Wall Street på full fart inn i norsk helsevesen

8

Den privatiseringa av norsk barnevern som for alvor skjøt fart under den rødgrønne regjeringa, fører nå til at store internasjonal selskaper sikrer seg kontroll over stadig større dele av norsk helsevesen. Fagbladet skriver at «Store selskaper med utenlandsk kapital kjøper opp norske barnevernstiltak».

humana-olivia-unicare

Wallenberg og Wall Street

Fagbladet omtaler tre selskeper med solid utenlandsk kapital i ryggen: Humana, team Olivia og Unicare.

Humana, selskapet som ekspanderer raskest akkurat nå, ble i 2016 notert på Nasdaq-børsen i Stockholm. I mai kom nyheten om at Humana hadde kjøpt en av de større aktørene i privat barnevern, Kvæfjord opplevelse og avlastning (KOA).

På tre år har Humana overtatt Tiltak for ungdom Agder, Løft, Våre hjem, Tiltaksgruppen og Birkelund Barnevernsenter. Sammen med KOA solgte disse selskapene i fjor tjenester for 490 millioner kroner.

Og Fagbladet har rett. Men det er enda mer enn som så. For hvem er de største eierne av det Nasdaq-noterte Humana? Jo, det er følgende investorer som vil være godt kjent for leserne av steigan.no

Capital World Investors (1)
T.Rowe Price Associates (2)
Vanguard Group (3)
State Street (5)
BlackRock (6)

Humana er ganske enkelt eid av det som må kalles kjernen i Wall Streets finansoligarki, selskaper som er dominerende eiere i alle de største bankene og alle de største korporasjonene, inklusive våpenindustrien og medieindustrien.

Team Olivia eies av Procuritas, som er etablert i skatteparadiset Guernsey:

Team Olivia er et annet selskap av svensk opphav som kjøper seg inn i norsk barnevern. Siden 2014 har de kjøpt opp barnevernsinstitusjonene Hugin, Boenheten, Kletten Fjellgård, Solhaugen miljøhjem og Vesterled. Team Olivia er ikke lenger svenskeid, etter at investeringsselskapet Procuritas gikk inn som hovedeier for to år siden. Procuritas er registrert i skatteparadiset Guernsey. Team Olivia vil etter planen børsnoteres i september 2016 på Nasdaq-børsen i Stockholm.

Team Olivia AB er en svensk gigant innen private omsorgstjenester. Selskapet omsetter for 2,26 milliarder svenske kroner. Investor AB er Wallenberg-familiens investeringsselskap og er en monsterblekksprut i svensk næringsliv med eierinteresser i blant annet SEB, Atlas Copco, ABB, AstraZeneca, Ericsson, Electrolux, Sobi, Saab, Wärtsilä, NASDAQ OMX og Husqvarna. Og deres erklærte mål er naturligvis: «å skape sunn langsiktig avkastning for aksjonærene».

Det tredje selskapet er Unicare:

Unicare, som er mest kjent for å drive kommersielle sykehjem og hjemmetjenester, gikk i 2015 inn i barnevern og avlastning, med oppkjøpene av BAB Omsorg og Behandlingssenteret Små Enheter. Unicare er eid blant annet av de norske brødrene Varner.

Selskapet eies av gründerne og Icon Capital, som igjen er eid av Varner Invest.

Privat monopolisering av helse og velferd

Disse tre selskapene skal nå konkurrere med Aberia og svenskeide Aleris Ungplan & BOI. Sistnevnte er vår suverent største private barneverns-aktør, som i fjor omsatte for over 1,5 milliarder kroner. Aberia eies av Norlandia Care Group, som har bygd seg opp på private barnehager og kapital fra skatteparadiset Jersey. Norlandia er nå en del av AdolfsenGroup, som har en omsetning på 2,5 milliarder og 6000 ansatte.

Aleris er heleid datterselskap av svenske Investor AB, som altså er eid av familien Wallenberg.

Så for å oppsummere:

Det Fagbladet viser på en forbilledlig måte er hvordan store utenlandske investorselskaper tar makta over norsk barnevern og helsevesen. Og via skatteparadiser eller på annen måte har dette endt opp på Wall Street og hos familien Wallenberg.

