Russland utplasserer sitt mest avanserte utstyr for elektronisk krigføring i Syria

0
Det mobile russiske systemet for elektronisk krigføring, Krasukha 4.

Russland har allerede sendt sitt mest avanserte system for elektronisk krigføring, Krasukha 4, til Syria. De første enhetene ankom Syria 25. september 2018, skriver det israelske nettmagasinet Debka, som har spesialisert seg på militære spørsmål.

Russia’s first Krasukha-4 electronic warfare unit lands in Syria. It can jam spy satellites, enemy radar

Systemet kan jamme spionsatellitter, fly, droner og missiler. De første enhetene ankom den russiske Khmeimim-basen dagen etter at forsvarsminister Sergeij Shoigu varslet at slik utplassering sto på tapetet. Fra Russlands side er dette et svar på Israels rolle i nedskytinga av det russiske Il-20-flyet som ble rammet av syrisk luftvern etter å ha blitt brukt som skjold av israelske jagerfly.

Systemet kan også lammet motpartens systemer for elektronisk krigføring. Kombinasjonen av det nye S-300 missilsystemet og Krasukha 4 er at syrisk luftrom i praksis er stengt både for Israel, USA og andre mulige angripere. I 2015 uttalte militære kilder til Foreign Policy at USA har problemer med å takle Krasukha 4.

I en annen artikkel i Debka innrømmes det at de nye russiske systemene setter Israel i en svært vanskelig situasjon og at landet nå effektivt vil være blokkert fra å angripe syrisk territorium slik de har gjort over 200 ganger tidligere.

Russia declares electronic war on Israel ranging over Syria, E. Mediterranean

Ved sitt angrep på Latakia der de bevisst brukte et russisk fly som skjold har Israel altså skutt seg sjøl i foten. Russland hadde tidligere lent seg bakover av hensyn til Israel, men etter denne tragiske episoden, er dette slutt. Og dermed har Israel langt på vei mistet sitt hegemoni i lufta. Sjøl USA har fått noe å bryne seg på.

___________________________________________________
Dersom du vil støtte steigan.no kan du bruke betalingsløsningen vår: https://betaling.steigan.no/
En annen mulighet er å overføre til donasjonskontoen vår via nettbank: 9001 30 89050
Du kan også vippse til: 116916

Tusen takk!

Forrige artikkelForsker innkalt på teppet hos instituttleder etter intervju
Neste artikkelLär av Brexit – vänstern får inte överge arbetarklassen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).