– Libya-krigen var bygd på en løgn

10
De gode bombene. Norge var det fremste landet i bombinga av Libya. Skjermdump fra NRK Brennpunkt.

– Mediene og neokonservative politikere hevdet at Muammar Gaddafi bombet sitt eget folk, at han benyttet afrikanske leiesoldater, og at byen Benghazi sto overfor et folkemord. Nå vet vi at alt dette var løgn, sier Tunander, som er professor emeritus ved Institutt for fredsforskning (PRIO).  Dette skriver Aftenposten. Avisa fortsetter:

«– I praksis støttet Norge og andre allierte opp om rasistiske islamister som drepte afrikanere og tvang flere hundre tusen svarte til å flykte fra Libya, sier han til NTB.

Daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som høstet stor anerkjennelse i Washington for Norges Libya-bidrag, ble siden generalsekretær i NATO. Han har avvist all kritikk.

– Den norske ledelsen skjønte ikke hva den ga seg inn på, men er likevel ansvarlig for sine handlinger, mener Tunander.»

Tunander skriver om dette i boka Libyakrigen.

– NATOs operasjon i Libya ledet til en total katastrofe, sier han. Utallige militsgrupper kriger nå mot hverandre, det gamle regimets våpenlagre har funnet veien til militante islamister over store deler av Nord-Afrika og Midtøsten, og Libya er blitt et senter for slavehandel, konstaterer Tunander.

Torsdag 13. september 2018 legger et utvalg ledet av tidligere utenriksminister Jan Petersen (H) fram en rapport om Norges krigsdeltakelse i Libya, men Tunander tror at selvkritikk fra Norges side vil sitte langt inne.

Kommentar:

Selv om Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre ikke skjønte hva det var de gjorde da de uten ryggdekning verken fra stortinget eller kongen i statsråd, det vil si regjeringsmøtet, erklærte krig mot Libya og gjorde Norge til den fremste bombenasjonen mot dette nordafrikanske landet, så er de fullt ut folkerettslig ansvarlige for de enorme tapene de bidro til å påføre folket i Libya. I en rettferdig verden ville de ha blitt stilt for en internasjonal domstol og dømt.

Hvis ikke Stoltenberg stilles for retten, så har loven mistet sin verdi

Hvem vedtok bombinga av Libya i 2011?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for FR.ED FR.ED says:

  Takk til Steigan for at denne saken får dekning med jevne mellomrom. Hvis vi ikke klarer å lære noe av Libya-krigen, så er det fare for at vi i fremtiden er med på å påføre andre land ubotelig skade med krigføringen vår.

 2. Avatar for Frimann Frimann says:

  Dette skrev Nyhetsspeilet om for over 7 år siden, så det er fint at flere begynner å få vite om og ta tak i dette.

  Ja, selvfølgelig. Noe annet skulle tatt seg ut. Vi kan ikke forvente noe annet av han, eller de andre løgnerne og manipulatorene på Stortinget. Jeg kan ikke skjønner at noen gir sin stemme og tillit til disse folkene.

  Bengazi: stinker amerikansk blod lang vei https://www.breitbart.com/national-security/2015/03/03/new-documents-blow-lid-off-obamaclinton-benghazi-scandal/

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Libya bombingen har fått en del indirekte konsekvenser/virkninger:
  -Kim i Nord-Korea har observert hvordan det gikk med Saddam Hussein og Gadaffi etter at de valgte å skrinlegge sine atomvåpenprogram (og Kim kommer ikke til å gjøre samme feil).
  -De store migrantstrømmene til EU fra bla Libya kan vise seg å bli en medvirkende årsak til at EU går i oppløsning (ref det som nå skjer i konflikten mellom EU og Ungarn)

 4. Avatar for baluba baluba says:

  Du kan vel sjekke selv hva Steigan skrev for 7 år siden da før du skriver her?

 5. Avatar for Frimann Frimann says:

  Ja, han skrev om dette februar 2012, altså 7-8 måneder etter Nyhetsspeilet. Men du klarer kanskje å finne noe dypere i arkivet enn jeg kan? Poenget mitt var ikke å disse Steigan, han har stått på angående det nasjonale overgrepet av Libya, men å få frem tregheten blant folk. Slik sett var det temmelig skralt formulert av meg.

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er nok heller den sedvanlige glemselsdrikken. De kan til og med glemme å juge.

 7. Avatar for baluba baluba says:

  Vi må prøve å få folk til å lese Steigan. Hvorfor de ikke gjør det er det mulig svenskene har en forklaring på her. De analyserer ihvertfall svenskene med Jan Tullberg

 8. Avatar for INK INK says:

  Hehe, i hvert fall kommer de etter alle solemerker til beleilig å glemme både at løgner ble brukt som påskudd til Libya-krigen så vel som for for alle de andre krigene som USA og Nato har sysla med de siste seksti åra eller så, sånn i passelig tid innen neste krig skal forsvares. I alle fall kommer det neppe til å dukke opp noen kritisk analyse som summerer alle krigspåskuddsløgnene vi har fått servert før, og som spør hvorfor i helheim vi skal stole på påstandene til de samme folka - og de samme interessene - enda en gang.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere

Historisk kommentararkiv

10 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.