Til og med USA må reagere på det saudiorganiserte drapet på Jamal Khashoggi

0
I USA har man begynt å sammenlikne kronprins MBS med den brutale og angivelig gale romerske keiser Caligula. Eustache Le Sueur (1647)

Tyrkias president Recep Taiyyp Erdogan hadde lovt at han skulle legge fram «den nakne sannheten» om drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, og alt tyder på at det han la fram i sin tale til parlamentet i Ankara er bygd på solide fakta. Men det er neppe hele sannheten. Tyrkia sitter med enda flere detaljer om drapet som landet foreløpig velger å vente med å spille ut. Dette er for å øke presset mot Saudi-Arabia maksimalt og styrke Tyrkias rolle som regional stormakt på bekostning av oljediktaturet.

Tyrkia har vist at de har video av en saudiaraber som hadde kledd seg ut i klærne til Khashoggi for å gi overvåkerne inntrykk av at journalisten hadde forlatt konsulatet, som var Saudi-Arabias første versjon av saka i en serie av fire-fem versjoner. Mannen hadde bare gjort den feilen at han hadde glemt å bruke skoene til journalisten! De har også vist at de har en hel serie andre detaljer.

Men Erdogan sa ingenting om lydopptaket av drapet på Khashoggi som tyrkisk etterretning etter alle solemerker sitter med. Dette lydopptaket skal gi makabre detaljer om hvordan torturen og drapet ble gjennomført. De skal også gi dekning for å si at en av de aller nærmeste rådgiverne til kronprins MBS skal ha styrt torturen og drapet via Skype. MBS sjøl skal også ha ringt Khashoggi kort dør drapet for å prøve å overtale og tvinge ham til å komme til Saudi-Arabia.

Det er også hevdet i ubekreftede meldinger at tyrkisk politi skal ha funnet likdeler etter Khashoggi.

Bevisene mot hoffet i Saudi-Arabia er nå så omfattende at sjøl Donald Trump må reagere. 23. oktober 2018 tilbakekalte USA visumene til flere av de involverte i drapsaksjonen. Til sammen er det 21 saudiarabere som mister sine visa. Utenriksminister Mike Pompeo sier at dette ikke vil være de siste sanksjonene mot kongedømmet, og at det vil komme flere. Trumpadministrasjonen prøver i det lengste å unngå tiltak som rammer kongehuset i Riyadh, men bevisene er blitt for åpenbare og presset for stort. Så noe måtte den gjøre. Mange toppsjefer fra korporasjoner i USA lot være å lomme til den stor investeringskonferansen «Davos i ørkenen» i Saudi-Arabia, men det kom mange nok til å reise 50 milliarder dollar i investeringer.

Utenriksministrene i G7-landene har sendt ut en erklæring der de på «det sterkeste» tar avstand fra drapet på Khashoggi, men de sier ingenting om at folk med nær tilknytning til det saudiarabiske kongehuset sto bak.

I USA har nå «moderniseringsprinsen» MBS mistet svært mye av glansen. En sentralt plassert kronikk i Wall Street Journal sammenlikner nå i stedet MBS med den hensynsløse og brutale keiser Caligula i Romerriket.

Så mye USA enn prøver å forhindre det ser det nå ut til at drapet på Khashoggi vil få strategiske skadevirkninger både for Saudi-Arabia, USA og Israel, og flere kan det bli når Erdogan spiller ut de neste kortene i kortstokken sin.

Forrige artikkelJordan sier opp landavtale med Israel og innstiller seg på samarbeid med Syria
Neste artikkelDet tyske topartisystemet har brutt sammen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).