Anti-Syria-fronten sprekker opp. Flere land vil hjelpe flyktningene hjem.

2
Bare de siste få ukene har over 4000 syriske flyktninger vendt hjem til Syria fra Libanon. Foto: AP

De raske seirene som den syriske hæren har vunnet på sørvestflanken har tydeligvis overbevist flere utenlandske ledere i fronten mot Syria om at denne krigen har de tapt. Det er også nokså åpenbart at avtalen mellom Donald Trump og Vladimir Putin i Helsinki begynner å virke.

Russland har opprettet hjelpesentre som skal bistå flyktningene når de vender hjem. Ved inngangen til august 2018 meldte det russiske telegrambyrået Tass at Libanon, Jordan, Egypt og Tyrkia vil samarbeide med Russland og Syria for å hjelpe flyktningene med en sikker retur.

Ledelsen i Egypt opptrer som bindeledd mellom den syriske opposisjonen og syriske myndigheter for å skape de nødvendige betingelsene for at flyktningene kan føle seg sikre på denne prosessen.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at det vil bli holdt et firepartsmøte i Istanbull 7. september 2018 der Russland, Tyskland, Frankrike og Tyrkia skal diskutere flyktningenes tilbakekomst.

Det er også grunn til å notere seg at Frankrikes spesialutsending til Syria, François Senemaud, la vekt på Irans rolle i å løse krisa i Syria.

Frankrike har dessuten sendt et flylass med medisinsk utstyr til Damaskus, og mer vil antakelig følge.

Erdogan og Putin møttes også under BRICS+ møtet i Sør-Afrika for å diskutere en fredelig avslutning av Syria-kriegn. Sluttkommunikeet fra BRICS-landene var også en sterk støtte til arbeidet for å sikre Syrias integritet, uavhengig og suverenitet, samt å støtte arbeidet for å sikre flyktningenes retur.

På tross av at det nå endelig blir mulig for syriske flyktninger å vende hjem, er det vanskelig å spore noen entusiasme fra dem som har påstått å være flyktningenes beste venner her hjemme. Hva kan grunnen være?

Tyrkia har spilt en vesentlig rolle i støtten til jihadistene i Syria og vært en viktig base for krigen mot Syria. De hemmelige tjenestene i Tyrkia, MIT har arbeidet svært nært med jihadistene og har bistått Den islamske staten med å få solgt stjålet syrisk olje på verdensmarkedet. Det er også via Tyrkia at støtte til jihadistene fra blant annet Norge er smuglet inn.

Erdogan har sin drøm om å gjenreise Det osmanske riket, men også han er nødt til å se at spillet er tapt for denne gangen.

Mens Syrias hær gjør seg klar til å frigjøre Idlib, har Tyrkia begynt å trekke ut jihadister for å komme den syriske hæren i forkjøpet. Russlands spesialutsending Alexander Lavrentiev sier at hans regjering prøver å få til en løsning der det ikke blir en militær kamp om Idlib.

Men det er ingen tvil om at den syriske hæren kommer til å frigjøre Idlib og Afrin hvis disse forhandlingene ikke fører fram.

 

Les også:

Erdoğan innrømmer våpentransport til jihadister

Jihadister i Syria på månedslønn fra USA

Tyrkias støtte til jihadistene i Syria

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. baluba says:

    På tross av at det nå endelig blir mulig for syriske flyktninger å vende hjem, er det vanskelig å spore noen entusiasme fra dem som har påstått å være flyktningenes beste venner her hjemme. Hva kan grunnen være?
    Det har det vært lenge. Norge må nå gå i spissen og begynne å sende hjem. Steng NAV kontorerne og repatrier. De “flyktningene” som fremdels ønsker å krige for IS, Nusra eller hva det måtte være, sender vi til Idlib.

  2. "– Chief of the Russian National Military Control Centre Mikhail Mizintsev has accused “a number of countries” of hindering the return of Syrian refugees so they can keep receiving international financial support. He was speaking during a meeting of the Interdepartmental Coordination Unit on the return of refugees to Syria in Moscow on Wednesday.

    “A number of countries create obstacles for civilians willing to come back home,” he said, without naming the countries in question.

    “This issue is mostly based on the desire to keep receiving financial support from international funds and contributing countries for accommodating Syrian refugees and keep using them as a low-paid workforce,” he continued."

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere