha ringt Khashoggi kort dør drapet for å prøve å overtale og tvinge ham til å komme til Saudi-Arabia.

Det er også hevdet i ubekreftede meldinger at tyrkisk politi skal ha funnet likdeler etter Khashoggi.

Bevisene mot hoffet i Saudi-Arabia er nå så omfattende at sjøl Donald Trump må reagere. 23. oktober 2018 tilbakekalte USA visumene til flere av de involverte i drapsaksjonen. Til sammen er det 21 saudiarabere som mister sine visa. Utenriksminister Mike Pompeo sier at dette ikke vil være de siste sanksjonene mot kongedømmet, og at det vil komme flere. Trumpadministrasjonen prøver i det lengste å unngå tiltak som rammer kongehuset i Riyadh, men bevisene er blitt for åpenbare og presset for stort. Så noe måtte den gjøre. Mange toppsjefer fra korporasjoner i USA lot være å lomme til den stor investeringskonferansen «Davos i ørkenen» i Saudi-Arabia, men det kom mange nok til å reise 50 milliarder dollar i investeringer.

Utenriksministrene i G7-landene har sendt ut en erklæring der de på «det sterkeste» tar avstand fra drapet på Khashoggi, men de sier ingenting om at folk med nær tilknytning til det saudiarabiske kongehuset sto bak.

I USA har nå «moderniseringsprinsen» MBS mistet svært mye av glansen. En sentralt plassert kronikk i Wall Street Journal sammenlikner nå i stedet MBS med den hensynsløse og brutale keiser Caligula i Romerriket.

Så mye USA enn prøver å forhindre det ser det nå ut til at drapet på Khashoggi vil få strategiske skadevirkninger både for Saudi-Arabia, USA og Israel, og flere kan det bli når Erdogan spiller ut de neste kortene i kortstokken sin.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for Margit Margit says:

  Når en tenker på hvor mange fiender MBS skaffet seg i sin tid som “moderniseringsprins”, så ville det ikke være rart om noen av de interne motstanderne i Saudi Arabia står bak Khashoggi-affæren, muligens i samarbeid med den såkalte “djupstaten” i USA. Saudi Arabia har vært USAs beste partner i Midtøsten, men er slett ikke “monogame” lenger. Det finnes kanskje krefter som ikke setter pris på at Saudi Arabia har stadig tettere samarbeid med både Kina og Russland?
  Kina
  Olje: Kina er Saudi Arabia største handelspartner, og det er kanskje bare et tidsspørsmål når Kina vil begynne å betale for oljen i yuan. Det er også snakk om at Kina vil kjøpe en stor del av oljeselskapet Saudi Aramco, når det skal børnoteres.
  BRI og CPEC: Saudi Arabia vil være med i Kinas Silkeveiprosjekt (Belt and Road Initiative), og vil også investere i prosjektet Kina Pakistan økonomisk korridor (CPEC), der Gwadar-havna blir knutepunkt.
  Sikkerhet: Fra Djibouti kan man vokte Bab al Mandab-stredet (mellom Adenbukta og Rødehavet), og dermed innseilingen til Suez-kanalen. Hittil har Frankrike, Storbritannia, Japan og USA hatt baser i Djibouti, men nylig etablerte Kina base like ved siden av basen til US Africom, og Saudi Arabia likeså.

  Russland
  Olje/gass: Saudi Arabia vil trolig delta i det russiske selskapet Novatek sitt store naturgassprosjekt «Arctic LNG 2».

  “Right now Russia and Saudi Arabia’s relationship is becoming thicker than oil.”-Helima Croft, RBC global head of commodities strategy

  Våpen: Saudi ønsker å kjøpe det russiske S-400 anti missilsystemet, til tross for at amerikanerne (visstnok) har tilbudt dem 20 % rabatt på Lockheed-systemet. Handelen med russerne «henger i lufta» fortsatt, og en saudisk sendemann sier at han håper de ikke vil bli utsatt for amerikanske sanksjoner…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere