Tyrkias støtte til jihadistene i Syria

0
Kilde: The Economist

I en tett allianse med Qatar og Det muslimske brorskapet har NATO-landet Tyrkia vært hovedinngangen for våpen og utenlandske krigere i Syria. Den islamske staten er avhengig av oljeeksport via Tyrkia og import av våpen og krigere gjennom Tyrkia. Al-Qaida-avleggeren Jabhat al Nusra, Ahrar al Sham og andre jihadistgrupper får våpen og krigere samme veien, blant annet for å angripe Syrias største by, Aleppo.

tyrkia syria islamic state_edited-1

Tyrkia støtter krigen i Syria på mange ulike måter, skriver journalisten Rick Sterling i ConsortiumNews:

Washington Post skriver at Saudi Arabia nå er gått mer aktivt inn i krigen i Syria i samarbeid med Tyrkia og Qatar. Avisa skriver også at «Jordan and Israel have developed secret contacts with members of the Jabhat al-Nusra group along their borders.»

WP har også et interessant kart over hvor de utenlandske jihadistene i Syria kommer fra.

Våre hjemlige politiske ledere er som kjent store menneskevenner som er svært opptatt av syriske flyktninger. Men ikke en eneste av dem har forlangt at vår NATO-allierte Tyrkia stopper støtte til den krigen som ødelegger Syria og driver millioner på flukt. Ikke en eneste en.

 

 

Forrige artikkelEn plan for å avskaffe det nasjonale demokratiet i Europa
Neste artikkelPorosjenko satser på krigsforbryteren Tony Blair
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).