EU-toppmøte demonstrerer en union i langsom forvitring

0
EU-lederne møttes i Salzburg teater, spiste wienerschnitzel og ble stort sett ikke enige om noe som helst – annet ennå fornærme Storbritannia. Foto: consilium.europa.eu

Toppmøtet mellom statslederne i EU som ble avholdt i den østerrikske byen Salzburg ble en flau forestilling. Ikke bare mislyktes de med å komme videre i Brexit-forhandlingene med Storbritannia og samtidig ydmyke Theresa May, de viste også at de heller ikke klarer å løse indre motsetninger, særlig når det gjelder migrasjon.

Angela Merkel ville ikke en gang hilse på Theresa May da de møttes, og den britiske statsministeren måtte dra tomhendt hjem fra møtet. I Storbritannia tolkes utfallet som et varsel om ei kommende politisk krise.

Da diskusjonen kom til migrasjonspolitikken viste det seg at lederne ikke klarte å komme fram til noen enighet. Tyskland og Frankrike sto mot flere av de andre medlemslandene, deriblant vertslandet Østerrike, som for tida innehar presidentvervet i EU. Polen, Ungarn og Italia er også motstandere av den tysk-franske politikken, og som kjent er det ikke enighet om den tyske politikken i Tyskland heller. Siste nytt er at Bulgaria har erklært at de vil støtte Ungarn i konflikten med EU-kommisjonen.

Det skal være valg til EU-parlamentet i 2019, og hvis det mislykte toppmøtet i Salzburg er noe å gå etter, kan det bli et valgskred for partier som motsetter seg EU-kommisjonens politikk. I den siste meningsmålinga i Tyskland er det innvandringskritiske partiet AfD større enn det sosialdemokratiske SPD med 18 prosent mot 17. CDU er målt til 28 prosent, som er det dårligste på lenge for Merkels parti. Dersom dette hadde vært valgresultatet, ville det ikke ha vært mulig å danne en regjering i Tyskland som dagens storkoalisjon.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.