Nederland avslutter støtten til jihadistene i Syria fordi «Assad er nær ved å seire»

0
Den nederlandske nyhetskanalen Nieuwsuur har avslørt Nederlands støtte til terrorister i Syria. Her fra deres nettsider.

I årevis har Nederland gitt millioner av euro i støtte til såkalte «moderate» grupper i Syria og blant dem White Helmets, som er nært knyttet til al-Nusra, al-Qaidas filial i Syria. Men nå er det slutt, skriver utenriksminister Stef Blok og minister for utenlandshandel Sigrid Kaag i et brev til parlamentet i Haag 7. september 2018.

Ifølge brevet har Nederland gitt 25 millioner euro til såkalt «ikke-dødelig hjelp» til ulike grupper, 12,5 millioner euro til White Helmets og 14,8 millioner euro til et program som kalles AJACS, og som blant annet har gått til Free Syrian Police. Dette skal nå ta slutt.

Den grunnen som blir oppgitt for at Nederland innstiller denne støtten er at den syriske hæren «snart vil vinne». «Assads seier er umiddelbart forestående.»

Regjeringa i Haag forsikrer om at den bare har gitt støtte til såkalte «moderate grupper», men den nekter å opplyse hvilke grupper dette er.

Støtte til «kriminelle jihadister»

Men nederlandske medier kan fortelle at det dreier seg om grupper som den nederlandske statsadvokaten regner som terrorister. Nieuwsuur og Trouw har avslørt at noe av støtten har gått til den jihadistiske militsgruppa Jabhat al-Shamiya, Levantfronten, og at Nederland har bidratt med uniformer og lastebiler. Gjennom det hemmelig NLA-programmet ga Nederland støtte til 22 ulike militsgrupper i Syria fra 2015 og framover.

For tida pågår det en rettssak i Nederland der en mann står tiltalt fordi han ville delta i Jabhat al-Shamiya, og statsadvokaten sier om denne gruppa at den er «salafistisk og jihadistisk», at den «streber etter å etablere et kalifat» og er «kriminell organisasjon med terroristisk hensikt».

Mannen er altså tiltalt for å ville støtte en kriminell terrororganisasjon som den nederlandske staten allerede har gitt rundhåndet støtte. Jabhat al-Shamiya er anklaget for å ha gjennomført summariske henrettelser og den samarbeider med terrorgruppa Nour al-Din al-Zenki, gruppa som publiserte en video der de skar hodet av den 12 år gamle gutten Abdullah Tayseer Al Issa.

Parlamentsmedlemmer i Nederland har i årevis bedt om innsikt i hvilke grupper regjeringa der har gitt støtte til, uten å få svar. Men Nieuwsuur og Trouw har nå avslørt at det dreier seg om terrorister. Foruten Jabhat al-Shamiya viser det seg at støtten har gått til andre grupper som også er skyldige i alvorlige menneskerettsbrudd og som har samarbeidet med ekstremistiske grupper.

Nederland har blant annet levert pickuper av typen Toyota Hilux og Isuzu D-max til jihadistene, samt uniformer, satellittelefoner, bærbare datamaskiner, madrasser, ryggsekker og kameraer. Jihadistene forteller til Nieuwsuur og Trouw at de er svært fornøyde med den nederlandske hjelpen og at de bruker den i den væpnede kampen. Journalistene skriver at de kommer til å komme med flere avsløringer i dagene som kommer.

Krev at Solberg legger kortene på bordet

Norge har gitt vesentlig mer støtte til «opprørerne» i Syria enn det Nederland har gjort. Vi snakker om milliarder av norske kroner, men regjeringa har ikke vært villig til å offentliggjøre hvilke grupper som har mottatt denne støtten. Støtten er smuglet inn i Syria av norske NGOer som Norsk folkehjelp, Norwac og Flyktninghjelpen, og det er helt åpenbart at den i svært stor grad har gått til terroristgrupper. Nå er det på tide at det blir en oppvask, at regjeringa blir konfrontert og avkrevd regnskap for sin støtte til terrorismen i Syria, her som i Nederland. Og at denne støtten avsluttes umiddelbart!

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEr det fare for trefninger mellom USA og Russland i Syria?
Neste artikkelSosialdemokratiets svik i Sverige banet vei for SD
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).