Duker for velferdsprofitørene

0
Det er ikke kvinnelige gründere de jobber for, men Wall Street og annen finanskapital.

De kaller dem «kvinnelige gründere», men i realiteten gir de bort skattepengene våre til kommersielle konserner. Dette skriver skribenten Lina Aas-Eng i Dagsavisen. Hun fortsetter

«Den nye regjeringen dekker bordet for velferdsprofitørene. De kaller dem «kvinnelige gründere», men i realiteten gir de bort skattepengene våre til kommersielle konserner.

I det som måtte forstås som et desperat forsøk på å avlede debatten i valgkampen, snakket Trine Skei Grande og Erna Solberg varmt om «kvinnelige gründere». Store konserner som bit for bit kjøper opp og skviser ut små ideelle aktører, ble til kvinnelige ildsjeler, og fremstilt som en ren velsignelse for velferdssektoren.

Du vet, forretningsfolk som Rolf Tore Andersen, som tjente 215 millioner kroner da han solgte Kidsa-barnehagene. Eller Benn Eidissen og Even Carlsen, som i fjor vår cashet inn 500 millioner kroner da de solgte seg ut av Norlandia. For ikke å glemme milliardær-brødrene Kristian og Roger Adolfsen i Norlandia, som tok ut 102 millioner kroner i utbytte i 2015, eller Einar Magne Jansen, som solgte Espira for rundt 300 millioner kroner til oppkjøpsfondet CapMan (som igjen solgte til det svenske oppkjøpsfondet EQT). Alle sammen forretningsfolk som tjener penger på våre velferdstjenester.»

Lina Aas-Eng har fullstendig rett. Alt snakk om «kvinnelige gründere» i denne sammenhengen er en total avsporing. Dette dreier seg om beinhard spekulasjon og internasjonal finanskapital. De kvinnelige gründerne er i virkeligheten en utrydningstruet art i velferden, skrev Linn Herning i en kronikk i Dagbladet:

Den privatiseringa av norsk barnevern som for alvor skjøt fart under den rødgrønne regjeringa, fører nå til at store internasjonal selskaper sikrer seg kontroll over stadig større dele av norsk helsevesen. Fagbladet skriver at «Store selskaper med utenlandsk kapital kjøper opp norske barnevernstiltak». Og hvem er de største eierne av det Nasdaq-noterte Humana? Jo, det er følgende investorer som vil være godt kjent for leserne av steigan.no

Capital World Investors (1)
T.Rowe Price Associates (2)
Vanguard Group (3)
State Street (5)
BlackRock (6)

Privatisering betyr å gi bort skatteinntekter og legge velferdstjenestene åpent for stadig støre kapitalgrupper. I dag kontrollerer Wall Street store deler av omsorgstjenestene i Norge, så kom ikke å snakk om «kvinnelige gründere».

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSyria: Terroristene taper gradvis i Idlib
Neste artikkelTro trumfer vitenskap i skolen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).