Flyktninger vender hjem til Syria

0
Syriske flyktninger vender hjem fra Libanon (Xinhua)

Frigjøringa av mesteparten av det vestlige og sørlige Syria fra jihadistene gjør det nå mulig for flyktningene å vende hjem til Syria. Russland har opprettet mottakssentre som vil være i stand til å hjelpe inntil 1,7 millioner hjemvendte flyktninger. Rundt 900.000 flyktninger kan vende hjem de nærmeste få månedene sier generaloberst Mikhail Mizintsev i det russiske forsvarsdepartementet som koordinerer dette arbeidet fra Russland side.

De lokale flyktningsentrene i Libanon skal ha fått søknader fra 10.000 syriske flyktninger som ønsker å vende hjem, skrive al-Monitor. I Jordan har myndighetene tatt praktiske tiltak for å tilrettelegge for retur av 200.000 flyktninger.

Russland utenriksminister Sergeij Lavrov sier at Russland jobber med Tyrkia, Jordan og Libanon for å samarbeide med å hjelpe flyktningene hjem, og han roste de tre landene for innsatsen. Det er i disse tre landene det største antallet syriske flyktninger finnes.

Derimot er det langt vanskeligere å få FN, USA og vestlige land til å samarbeide om dette. USA stiller fortsatt krav om «regimeskifte» for å være villig til å bidra til dette og FN sleper med føttene, antakelig under påvirkning av den vestlige sabotasjen.

Dette viser igjen at den vestlige «empatien for flyktningene» ikke er så stor når det kommer til stykket. Så snart de ikke lenger kan brukes som et politisk våpen, mister man interessen. Og når det endelig blir mulig for dem å vende hjem til et land Vesten og våre allierte har gjort alt mulig for å ødelegge, så nekter man å hjelpe dem.

Lavrov formulerer seg mer diplomatisk enn som så. Han sier:

«Så langt har vi ikke sett noen FN-ansatte i de regjeringskontrollerte områdene der det trengs hjelp for å gjenopprette systemer til livets opphold. Jeg håper dette er et uriktig inntrykk, det kan bygge på rene tilfeldigheter.»

Slik kan det også sies.

 

Les også:

Hjelp syrerne der de er – stopp krigen!

Syrias kristne: – Gjør slutt på sanksjonene mot Syria og syrerne!

Forrige artikkelFor rik for Arbeiderpartiet?
Neste artikkelKurderne frykter – med rette – at USA vil svikte dem
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).