Wall Street Journal: – Israel støtter syriske opprørere

0
Kartet viser hvordan jihadistgruppene skaper en buffersone for de okkuperte Golan-høydene

Wall Street Journal er et av hovedstrømsmediene i USA. Derfor bør man merke seg det når deres korrespontenter i Tel Aviv skriver at «Israel gir hemmelig hjelp til syriske opprørere.»

Avisa skriver:

The Israeli army is in regular communication with rebel groups and its assistance includes undisclosed payments to commanders that help pay salaries of fighters and buy ammunition and weapons, according to interviews with about half a dozen Syrian fighters. Israel has established a military unit that oversees the support in Syria—a country that it has been in a state of war with for decades—and set aside a specific budget for the aid, said one person familiar with the Israeli operation.

Det har lenge vært kjent at Israel har hjulpet terroristene med behandling av sårede soldater. Og det er velkjent at terrorister som Den islamske staten bare ved et uhell har angrepet Israel. Men den sionistiske staten har greid å kamuflere sin direkte støtte til jihadistene. Artikkelen i WSJ må betraktes som en viktig avsløring. Den er også omtalt i den israelske avisa Haaretz.

Ifølge WSJ har Israel og Saudi-Arabia vært allierte fra starten av i Syria.

«with Israel supplying Syrian rebels near its border with cash as well as food, fuel and medical supplies for years, a secret engagement in the enemy country’s civil war aimed at carving out a buffer zone populated by friendly forces

En talsmann for opprørsgruppa Fursan al-Joulan sier til WSJ at «Israel har stått sammen med oss på en heroisk måte. Vi ville aldri ha overlevd uten Israels hjelp.»

Kartet viser hvordan jihadistgruppene skaper en buffersone for de okkuperte Golan-høydene

WSJ skriver at Israels støtte til denne gruppa begynte under tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon, og at hensikten var å bruke dem til å skape en buffersone mellom de okkuperte Golanhøydene og resten av Syria. En av disse gruppene skal være Khalid Ibn Al Walid Army, som er nært knyttet til Den islamske staten.

Som tidligere meldt er det offisiell israelsk politikk å erobre en buffersone øst for Golanhøydene.

Israelsk presse kan fortelle at landets statsminister, Benjamin Netanyahu, går inn for å skape såkalte «buffersoner» i Syria for å «beskytte» de okkuperte Golanhøydene.

Dette skriver både Haaretz og Times of Israel.

Prime Minister Benjamin Netanyahu is reportedly pushing for the establishment of buffer zones along the Syrian border with Israel and Jordan as part of any future internationally brokered resolution to the six-year civil war.

Her er en versjon av Israels plan om en buffersone i Syria

Efraim Inbar, som er direktør for den israelske tenketanken Begin-Sadat Center for Strategic Studies, har skrevet et strateginotat om Den islamske staten, der han argumenterer for at denne jihadistgruppa er strategisk gunstig for Israel og Vesten.

Det finnes folk i Vesten og i Norge som støtter palestinerne og regner seg som anti-imperialister samtidig som de støtter de såkalte opprørerne i Syria. Nå som det for n-te gang er klargjort at de dermed allierer seg ikke bare med USA og Den islamske staten, men også med Israel og Saudi-Arabia, er det kanskje på tide for dem å tenke seg om.

 

 

Forrige artikkelFint og autentisk, men nærsynt om dansk partisuksess
Neste artikkel«Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).