Nederland avslutter støtten til jihadistene i Syria fordi «Assad er nær ved å seire»

7
Den nederlandske nyhetskanalen Nieuwsuur har avslørt Nederlands støtte til terrorister i Syria. Her fra deres nettsider.

I årevis har Nederland gitt millioner av euro i støtte til såkalte «moderate» grupper i Syria og blant dem White Helmets, som er nært knyttet til al-Nusra, al-Qaidas filial i Syria. Men nå er det slutt, skriver utenriksminister Stef Blok og minister for utenlandshandel Sigrid Kaag i et brev til parlamentet i Haag 7. september 2018.

Ifølge brevet har Nederland gitt 25 millioner euro til såkalt «ikke-dødelig hjelp» til ulike grupper, 12,5 millioner euro til White Helmets og 14,8 millioner euro til et program som kalles AJACS, og som blant annet har gått til Free Syrian Police. Dette skal nå ta slutt.

Den grunnen som blir oppgitt for at Nederland innstiller denne støtten er at den syriske hæren «snart vil vinne». «Assads seier er umiddelbart forestående.»

Regjeringa i Haag forsikrer om at den bare har gitt støtte til såkalte «moderate grupper», men den nekter å opplyse hvilke grupper dette er.

Støtte til «kriminelle jihadister»

Men nederlandske medier kan fortelle at det dreier seg om grupper som den nederlandske statsadvokaten regner som terrorister. Nieuwsuur og Trouw har avslørt at noe av støtten har gått til den jihadistiske militsgruppa Jabhat al-Shamiya, Levantfronten, og at Nederland har bidratt med uniformer og lastebiler. Gjennom det hemmelig NLA-programmet ga Nederland støtte til 22 ulike militsgrupper i Syria fra 2015 og framover.

For tida pågår det en rettssak i Nederland der en mann står tiltalt fordi han ville delta i Jabhat al-Shamiya, og statsadvokaten sier om denne gruppa at den er «salafistisk og jihadistisk», at den «streber etter å etablere et kalifat» og er «kriminell organisasjon med terroristisk hensikt».

Mannen er altså tiltalt for å ville støtte en kriminell terrororganisasjon som den nederlandske staten allerede har gitt rundhåndet støtte. Jabhat al-Shamiya er anklaget for å ha gjennomført summariske henrettelser og den samarbeider med terrorgruppa Nour al-Din al-Zenki, gruppa som publiserte en video der de skar hodet av den 12 år gamle gutten Abdullah Tayseer Al Issa.

Parlamentsmedlemmer i Nederland har i årevis bedt om innsikt i hvilke grupper regjeringa der har gitt støtte til, uten å få svar. Men Nieuwsuur og Trouw har nå avslørt at det dreier seg om terrorister. Foruten Jabhat al-Shamiya viser det seg at støtten har gått til andre grupper som også er skyldige i alvorlige menneskerettsbrudd og som har samarbeidet med ekstremistiske grupper.

Nederland har blant annet levert pickuper av typen Toyota Hilux og Isuzu D-max til jihadistene, samt uniformer, satellittelefoner, bærbare datamaskiner, madrasser, ryggsekker og kameraer. Jihadistene forteller til Nieuwsuur og Trouw at de er svært fornøyde med den nederlandske hjelpen og at de bruker den i den væpnede kampen. Journalistene skriver at de kommer til å komme med flere avsløringer i dagene som kommer.

Krev at Solberg legger kortene på bordet

Norge har gitt vesentlig mer støtte til «opprørerne» i Syria enn det Nederland har gjort. Vi snakker om milliarder av norske kroner, men regjeringa har ikke vært villig til å offentliggjøre hvilke grupper som har mottatt denne støtten. Støtten er smuglet inn i Syria av norske NGOer som Norsk folkehjelp, Norwac og Flyktninghjelpen, og det er helt åpenbart at den i svært stor grad har gått til terroristgrupper. Nå er det på tide at det blir en oppvask, at regjeringa blir konfrontert og avkrevd regnskap for sin støtte til terrorismen i Syria, her som i Nederland. Og at denne støtten avsluttes umiddelbart!

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det er vel det som heter: Å snu kappen med vinden. -Hverken mer eller mindre enn akkurat hva man kan forvente av alle de ynkelige klysene som kryper for den store ulven i bytte mot litt scraps fra hans måltider.

 2. Avatar for Jan-T Jan-T says:

  Tv2 omtaler jihadistene enda som de syriske opprørerne…

 3. Det er ikke så rart. TV2 er jo fiende.

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det var reine ord for penga, som mora mi brukte å si.

 5. I USA, spyr Media, etter 17 år, fremdeles ut propaganda om 12 flykaprere av Arabisk opprinnelse, under kommando av Osama bin Laden.

  I Norge, har ingen medier, 7 år senere, ennå lykkes finne ut, at Brivik ikke opererte alene.
  I Europa forteller mediene oss, at millioner av flyktninger kommer nordover, helt på eget initiativ, mens redningsskipene ligger klare i Middelhavet, finansiert med norske skattebetaleres midler.

  Har ikke spesielt håp om, at noen norske medier setter søkelyset på norske politikere og norsk presses rolle i Serbia, Afghanistan, Libya eller nå i Syria, eller hvilke terrororganisasjoner vi har støttet, politisk, økonomisk, militært og propagandamessig.
  Viser det seg at jeg tar feil, blir ingen lykkeligere enn undertegnede.

  I så fall, er det muligens også håp for sivilbefolkningen i Ukraina, som opplever daglige angrep av kuppregjeringens militære med Norsk støtte, samt sivilbefolkningen i Palestina og Jemen. (I Jemen, har Norge stoppet levering av norske våpensystemer)

  Men, muligens er det en trøst, at i neste krig er det oss, feige og selvforherligende Nordmenn, som står for tur.
  Med Amerikanske baser for fly, personell, materiell og radaranlegg, er det slett ikke usannsynlig.

  Men, “Det var det vel umulig å forutse”.

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  I denne verden er det ingen som operer aleine. Det skulle ikke minst du, vite.
  Ef. 6,12

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

7 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.