Til og med USA må reagere på det saudiorganiserte drapet på Jamal Khashoggi

0
I USA har man begynt å sammenlikne kronprins MBS med den brutale og angivelig gale romerske keiser Caligula. Eustache Le Sueur (1647)

Tyrkias president Recep Taiyyp Erdogan hadde lovt at han skulle legge fram «den nakne sannheten» om drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, og alt tyder på at det han la fram i sin tale til parlamentet i Ankara er bygd på solide fakta. Men det er neppe hele sannheten. Tyrkia sitter med enda flere detaljer om drapet som landet foreløpig velger å vente med å spille ut. Dette er for å øke presset mot Saudi-Arabia maksimalt og styrke Tyrkias rolle som regional stormakt på bekostning av oljediktaturet.

Tyrkia har vist at de har video av en saudiaraber som hadde kledd seg ut i klærne til Khashoggi for å gi overvåkerne inntrykk av at journalisten hadde forlatt konsulatet, som var Saudi-Arabias første versjon av saka i en serie av fire-fem versjoner. Mannen hadde bare gjort den feilen at han hadde glemt å bruke skoene til journalisten! De har også vist at de har en hel serie andre detaljer.

Men Erdogan sa ingenting om lydopptaket av drapet på Khashoggi som tyrkisk etterretning etter alle solemerker sitter med. Dette lydopptaket skal gi makabre detaljer om hvordan torturen og drapet ble gjennomført. De skal også gi dekning for å si at en av de aller nærmeste rådgiverne til kronprins MBS skal ha styrt torturen og drapet via Skype. MBS sjøl skal også ha ringt Khashoggi kort dør drapet for å prøve å overtale og tvinge ham til å komme til Saudi-Arabia.

Det er også hevdet i ubekreftede meldinger at tyrkisk politi skal ha funnet likdeler etter Khashoggi.

Bevisene mot hoffet i Saudi-Arabia er nå så omfattende at sjøl Donald Trump må reagere. 23. oktober 2018 tilbakekalte USA visumene til flere av de involverte i drapsaksjonen. Til sammen er det 21 saudiarabere som mister sine visa. Utenriksminister Mike Pompeo sier at dette ikke vil være de siste sanksjonene mot kongedømmet, og at det vil komme flere. Trumpadministrasjonen prøver i det lengste å unngå tiltak som rammer kongehuset i Riyadh, men bevisene er blitt for åpenbare og presset for stort. Så noe måtte den gjøre. Mange toppsjefer fra korporasjoner i USA lot være å lomme til den stor investeringskonferansen «Davos i ørkenen» i Saudi-Arabia, men det kom mange nok til å reise 50 milliarder dollar i investeringer.

Utenriksministrene i G7-landene har sendt ut en erklæring der de på «det sterkeste» tar avstand fra drapet på Khashoggi, men de sier ingenting om at folk med nær tilknytning til det saudiarabiske kongehuset sto bak.

I USA har nå «moderniseringsprinsen» MBS mistet svært mye av glansen. En sentralt plassert kronikk i Wall Street Journal sammenlikner nå i stedet MBS med den hensynsløse og brutale keiser Caligula i Romerriket.

Så mye USA enn prøver å forhindre det ser det nå ut til at drapet på Khashoggi vil få strategiske skadevirkninger både for Saudi-Arabia, USA og Israel, og flere kan det bli når Erdogan spiller ut de neste kortene i kortstokken sin.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.