Forsker innkalt på teppet hos instituttleder etter intervju

25
Oppslag i Universitetsavisa 26. september 2018.

Førsteamanuensis Øyvind Eikrem ble kalt inn på instituttlederens kontor og utsatt for sterk kritikk for å ha latt seg intervjue av nettstedet Resett. Dette skriver Universitetsavisa.

Avisa skriver videre:

«Eikrem er forsker ved Institutt for sosialt arbeid (ISA). Han ble intervjuet av en journalist i Resett, som utba seg en kommentar i forbindelse med dobbeltdrapet på de to afghanske mennene i Trondheim nylig.

Intervjuet ble publisert på Resett forrige tirsdag. Neste morgen fikk Eikrem en epost fra instituttstyrer Riina Kiik, hvor hun kaller ham inn til møte umiddelbart. Her skriver Kiik blant annet at «hele instituttets omdømme blitt skadet fordi du står fram som forsker og 1. amanuensis ved ISA.»»

Det var dette intervjuet som fikk instituttstyrer Riina Kiik til å kalle forskeren inn på teppet:

Det gjaldt en alvorlig hendelse i Trondheim der to innvandrerungdommer ble drept og en tredje alvorlig såret. NTB meldte at alle de involverte, inkludert gjerningsmannen var afghanere. Det var antakelig formuleringer som dette fra Eikrem instituttstyreren reagerte på:

«– Fremstillingen av hendelsen som bare en tragedie, er naiv. Her finnes en nødvendig kontekst å ta med i betraktningen; Norge lar en masse unge menn komme hit, man fremstiller mennene som hjelpeløse stakkarer, som små barn som trenger omsorg, og at man bare må behandle dem godt, så kommer det til å gå bra.»
«– Et viktig poeng er her at en del av migrantene er vokst opp med krigslignende forhold. Mange kommer fra stammekulturer i det midtre Asia, de er vant til streng disiplin og vold i barndommen. Slikt vil prege deres psykologiske funksjon og hvordan man responderer på situasjoner, slik som konflikter og uenighet.»

Behandlingen fra instituttstyreren har ført til at Eikrem nå er sjukmeldt, men han får støtte fra annet hold.

SU-dekan Marit Reitan slår fast at Øyving Eikrems uttalelser til Resett er innenfor hva en vitenskapelig ansatt ved NTNU kan si.

Rektor Gunnar Bovim er på reise i Brussel. I en kommentar til Universitetsavisa sier han at ytringsfriheten gjelder absolutt ved NTNU. – Jeg kan ikke se at man ikke skal kunne la seg intervjue av Resett. Alle nettsteder som holder seg innenfor loven må kunne være tillatte samtalepartnere for NTNU-ansatte.

Pål Kraft, som er leder ved Psykologisk institutt i Oslo gir også støtte til Eikrems uttalelser, ikke bare hans rett til å si det han sa, men også på faglig grunnlag:

I en epost til Universitetsavisa skriver Kraft følgende:

– Mindreårige gutter med erfaring fra krig eller alvorlige konflikter, oppvokst i samfunn hvor vold er utbredt blant annet i oppdragelse av barn, reiser uten penger alene i månedsvis gjennom et titalls europeiske land. På reisen omgås de kriminelle, menneskesmuglere og annet. De kommer uten sin familie til et land der de ikke kan språket, bor sammen med gutter i samme situasjon, og er i stor grad utenfor det ordinære samfunnet. Dette er åpenbare risikofaktorer for traumeerfaringer, dårlig psykisk helse, frustrasjoner, og så videre.

Kommentar:

Enkelte byråkrater i akademia har tydeligvis kapitulert fra de vitenskaplige prinsippene og latt seg styre av den berøringsangsten som har oppstått i kjølvannet av den økte innvandringen til Norge. Men heldigvis finnes det både forskere og ledere som ikke lar seg manipulere av den slags. Til dem er det bare å si: Ikke la dere skremme, hold kruttet tørt og søk sannheten fra fakta.

___________________________________________________
Dersom du vil støtte steigan.no kan du bruke betalingsløsningen vår: https://betaling.steigan.no/
En annen mulighet er å overføre til donasjonskontoen vår via nettbank: 9001 30 89050
Du kan også vippse til: 116916

Tusen takk!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  Jeg tror det sier vel så meget om det miljøet denne Kiik vanker i. Hvor mange av de hun omgås har “de rette” meningene og hvorfor er hun så nøye med å serve disse?

