EU-toppmøte demonstrerer en union i langsom forvitring

4
EU-lederne møttes i Salzburg teater, spiste wienerschnitzel og ble stort sett ikke enige om noe som helst – annet ennå fornærme Storbritannia. Foto: consilium.europa.eu

Toppmøtet mellom statslederne i EU som ble avholdt i den østerrikske byen Salzburg ble en flau forestilling. Ikke bare mislyktes de med å komme videre i Brexit-forhandlingene med Storbritannia og samtidig ydmyke Theresa May, de viste også at de heller ikke klarer å løse indre motsetninger, særlig når det gjelder migrasjon.

Angela Merkel ville ikke en gang hilse på Theresa May da de møttes, og den britiske statsministeren måtte dra tomhendt hjem fra møtet. I Storbritannia tolkes utfallet som et varsel om ei kommende politisk krise.

Da diskusjonen kom til migrasjonspolitikken viste det seg at lederne ikke klarte å komme fram til noen enighet. Tyskland og Frankrike sto mot flere av de andre medlemslandene, deriblant vertslandet Østerrike, som for tida innehar presidentvervet i EU. Polen, Ungarn og Italia er også motstandere av den tysk-franske politikken, og som kjent er det ikke enighet om den tyske politikken i Tyskland heller. Siste nytt er at Bulgaria har erklært at de vil støtte Ungarn i konflikten med EU-kommisjonen.

Det skal være valg til EU-parlamentet i 2019, og hvis det mislykte toppmøtet i Salzburg er noe å gå etter, kan det bli et valgskred for partier som motsetter seg EU-kommisjonens politikk. I den siste meningsmålinga i Tyskland er det innvandringskritiske partiet AfD større enn det sosialdemokratiske SPD med 18 prosent mot 17. CDU er målt til 28 prosent, som er det dårligste på lenge for Merkels parti. Dersom dette hadde vært valgresultatet, ville det ikke ha vært mulig å danne en regjering i Tyskland som dagens storkoalisjon.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. AnneBrit says:

  Altfor langsom, etter min smak.

 2. Anki says:

  Djupstaten har det vel ikke så lystelig om dagen. Man blir muligens litt “retarded” av sånt :slight_smile:

 3. baluba says:

  Gode nyheter fra Bulgaria, gode nyheter for brexit og gode nyheter for de som ikke er i tvil om at Merkel ikke er helt riktig skrudd sammen. Hvor lenge tror hun og makronen at de skal “tvinga”?

 4. magnarhu says:

  Det virker som EU smuldrer opp innenfra, ja. Selv the Wonk, EUs tankesmie, ser ut til å forvitre i en rekke kritiske kommentarer.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere