– Israel trapper opp i Syria, væpner sju militsgrupper

0
Dette bildet, som er publisert av Almasdar News skal vise Benjamin Netanyahu med en "syrisk militant"

Med Syrias framganger i krigen mot terroristene og USAs reduserte innsats, ser Israel seg tvunget til å gå mer aktivt inn i krigen. Israel trapper nå opp sin støtte til de «syriske opprørerne» og væpner sju forskjellige militsgrupper, skriver den israelske avisa Haaretz.

Syria har ikke bare vunnet framganger i nord og øst, men rensker nå også ut terroriststillinger nær de okkuperte Golanhøydene. Her satser Israel på å skape en buffersone. Denne planen er nå truet av Syrias framganger, og derfor har Israel blitt tvunget til å endre politikk, skriver avisa.

Da den såkalte «de-eskaleringsavtalen» ble inngått i november 2017, ville Israel ha en buffersone på 60 kilometer. Men landet fikk ikke viljen sin. Avtalen som ble undertegnet av USA, Jordan og Russland ga dem bare 5 kilometers buffersone.

Den syriske hæren har nå posisjoner nær Quneitra i det nordlige Golan der de har utsikt mot isrealske stillinger. Haaretz regner med at også soldater fra Hezbollah og Iran vil kunne besøke disse stillingene.

I slutten av desember 2017 tok Syria enklaven Beit Jin fra al-Nusra-militsene, som da måtte evakueres.

Israel tvunget til å legge om politikken

Ledelsen i Israel Defence Force (IDF) mener at Syria snart vil være i stand til å ta tilbake områder helt opp til de okkuperte Golanhøydene. Elizabeth Tsurkov, som har fulgt utviklinga i Syria lenge, og som har intervjuet mange jihadister, har skrevet sin analyse av utviklinga på Pentagon-nettstedet War on the Rocks. Hun jobber for den israelske tenketanken The Forum for Regional Thinking.

Tsurkov skriver at hennes undersøkelser viser at Israel blir mer og mer innblandet i kampen om denne delen av Syria. Hun skriver også at Israel prøvde å få Obama-administrasjonen til å gå mer aktivt inn i Syria-krigen, men at de mislyktes, siden Obama ønsket å holde USAs deltakelse på et minimum.

Dette fikk den israelske ledelsen til å legge om politikken og gå mer aktivt inn i krigen, blant annet gjennom å trappe om flyangrepene på mål i Syria. Tidligere skjulte Israel sin materielle støtte til «opprørerne», men i det siste har Israel begynt å publisere bilder av israelske hjelpesendinger som kommer i israelsk originalemballasje til syriske landsbyer.

Israelsk hjelpesending til syriske «opprørere». Foto publisert av War on the Rocks.

– Støtte til sju militsgrupper

Tsurkov skriver:

«All of my sources confirmed the identity of at least seven factions receiving Israeli support, on the condition that the groups would not be named. However, two of these groups have been publicly identified before: Liwaa’ Fursan al-Jolan and Firqat Ahrar Nawa. Israeli officials have vehemently denied support to jihadist groups, leaving open the possibility that the government supports these non-jihadist groups.

Some of the groups that started getting Israeli support in late 2017 were previously supported by the Military Operations Command, a CIA-directed center in Amman. Until January 2018, this center paid the salaries for tens of thousands of Free Syrian Army “Southern Front” fighters and provided them with materiel and ammunition. The Trump administration’s decision to shut down the center left rebel factions in southern Syria in desperate need for alternative sponsors

Legg merke til at disse opplysningene kommer fra israelske media, fra en israelsk tenketank og fra et nettsted som star Pentagon svært nær, for å si det forsiktig. Det er ikke rimelig å anta at de overdriver graden av israelsk deltakelse i krigen i Syria.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.