Syrias kristne: – Gjør slutt på sanksjonene mot Syria og syrerne!

0

I en sterk appell til EU ber ledende syriske geistlige fra ulike kristne trossamfunn om at sanksjonene mot Syria og det syriske folket må opphøre!

Appellen er gjengitt på italiensk på nettstedet Change.org. Her er en oversettelse:

I 2011 lanserte EU sanksjonene mot Syria, og presenterer dem som «sanksjoner mot personer fra regimet». Vedtaket innførte en oljeembargo mot landet, blokkerte enhver økonomisk transaksjon, og forbød handel med mange varer og produkter. En bestemmelse som fortsatt gjelder i dag, men med noe uforklarlig begrunnelse, er at i 2012 oljeembargoen fjernet fra områder kontrollert av den bevæpnede jihadistopposisjonen, for å gi økonomiske ressurser til de såkalte «revolusjonære styrkene og opposisjonen» .

I løpet av disse fem årene  har sanksjonene mot Syria bidratt til å ødelegge det syriske samfunnet og dømt syrerne til sult, epidemier og fattigdom. De har oppmuntret fundamentalistiske militssoldater og terrorister som i dag også rammer Europa. Og de har tilrettelagt for en en krig som allerede har resultert i 250.000 dødsfall, seks millioner på flukt og fire millioner fordrevne.

Situasjonen i Syria er desperat. Matmangel, utbredt arbeidsledighet, manglende evne til medisinsk behandling, rasjonering av drikkevann, elektrisitet. Og ikke bare det, embargoen gjør det umulig for syrerne som som er bosatt i utlandet å sende penger til sine slektninger og familiemedlemmer. Frivillige organisasjoner som driver hjelpeprogrammer er ikke  i stand til å sende penger til sine medarbeidere i Syria. Bedrifter, kraftverk, akvedukter og sykehusavdelinger er tvunget til å stenge på grunn av manglende evne til å skaffe noen reservedeler eller bensin.

I dag ser syrerne at mulighetene for en bedre framtid for deres familier bare forsvinner. Men, som man vet, er det vanskelig å løse dette problemet på grunn av sterk uenighet innen EU. Det kan ikke være slik at flukt er den eneste løsningen som det internasjonale samfunnet har å tilby disse stakkars menneskene.

Så vi støtter alle humanitære tiltak og initiativer for fred som det internasjonale samfunnet måtte ta, særlig gjennom de vanskelige forhandlingene i Genève. Men mens vi venter på og håper på  men venter og håper at vi skal få noen konkrete løsninger etter så mange bitre skuffelser ber vi om at sanksjonene som rammer dagliglivet til alle syrere umiddelbart må opphøre. Håpet om en varig fred kan ikke skilles fra en konkret omsorg for de som i dag lider på grunn av en embargo som med hele sin tyngde rammer et helt folk.

Og ikke bare det: retorikken om flyktningene fra krigen i Syria blir hyklersk  vises hyklersk hvis man samtidig fortsetter å sulte ut, hindre omsorg, nekte drikkevann, arbeid, trygghet og verdighet til de som forblir i Syria.

Så vi henvender oss til parlamentarikere og ordførere i hvert eneste land, slik at de misgjerningene som sanksjonene mot Syria innebærer blir gjort kjent for innbyggerne i Den europeiske union (som nå er helt uvitende) blir gjenstand for en seriøs debatt og påfølgende avgjørelser.

Underskrivere:

Padre Georges Abou Khazen – Vicario apostolico dei Latini ad Aleppo
Padre Pierbattista Pizzaballa  – Emerito Custode di Terrasanta
Padre Joseph Tobji  – Arcivescovo maronita di Aleppo
Padre Boutros Marayati- Vescovo armeno di Aleppo
Suore della Congregazione di San Giuseppe dell’Apparizione dell’Ospedale “Saint Louis” di Aleppo
Comunità Monache Trappiste in Siria
Dottor Nabil Antaki – Medico, ad Aleppo, dei Fratelli Maristi
Suore della  Congregazione del Perpetuo Soccorso – Centro per minori e orfani sfollati di Marmarita
Padre Firas Loufti – Francescano
Monsignor Jean-Clément Jeanbart – Arcivescovo greco-cattolico di Aleppo
Monsignor Jacques Behnan Hindo – Vescovo siro-cattolico di Hassakè-Nisibi
Padre Mtanios Haddad – Archimandrita della chiesa Cattolica-Melchita e Procuratore patriarcale
Mons. Hilarion Capucci – Arcivescovo emerito della Chiesa greco-cattolico melchita
S.B. Ignace Youssef III Younan Patriarca di Antiochia dei Siri
Mgr.Georges Masri, Procuratore presso la Santa Sede della Chiesa Sirocattolica
S.B. Gregorio III Laham – Patriarca dei Melchiti

Kommentar:

Som kjent har Norge, først ved den rødgrønne regjeringa og så ved den blå, lojalt deltatt i sanksjonene mot Syria. Vi er med på å gjøre hverdagene til et helvete for folket i Syria. Landets fremste kristne ledere ber oss nå om å slutte med dette. Hvordan vil de angivelig kristne politikerne i Norge stille seg til denne appellen fra deres trosfeller? Hva sier du Knut Arild Hareide? De kristen i Syria ber innstendig om at du slutter å støtte en politikk som rammer vanlige mennesker i Syria hver eneste dag. Hva er ditt svar på denne bønnen?

Og du, Jonas Gahr Støre? Har ikke du nettopp offentlig bekjent din kristne tro? Hvor er nestekjærligheten din overfor folket i Syria. Dine trosfeller sier at den politikken du har stilt deg bak rammer de svakeste i det syriske samfunnet, fordi de nektes medisisner, matvarer, helsestell og reint vann. Nå er ikke jeg kristen, men jeg mener å huske at det står noe i Bibelen om at «det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg». Hva er ditt svar til de kristne i Syria når de ber deg som inderlig om å oppheve sanksjonene, fordi de gjør situasjonen desperat for så mange – og bidrar til å drive mennesker på flukt? De geistlige i Syria sier at det er hykleri å si at man har omsorg for flyktningene hvis man samtidig støtter en politikk som driver folk på flukt. Har du noe svar på dette?

Eller de humanitære organisasjonene: Hva svarer Norsk Folkehjelp, Krikens Nødhjelp, Røde Kors og Redd Barna? Vil dere støtte bønnen fra de kristne lederne i Syria og presse norske politikere til å stoppe disse menneskefiendtlige sanksjonene?

Forrige artikkelOliver Stone: – Hiroshima-bomben forandret verden, men stanset ikke krigen
Neste artikkelAnders Fogh Rasmussen blir rådgiver for Porosjenko
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).