Fire kommandanter for jihadistene i Syria søker tilflukt i Israel

0
Israels agenter i Syria flykter til oppdragsgiverne. Til venstre Abu Hamad, som ble intervjuet av Times of Israel og til høyre en av "opprørslederne" som flyktet 24. juli 2018.

Den israelske hæren har tatt i mot fire toppledere for «opprørene» i Syria i forbindelse med at byen Quneitra ble frigjort. De rakse seirene til den syriske hæren har kommet fullstendig overrumplende på jihadistlederne i dette området. De har trodd seg ganske sikre under Israels beskyttelse.

Men i forbindelse med Helsinkimøtet mellom Donald Trump og Vladimir Putin ble det endelig klart at verken USA eller Israel ville legge to pinner i kors for å hindre den syriske hæren i å ta kontroll over hele området opp mot de okkuperte Golanhøydene, og da var jihadistenes skjebne beseglet. Først måtte de notoriske White Helmets evakueres, og så kom nyheten om at også fir av jihadistenes toppkommandanter måtte rømme til oppdragsgiveren.

De fire er Moaz Nassar og Abu Rateb fra Fursan al-Golan brigaden, Ahmad al-Nahs fra Saif al-Sham brigaden og Alaa al-Halaki fra Jaish Ababeel. De flyktet med sine familier og ble tatt i mot av den israelsk hæren så snart de kom over demarkasjonslinja.

Kilder i opposisjonen avslørte at disse kommandantene ble rekruttert av israelsk etterretning for å gjøre opprør mot Syrias regjering under ledelse av president Bashar al-Assad og at de har beholdt kontakten med Israel hele tida.  

I 2017 hadde Times of Israel et intervju med en annen «opprørsleder», en jihadist som presenterte seg under sitt nom de guerre, Abu Hamad. Han innrømte da at uten støtten fra Israel hadde «opprørerne» ikke klart seg. Ifølge i militære kilder i Israel har om lag 4000 folk fra «opprørernes» områder fått medisinsk behandling i Israel. Dessuten har Israel sendt hundrevis av tonn med mat og forsyninger til jihadistene. IDF har også bygd to sjukehus for jihadistene inne på syrisk territorium. Disse er blitt drevet i samarbeid med utenlandske NGOer. Denne Abu Hamad sa i intervjuet med Times of Israel at alle hans folk «ønsker å flytte til Israel».

Forrige artikkelSyriakrigen og det nye Midtøsten – fasiten nærmer seg
Neste artikkelKatastrofebranner og ekstremtørke i mange land
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).