«En bikkje biter ikke hånden som gir den mat»

3
Espen Thoresen skrev en nokså ubehjelpelig kritikk av Kari Jaquesson i Morgenbladet. Her er et svar.
Kari Angelique Jaquesson

Av Kari Angelique Jaquesson.

Tidligere moromann Espen Thoresen, kaller seg for tiden «dokumentarist» og har skrevet et innlegg i Morgenbladet 1. september.

Det mest interessante med innlegget er at det faktisk kom på trykk. Han tar for seg det veldige klikk-jaget som gammelmediene, eller «MSM – main stream mediene» opererer etter. Han får frem noen poeng om dette. Men i siste del av innlegget hans bærer det helt galt av sted. Det kommer meget godt frem at Thoresen slett ikke er noen dokumentarist, men først og fremst en systemlojalist.

Han kan tøyse litt, kritisere litt, men han forvisser i dette innlegget NRK om at han er på riktig side av gjerdet. Veksten i det som ennå kalles «alternative medier» er noe skummelt og uforståelig, noe som må stagges. Undertegnede blir nevnt. Selvsagt bruker ikke Thoresen argumenter, det synes usannsynlig at han har selv den minste kunnskap om noen av emnene han bruker som eksempel.

Thoresen har helt rett i at det er mye rare nyheter og påstander på nettet og at «kamparenaen heter Twitter og Facebook». Men gjør det noe, da? Til tross for et fargerikt språk, gir han oss ingen eksempler.

Det er vel heller de mediene som Thoresen hyller, vi må være på vakt overfor. Det er de som bringer falsk informasjon som har ført til kriger hvor land er blitt ødelagt, hundretusener har dødd og millioner har fått sine liv ødelagt. Thoresens lønn betales av dem som har løyet om Jugoslavia, Afghanistan, Irak, Libya, og Syria. Ikke alle har glemt «kuvøsedrapene i Kuwait», «masseødeleggelsesvåpen i Irak», «Bin Laden i Aghanistan», «Gaddafis massakrer» og «Viagra til soldater så de kan voldta flest mulig», samt «Assads gasskrig mot egen befolkning».

Denne siste løgnen som har gått kontinuerlig de siste årene i Thoresens «seriøse medier» er farlig for hele verden, fordi den i disse dager er i ferd med å føre til krigshandlinger fra USA og andre Nato-land som kan utvikle seg til storkrig med grufulle konsekvenser for oss alle.

Ei bikkje biter ikke hånden som gir den mat, og Thoresen etterlater sine eiere ingen tvil om hvor hans lojalitet ligger. Det er ikke hos publikum.

Kari Jaquesson

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  ‘Ei bikkje biter ikke hånden som gir den mat,’

  Ja mange poeng der…

  Whoever controls the media, controls the mind.

  Media er ‘Innholdsmarkedsføring er en markedsføringssteknikk som går ut på å produsere og spre innhold som er av interesse for personer som bedriften definerer som potensielle kunder. Wikipedia’

  Alternativer kommer men penger styr og om kapitalen bruker media til å skape kaos framover så blir det styggere enn stygt

  In the world of Cebrowski and Gartska most of the planet is in a state of chaos,

  En annen klassiker… Adam Curtis non linear warfare

  https://www.youtube.com/watch?v=KOY4Ka-GBus

  Bra artikkel…

 2. Avatar for Brunders Brunders says:

  Hva mener du? (Jeg forstår ikke hvorfor et så enkelt spørsmål må være på minst 20 tegn?)

 3. Avatar for Brunders Brunders says:

  Kari Jaquesson bruker i teksten uttrykket “falsk informasjon”. Jeg syns det er en overforenkling av flere debatter, men særlig om “fake news”; om det er hva hun mener å ha oversatt til norsk.
  Fake news, eller falske nyheter er ikke en hvilken som helst nyhet som vi mener har uriktig innhold. I enhver saklig debatt bør vi i det minste kunne skille mellom propaganda, som er meninger som ikke er “nøytralt” eller saklig fremstilt, men som på en mer eller mindre utilbørlig måte fremhever én side av en sak. På den annen side har vi nyheter av typene “avisender” eller andre fortellinger som er uten rot i virkeligheten og således er fritt oppspinn.
  Særlig viktig er dette i debatter omkring politikk. Enhver part skal i en debatt ha lov til å fremme sine synspunkter ut fra sine politiske premisser, uten at en med motsatte meninger automatisk skal ha bruksrett til vurderingen “falsk”.
  Jeg har ofte sympati med Jaquessons standpunkter, men syns nok at hun ofte burde ha brukt et mer presist språk.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere