Forsker innkalt på teppet hos instituttleder etter intervju

0
Oppslag i Universitetsavisa 26. september 2018.

Førsteamanuensis Øyvind Eikrem ble kalt inn på instituttlederens kontor og utsatt for sterk kritikk for å ha latt seg intervjue av nettstedet Resett. Dette skriver Universitetsavisa.

Avisa skriver videre:

«Eikrem er forsker ved Institutt for sosialt arbeid (ISA). Han ble intervjuet av en journalist i Resett, som utba seg en kommentar i forbindelse med dobbeltdrapet på de to afghanske mennene i Trondheim nylig.

Intervjuet ble publisert på Resett forrige tirsdag. Neste morgen fikk Eikrem en epost fra instituttstyrer Riina Kiik, hvor hun kaller ham inn til møte umiddelbart. Her skriver Kiik blant annet at «hele instituttets omdømme blitt skadet fordi du står fram som forsker og 1. amanuensis ved ISA.»»

Det var dette intervjuet som fikk instituttstyrer Riina Kiik til å kalle forskeren inn på teppet:

Det gjaldt en alvorlig hendelse i Trondheim der to innvandrerungdommer ble drept og en tredje alvorlig såret. NTB meldte at alle de involverte, inkludert gjerningsmannen var afghanere. Det var antakelig formuleringer som dette fra Eikrem instituttstyreren reagerte på:

«– Fremstillingen av hendelsen som bare en tragedie, er naiv. Her finnes en nødvendig kontekst å ta med i betraktningen; Norge lar en masse unge menn komme hit, man fremstiller mennene som hjelpeløse stakkarer, som små barn som trenger omsorg, og at man bare må behandle dem godt, så kommer det til å gå bra.»
«– Et viktig poeng er her at en del av migrantene er vokst opp med krigslignende forhold. Mange kommer fra stammekulturer i det midtre Asia, de er vant til streng disiplin og vold i barndommen. Slikt vil prege deres psykologiske funksjon og hvordan man responderer på situasjoner, slik som konflikter og uenighet.»

Behandlingen fra instituttstyreren har ført til at Eikrem nå er sjukmeldt, men han får støtte fra annet hold.

SU-dekan Marit Reitan slår fast at Øyving Eikrems uttalelser til Resett er innenfor hva en vitenskapelig ansatt ved NTNU kan si.

Rektor Gunnar Bovim er på reise i Brussel. I en kommentar til Universitetsavisa sier han at ytringsfriheten gjelder absolutt ved NTNU. – Jeg kan ikke se at man ikke skal kunne la seg intervjue av Resett. Alle nettsteder som holder seg innenfor loven må kunne være tillatte samtalepartnere for NTNU-ansatte.

Pål Kraft, som er leder ved Psykologisk institutt i Oslo gir også støtte til Eikrems uttalelser, ikke bare hans rett til å si det han sa, men også på faglig grunnlag:

I en epost til Universitetsavisa skriver Kraft følgende:

– Mindreårige gutter med erfaring fra krig eller alvorlige konflikter, oppvokst i samfunn hvor vold er utbredt blant annet i oppdragelse av barn, reiser uten penger alene i månedsvis gjennom et titalls europeiske land. På reisen omgås de kriminelle, menneskesmuglere og annet. De kommer uten sin familie til et land der de ikke kan språket, bor sammen med gutter i samme situasjon, og er i stor grad utenfor det ordinære samfunnet. Dette er åpenbare risikofaktorer for traumeerfaringer, dårlig psykisk helse, frustrasjoner, og så videre.

Kommentar:

Enkelte byråkrater i akademia har tydeligvis kapitulert fra de vitenskaplige prinsippene og latt seg styre av den berøringsangsten som har oppstått i kjølvannet av den økte innvandringen til Norge. Men heldigvis finnes det både forskere og ledere som ikke lar seg manipulere av den slags. Til dem er det bare å si: Ikke la dere skremme, hold kruttet tørt og søk sannheten fra fakta.

___________________________________________________
Dersom du vil støtte steigan.no kan du bruke betalingsløsningen vår: https://betaling.steigan.no/
En annen mulighet er å overføre til donasjonskontoen vår via nettbank: 9001 30 89050
Du kan også vippse til: 116916

Tusen takk!

Forrige artikkelDansk forsker permanent utestengt fra Facebook
Neste artikkelRussland utplasserer sitt mest avanserte utstyr for elektronisk krigføring i Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).