Erdoğan innrømmer våpentransport til jihadister

0

I tyrkiske medier kommer det fram langt mer om Tyrkias støtte til jihadistene i Syria enn det vi ser i norsk eller annen vestlig presse. Today’s Zaman, som kontrolleres av Gülen-bevegelsen, skriver at president Recep Erdoğan har innrømt at den tyrkiske etterretningstjenesten MIT har smuglet våpen til Syria. I en tale 24.11.15 til en forsamling av lærere sa presidenten i følge avisa:

You know of the treason regarding the MİT trucks, don’t you? So what if there were weapons in them? I believe that our people will not forgive those who sabotaged this support.

Kommentaren kom etter at det i tyrkisk presse har vært lagt fram stadig mer dokumentasjon om denne ulovlige transporten. Today’s Zaman skriver om dette:

Early in 2014, an anonymous tip led to the interception of a number of trucks on the suspicion of weapons smuggling. The first operation took place in Hatay on Jan. 1, 2014. Another anonymous tip led to three more trucks being stopped and searched in Turkey’s southern Adana province on Jan. 19, 2014.

I følge den kanadiske nettavisa ThinkPol skal statsminister Ahmet Davutoğlu ha sagt til et møte i regjeringspartiet at det var han personlig som ga ordre til å skyte ned det russiske bombeflyet.

26. november 2015 ble sjefredaktøren for den kjente tyrkiske avisa Cumhuriyet, Can Dündar og avisas Ankara-korrespondent, Erdem Gül, arrestert, tiltalt for å være «medlemmer av en terrororganisasjon, drive spionasje og avsløre konfidensielle dokumenter». Skulle de bli kjent skyldige etter tiltalen, vil de kunne bli dømt til livsvarig fengsel.

Dette handler sjølsagt om at de har avslørt noen av president Erdoğans forbrytelser, noe presidenten og MIT seg på som en forbrytelse i seg sjøl.

Slik er altså vilkårene for pressa hos vår NATO-allierte Tyrkia, et land vi er forpliktet til å gå i krig for, dersom NATO gir ordre til det.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel800 pumpehagler på vei fra Tyrkia stanset
Neste artikkelFrankrike: – Delvis suspendering av Menneskerettskonvensjonen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).