 2. Det kan minne om svenske tilstander innen akademia, en pålegges å uttale seg innenfor det som de har bestemt er politisk korrekt, ellers blir en korrigert. I dette tilfelle så alvorlig at vedkommende ble sykemeldt. Vi har sett at i Sverige har offentlige ansatte som bla lærere fått sparken for å ha uttalt seg om innvandringspolitikken.

  Her i Norge husker vi at en lærer måtte gå for å kritisere det samme. Denne saken med førsteamanuensisen fører nok til at andre forskere kan bli for forsiktige når de uttaler seg, dermed kan alle negative sider med innvandringspolitikken bli ytterligere underrapportert. Det er alvorlig, for uttaleleser fra forskere har ekstra autoritet blant folk flest.

 3. Avatar for ABC ABC says:

  Galskapl*galskap. Et problem med akademia kan jo vare bla at fast ansettelse ikke er inn. Noe som reduserer fredom of speach kansjke… Det utover at akademia er avhengig av penger til forskning fra næringslivet hvilket ikke alltid er helt bra.

  Maktfordelingsprinsippet er noe man burde se over helt klart.

 4. Avatar for Hammer Hammer says:

  Takk for hjelpen! Jeg skriver på skjermen til mobiltelefonen min og har pølsefingrer.
  Håper snart jeg kan få ta i bruk min PC og da blir det bedre plass. Har også skadet det ene øyet, men greier meg bra! :sun_with_face::wink::muscle::panda_face:

 5. Avatar for baluba baluba says:

  Takhøyden er vissnok stor.Takk for det Steigan. Men, når medarbeideren fra Molab er så full i hat mot sine meningsbrytere at han har vondt av påkjenningen, spørs det om det blir noen særlig meningsfull debatt av det? Planetene er langt fra hverandre og stråmennene hopper opp og ned. Hvordan kan man debattere i et fora når noen er så hatefull at de ikke vil lese det de ikke liker. Det gir kunnskap det. Ikke rart disse raddisene blir voldelige. Huff. Vi må bare bære over med dette, ser det ut for.

 6. Dette er et resultat av kampanjen for introduksjon av Verdensomspennende Kommunisme, en Ny Verdensorden, i regi av Frimurerstyrte Illuminati.

  Ser man det hele i sammenheng, kan man trekke en rød tråd fra regimeskifter og kriger i Midt Østen, som skaper menneskelige tragedier og danner forutsetning for store flyktningestrømmer.
  Disse flyktningestrømmene er vel initiert, finansiert, organisert og gjennomført av ovennevnte elite.

  • Kandidater oppsøkes og verves gjennom lokale nettverk i Afrika og Midt-Østen
  • Gummibåter og vester ligger klare for frakt
  • Større skip som frakter dem videre venter utenfor 12 mils grensen
  • På mottakersiden er Myndighetspersoner korrumpert
  • Et nettverk av hjelpere står klare til å bidra med informasjon, juridisk bistand og videresending
  • Norske politikere, med Globale ambisjoner spiller lojalt med
  • Norsk presse, kontrollert og infiltrert av Eliten likeså
  • Norske humanitære bistandsmidler inngår
  • Privatpersoner som Kristian Siem stiller med sitt skip Siem Pilot
  • Akademia, som har vært offer for kommunismens lange tentakler i årtier, sørger gjennom sanksjonering, at forholdene ties ihjel
  • Organisasjoner som Antifa og Rasistisk senter inngår som brikker i spillet.

  Denne Konspirasjonen er, og har vært, en realitet siden Napoleons-krigene og er i dag mere omfattende enn noen gang.
  Anbefaler alle å lese “Pawns in the game FBI edition” for raskt å komme ajour med den virkelige verden vi lever i.

  https://www.amazon.com/Pawns-Game-FBI-William-Carr/dp/1939438039?SubscriptionId=AKIAILSHYYTFIVPWUY6Q&tag=duckduckgo-d-20&linkCode=xm2&camp=2025&creative=165953&creativeASIN=1939438039

 7. Resett, Document, Minerva og Aftenposten deltar som vilige aktører i ovennevnte spill.
  Da undertegnede tok opp ovennevnte fakta i disse fire navngitte mediene, ble jeg umiddelbart blokkert fra deres debattsider.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

17 flere kommentarer

Deltakere