Aleris er knyttet til skatteparadis

0

Oslo kommune vil vurdere å si opp kontrakter med selskapet Aleris, skriver Klassekampen. – «Skattebetalernes penger skal forvaltes på riktig måte. De skal ikke brukes til at enkelt­personer skal berike seg,» sier Raymond Johansen (Ap), byrådsleder i Oslo.

Det har kommet fram at arbeidsforholdene på institusjoner eid av Aleris Ungplan & Boi AS er slik at det må kunne kalles sosial dumping. 26 personer har gått til sak mot selskapet på grunn av tap i tillegg og ytelser som de ville ha fått hvis de var fast ansatt. Fagforundet har krevd at kontraktene mellom kommunen og Aleris må sies opp. Her må det være lov å peke på at Oslo kommune for lenge siden kunne ha funnet ut hva slags selskap Aleris er, men vi får håpe at man nå har våknet i Oslo rådhus.

I denne forbindelsen ar det satt søkelys på eierskapet til Aleris og selskapets forhold til skatteparadiser. I en svært klargjørende artikkel skriver lederen for Attac Norge, Petter Slaatrem Titland, om dette.

«Administrerende direktør Erik Sandøy i Aleris Ungplan & BOI hevder at alle selskaper i Aleris-konsernet er registrert og hjemmehørende i Sverige, Norge og Danmark og at de ikke er knyttet til noe skatteparadis. Attac undersøkte dette og kom til følgende:

  1. Aleris’ eier er Investor AB. I Nederland fant vi holdingselskapet Investor Growth Capital Holding. Selskap med dette navnet har hatt en rekke datterselskap i skatteparadis. Vi ba Aleris avklare relasjonen mellom Investor AB og det Nederland-registrerte Investor Growth.
  2. Investor AB har indirekte eierskap til et datterselskap registrert i skatteparadiset Guernsey. Selskapet heter Investor Investment Northern Europe Ltd. Vi spurte Aleris hva som var hensikten med dette.
  3. Aleris’ eier Investor AB betaler 0,29 prosent i skatt. De har enorme «finansielle kostnader» ut av selskapet. Aleris i Norge går med underskudd i Norge i seks av de siste ni årene. Selskapet har aldri hatt to påfølgende år med overskudd. Aleris AS, som er største aksjonær i Aleris Ungplan & BOI, har 10 millioner i underskudd i snitt siden 2005.»

Kommentar:

Investor er eid av Wallenberg-familien. Investor presenterer stolt Investor Growth Capital Holding her. Selskapet ble avslørt som et av skatteparadisselskapene i den kjente Paradise Papers-avsløringa. Det er ikke rakettvitenskap å peke på at Investor driver aggressiv skatteplanlegging og bruker skatteparadiser til det.

VG skrev i 2017 om hvordan Barnevernselskaper kontrolleres via skatteparadiser.

Aleris har ikke villet svare på Attacs spørsmål om sin kopling til de nederlandske selskapene. Og det har nok sine forståelige grunner.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.