Flyktninger vender hjem til Syria

0
Syriske flyktninger vender hjem fra Libanon (Xinhua)

Frigjøringa av mesteparten av det vestlige og sørlige Syria fra jihadistene gjør det nå mulig for flyktningene å vende hjem til Syria. Russland har opprettet mottakssentre som vil være i stand til å hjelpe inntil 1,7 millioner hjemvendte flyktninger. Rundt 900.000 flyktninger kan vende hjem de nærmeste få månedene sier generaloberst Mikhail Mizintsev i det russiske forsvarsdepartementet som koordinerer dette arbeidet fra Russland side.

De lokale flyktningsentrene i Libanon skal ha fått søknader fra 10.000 syriske flyktninger som ønsker å vende hjem, skrive al-Monitor. I Jordan har myndighetene tatt praktiske tiltak for å tilrettelegge for retur av 200.000 flyktninger.

Russland utenriksminister Sergeij Lavrov sier at Russland jobber med Tyrkia, Jordan og Libanon for å samarbeide med å hjelpe flyktningene hjem, og han roste de tre landene for innsatsen. Det er i disse tre landene det største antallet syriske flyktninger finnes.

Derimot er det langt vanskeligere å få FN, USA og vestlige land til å samarbeide om dette. USA stiller fortsatt krav om «regimeskifte» for å være villig til å bidra til dette og FN sleper med føttene, antakelig under påvirkning av den vestlige sabotasjen.

Dette viser igjen at den vestlige «empatien for flyktningene» ikke er så stor når det kommer til stykket. Så snart de ikke lenger kan brukes som et politisk våpen, mister man interessen. Og når det endelig blir mulig for dem å vende hjem til et land Vesten og våre allierte har gjort alt mulig for å ødelegge, så nekter man å hjelpe dem.

Lavrov formulerer seg mer diplomatisk enn som så. Han sier:

«Så langt har vi ikke sett noen FN-ansatte i de regjeringskontrollerte områdene der det trengs hjelp for å gjenopprette systemer til livets opphold. Jeg håper dette er et uriktig inntrykk, det kan bygge på rene tilfeldigheter.»

Slik kan det også sies.

 

Les også:

Hjelp syrerne der de er – stopp krigen!

Syrias kristne: – Gjør slutt på sanksjonene mot Syria og syrerne!

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.