IDF bekrefter: Israel forsynte jihadistene med våpen

0
Da Syrias hær frigjorde et område som IS hadde holdt ved Deir Ezzor fant de israelske våpen og våpen fra NATO-land. Kilde: Sputnik. Innfelt: overskrift fra Jerusalem Post.

Det har lenge vært kjent at Israel har støttet jihadistene i Syria som kjemper for å styrte Syrias regjering, og da særlig styrkene til al-Nusra og Den islamske staten, som har operert helt inntil demarkasjonslinja ved de okkuperte Golanhøydene. Men nå er dette også innrømt av den israelske hæren, IDF, og offentliggjort i Jerusalem Post 4. september 2018. Dette bombenedslaget av en artikkel ble riktignok fjernet av Israels militærsensur bare timer etter at det var publisert, men det kan fortsatt finnes på Google.

Faksimile av det sensurerte oppslaget i Jerusalem Post.

Den israelske hæren har for første gang innrømt at den ga store mengder penger, våpen og ammunisjon til syriske opprørere på Golanhøydene. Dette skrev Jerusalem Post, og vi har oversatt en god del av teksten, siden det ikke er godt å vite hvor lenge kopien av artikkelen blir liggende på nettet:

«Mens IDF fortsatt hevder at det ikke var innblanding i Syrias borgerkrig, ble det bekreftet mandag at det som en del av Operasjon God nabo har Israel regelmessig forsynt syriske opprørere nær grensen med lette våpen og ammunisjon for at de skal kunne forsvare seg mot angrep og gitt dem en betydelig mengde penger til å kjøpe ekstra våpen.

Gjennom Operasjon God nabo, som ble lansert i 2016, har det israelske militæret levert over 1524 tonn mat, 250 tonn klær, 947.520 liter drivstoff, 21 generatorer, 24.900 paller med medisinsk utstyr og medisin.

Rapporter om at Israel har gitt våpen og penger til rebellgrupper ble kjent for flere år siden, og regimet til Bashar Assad har hevdet at Israel har gitt våpen til terrorgrupper og syriske styrker regelmessig har beslaglagt våpen og ammunisjon med påskrifter på hebraisk.

Ifølge rapporter har Israel forsynt minst syv forskjellige rebellgrupper på syrisk side av Golanhøydene, inkludert Fursan al-Joulan-opprørsgruppa som hadde rundt 400 soldater og har fått Israel omlag $ 5000 per måned fra Israel.

«Israel sto ved siden av oss på en heroisk måte,» fortalte gruppas talsmann, Moatasem al-Golani, til The Wall Street Journal i en rapport fra januar 2017. «Vi ville ikke ha overlevd uten Israels hjelp.»

Hæren mener at beslutningen om å gi våpen og penger til opprørsgruppene langs grensen til Israels Golanhøyder var en riktig avgjørelse.

Israels mål om å gi våpnen og kontanter til opprørsgrupper gjennom Operasjon God Nabo, var å holde tropper som tilhører Hezbollah og Iran bort fra Israels Golanhøyder. Dette ble slutt da Assad-regimet tok kontroll over Golanhøydene i juli.»

I artikkelen blir det også innrømt at Israel bare det siste halvannet året har gjennomført hele 202 flyangrep mot Syria, angivelig rettet mot styrker fra Iran og Hezbollah.

Artikkelen, som ser dette fra israelsk side, bygger helt åpenbart på detaljerte rapporter fra IDF, og den bekrefter det vi har dokumentert her flere ganger, at Israel har støttet jihadistene med våpen, ammunisjon, sivilt og militært utstyr, samt penger og medisiner. Dette enten ikke omtalt i andre medier, eller er blitt avfeid som «fake news». Nå har vi stalltips om dette fra hestens egen munn, så nå kan den skinndiskusjonen legges til side.

Israel har vært, og er, deltaker i krigen mot Syria via stedfortredere. Da den syriske hæren erobret områdene opp mot de okkuperte Golanhøydene erobret den våpen og utstyr fra både Israel og andre utenlandske makter, og det ble klart at de viktigste gruppene som holdt disse områdene var al-Nusra og Den islamske staten. Det var også her White Helmets hadde et hovedkvarter, og der Israel i hui og hast måtte evakuere dem via den okkuperte sonen på israelsk side.  

 

Det som nå er dokumentert med kilder i den israelske hæren, har vi lenge dokumentert på steigan.no, blant annet her:

Wall Street Journal: – Israel støtter syriske opprørere

Israel angrep den syriske hæren, ga flystøtte til islamister

– Israel trapper opp i Syria, væpner sju militsgrupper

Israel evakuerte 422 White Helmets

Fire kommandanter for jihadistene i Syria søker tilflukt i Israel

 

Forrige artikkelI januar 1814
Neste artikkelEE. UU. tenía planes de “aniquilar a la Unión Soviética y a China como sociedades viables”
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).