De samme selskapene er i ferd med å sikre grepet om sjukehussektoren i Norge. I Sverige har Wallenberg tatt kontrollen over store deler av privatskolemarkedet, og bare vent, snart skjer det samme her.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Og de som ennå ikke har lest Linn Hernings bok «VELFERDSPROFITØRENE» bør snarest gjøre det.

  «De skyr offentligheten. De får en stadig sterkere posisjon i samfunnet. Noen lurer unna velferdskroner via skatteparadis. Andre kjøper prangende luksusleiligheter.
  De er velferdsprofitørene – de som tjener seg rike på skattefinansierte velferdstjenester.
  Hvem er de? Hvordan manipulerer de den offentlige debatten? Og hva skjer når de får ansvaret for skoleelever, pleietrengende og barnehagebarn?»
  https://www.tanum.no/_dokumentar-og-fakta/debatt-og-samfunn/velferdsprofit%C3%B8rene-linn-herning-9788283420005

  Kapitalen er tvunget (av egne indre motsigelser) til å utvide virkefeltet sitt. Det er derfor de eter seg inn i det vi har vært vant til å kalle offentlig sektor. Barn, skole, eldre, helse, infrastruktur ..

  Og markedsekstremistene på Storting og i regjering er overivrige sandpåstrøere.

  Vi burde i det minste klare å feie FrP/Høyre ut av posisjon i september neste år. Ikke at gjengen med det misvisende navn «Arbeiderpartiet» i bunn og grunn er av annen kvalitet. Men, symboleffekten .. mye bedre enn ikkeno.

 2. På UIO skjer dette :
  Universitet i Oslo har eget innovasjonsselskap med kobling til GE ,et av verdens største firma.

  GE Healthcare er en del av det amerikanske GE-konsernet, og omsetter for ca. 17 mrd. USD årlig fordelt på ca. 47000 ansatte verden over. (Wikipedia)
  Rektor har helsefaglig bakgrunn Rektor Ole Petter Ottersen ( på ,Bilderberg listen 2011 )
  Han linket i 2012 til Global Citizen i studentenes velkomstbrev fra rektor ved oppstart ,
  og i forbindelse med Internasjonalt år, og FN dagen, satte de opp en NRK produksjon med Global Citizen med foredrag på UIO.
  «Filosofisk sightseeing» kunne de friste de ferske studentene med på sms, etter en fadderintroduksjon.
  Vi fikk se et bilde av en gyllen port, og han snakket om hvor bra det var å ha Utopier.

  En global citizen setter verdensborgerskap over sin nasjonale identitet. Man synger da barn av regnbuen, halvhypnotisert med
  et glassaktig blikk med spiraler i, for kombinasjonen kapital / magi er ikke irrelevant.

  UIO:
  Kommerialiseringen er på full fart inn.
  Inven2 er Norges største aktør innen kommersialisering av forskning og eies av Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus, Norges største og fremste universitet og sykehus.
  GE er et av verdens største selskap og leder derfra sitter i styret på UIO sitt innovasjonsselskap.

  Oppfinneren av lyspæra Thomas Edison som grunnla dette selskapet,som ble General Electric ,var en gutt som fikk hjemmeundervisning, og ikke fikk gå på skolen, fordi han hadde så stort hode.
  Han sa geni handlet om «99 %perspiration og 1 % Inspiration.»

  Slik fungerer prosessen med kapring av the best and the brightest :

  NHO sier :UiO gjør det for dårlig internasjonalt

  Det er et ordtak som sier : Dårlig dårlig sier kjøperen, etterpå går han bort og roser seg. Minns at Clemet brukte samme taktikk ang
  skolen.

  NHO er opptatt av at vi har høyskoler og universitet som hevder seg internasjonalt, sier regiondirektør for Oslo og Akershus i NHO, Nina Solli.

  Times Higher Education rangerer UiO som det 135. beste i verden, det samme gjør QS. Shanghai-rangeringen konkluderte i fjor med at UiO var det 58. beste universitetet i verden.

