Wall Street på full fart inn i norsk helsevesen

0

Den privatiseringa av norsk barnevern som for alvor skjøt fart under den rødgrønne regjeringa, fører nå til at store internasjonal selskaper sikrer seg kontroll over stadig større dele av norsk helsevesen. Fagbladet skriver at «Store selskaper med utenlandsk kapital kjøper opp norske barnevernstiltak».

humana-olivia-unicare

Wallenberg og Wall Street

Fagbladet omtaler tre selskeper med solid utenlandsk kapital i ryggen: Humana, team Olivia og Unicare.

Humana, selskapet som ekspanderer raskest akkurat nå, ble i 2016 notert på Nasdaq-børsen i Stockholm. I mai kom nyheten om at Humana hadde kjøpt en av de større aktørene i privat barnevern, Kvæfjord opplevelse og avlastning (KOA).

På tre år har Humana overtatt Tiltak for ungdom Agder, Løft, Våre hjem, Tiltaksgruppen og Birkelund Barnevernsenter. Sammen med KOA solgte disse selskapene i fjor tjenester for 490 millioner kroner.

Og Fagbladet har rett. Men det er enda mer enn som så. For hvem er de største eierne av det Nasdaq-noterte Humana? Jo, det er følgende investorer som vil være godt kjent for leserne av steigan.no

Capital World Investors (1)
T.Rowe Price Associates (2)
Vanguard Group (3)
State Street (5)
BlackRock (6)

Humana er ganske enkelt eid av det som må kalles kjernen i Wall Streets finansoligarki, selskaper som er dominerende eiere i alle de største bankene og alle de største korporasjonene, inklusive våpenindustrien og medieindustrien.

Team Olivia eies av Procuritas, som er etablert i skatteparadiset Guernsey:

Team Olivia er et annet selskap av svensk opphav som kjøper seg inn i norsk barnevern. Siden 2014 har de kjøpt opp barnevernsinstitusjonene Hugin, Boenheten, Kletten Fjellgård, Solhaugen miljøhjem og Vesterled. Team Olivia er ikke lenger svenskeid, etter at investeringsselskapet Procuritas gikk inn som hovedeier for to år siden. Procuritas er registrert i skatteparadiset Guernsey. Team Olivia vil etter planen børsnoteres i september 2016 på Nasdaq-børsen i Stockholm.

Team Olivia AB er en svensk gigant innen private omsorgstjenester. Selskapet omsetter for 2,26 milliarder svenske kroner. Investor AB er Wallenberg-familiens investeringsselskap og er en monsterblekksprut i svensk næringsliv med eierinteresser i blant annet SEB, Atlas Copco, ABB, AstraZeneca, Ericsson, Electrolux, Sobi, Saab, Wärtsilä, NASDAQ OMX og Husqvarna. Og deres erklærte mål er naturligvis: «å skape sunn langsiktig avkastning for aksjonærene».

Det tredje selskapet er Unicare:

Unicare, som er mest kjent for å drive kommersielle sykehjem og hjemmetjenester, gikk i 2015 inn i barnevern og avlastning, med oppkjøpene av BAB Omsorg og Behandlingssenteret Små Enheter. Unicare er eid blant annet av de norske brødrene Varner.

Selskapet eies av gründerne og Icon Capital, som igjen er eid av Varner Invest.

Privat monopolisering av helse og velferd

Disse tre selskapene skal nå konkurrere med Aberia og svenskeide Aleris Ungplan & BOI. Sistnevnte er vår suverent største private barneverns-aktør, som i fjor omsatte for over 1,5 milliarder kroner. Aberia eies av Norlandia Care Group, som har bygd seg opp på private barnehager og kapital fra skatteparadiset Jersey. Norlandia er nå en del av AdolfsenGroup, som har en omsetning på 2,5 milliarder og 6000 ansatte.

Aleris er heleid datterselskap av svenske Investor AB, som altså er eid av familien Wallenberg.

Så for å oppsummere:

Det Fagbladet viser på en forbilledlig måte er hvordan store utenlandske investorselskaper tar makta over norsk barnevern og helsevesen. Og via skatteparadiser eller på annen måte har dette endt opp på Wall Street og hos familien Wallenberg.

De samme selskapene er i ferd med å sikre grepet om sjukehussektoren i Norge. I Sverige har Wallenberg tatt kontrollen over store deler av privatskolemarkedet, og bare vent, snart skjer det samme her.

 

Forrige artikkelMerkel er sårbar også på hjemmebane
Neste artikkelVæpnede droner blir tillatt for politiet i Nord Dakota
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).