  Nøkkelen sier de er samarbeid med næringslivet.

  1.
  GE Healthcare i Norge:
  GE Healthcares historie i Norge strekker seg så langt tilbake i tid som til 1874, da farmasøyten Morten Nygaard dannet Nygaard & Co – det firmaet som senere ble til Nycomed. I 1997 dannet Nycomed fra Norge og Amersham fra England Nycomed Amersham – som noen år senere skiftet navn til Amersham Health. I 2004 kjøpte GE Amersham Health og den nye enheten ble kalt GE Healthcare AS.
  2.
  Et styremedlem i inven2 er adm. direktør i Teres Medical Group AS. Hun er utdannet ved ETH i Zurich og Cand. pharm fra Universitetet i Oslo. Michelet har lang erfaring fra farmasøytisk industri, Nycomed, Amersham og GE Healthcare.

  3.
  Konkurranse på Universitetet i Oslo.
  .
  4.
  Rangeringer kan virke trivielle, men er avgjørende for å tiltrekke seg de smarteste hodene.

  5.
  Som fører til arbeidsplasser.

  Ottersen:

  – Det er veldig viktig å huske på at det er over 10.000 universiteter i verden. På den viktigste rangeringen, Shanghai-rangeringen, er vi nummer 58 i verden, nummer 18 i Europa. Det er klart, vi vil jo gjerne være enda høyere opp på listene.

  – Oslo og Norge har verdens høyest utdannede befolkning. Det er ingen grunn til at ikke utdanningsinstitusjonene, i et land som lever på kompetanse, også skulle vært helt i verdenstoppen. La oss si på topp 30-40, sier Fredrik Winther, leder i det kommunale selskapet Oslo Business Region.

  – De kan koble seg mye tettere på entreprenørskaps- og innovasjonsmiljøene i næringslivet. Når den teknologiske utviklingen går så fort som den gjør nå, flyttes veldig mye av kunnskapsproduksjonen til disse miljøene, sier Winther.

  Ottersen er enig.

  – Her er det et potensial for å bli enda bedre. Jeg må jo si at vi har enormt mye innovasjon ut fra Universitetet i Oslo. Inven2, som er vårt innovasjonsselskap,

  http://www.bing.com/images/search?q=thomas+edison&view=detailv2&&id=183B2D6CD73DBB9A1B8CF6DB544C1C6A163D2AD1&selectedIndex=351&ccid=mWuX9y5J&simid=608010075679687759&thid=OIP.M996b97f72e497bb9b6204386a6245d55o0&ajaxhist=0

  «Jeg har ikke mislykkes, jeg har bare funnet 10.000 måter som ikke vil fungere.» Optimismen har altså noe for seg.

  Min kommentar:
  Litt om ledertypen, kolerikerens karakter, de som er dominert av vilje:
  «Disse folkene gir ikke opp, men de er den typen som dør mens de forsøker.»

 3. Hva kalles det når det offentlige selger «sine» selskaper til private, som da selger samme tjeneste/produkt tilbake til det offentlige, som da bruker skattebetalernes penger på å finansier kjøp? Fascisme.

  • Når det offentlige selger sine selskaper til private osv, kalles det KAPITALISME.
   Fascisme har en helt annen samfunnsstruktur, og kjennetegnes av korporativisme, totalitarisme, anti-kommunisme, anti-kapitalisme osv.

 4. Drar opp en rot :
  GE har nazi ripe : Wall street/ GE : Keppler Circle : Nazi indre sirkel Friedrich Flick director German GE ( AEG.)

  «Another Keppler Circle member on the I.G. Farben board was Friedrich Flick, creator of the steel cartel Vereinigte Stahlwerke and a director of Allianz Versicherungs A.G. and German General Electric (A.E.G.).»

  «When we examine the names comprising both the original pre-1933 Keppler Circle and the post-1933 expanded Keppler and Himmler’s Circle, we find the Wall Street multi-nationals heavily represented — more so than any other institutional group.»
  http://www.reformed-theology.org/html/books/wall_street/chapter_09.htm
  Business as usual ble useful business. The sheeple reads.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.