Nulltoleranse for kritikk på NRK Ytring

10
NRKs usanne oppslag om den påståtte gassangrepet i Douma. NRK forfalsker her innholdet i OPCWs rapport.

Av Pål Steigan.

NRK har ført seerne og lytterne bak lyset når det gjelder påstandene om bruk av giftgass i Syria. 10. juli 2018 skrev Dag Bredvei på NRKs nettsider:

«Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har funnet flere typer klorgass to forskjellige steder i Douma i Syria, der over 40 barn og voksne døde 7. april.»

Dette er fake news fra NRKs side.

Rapporten fra OPCW sier tvert i mot at det IKKE er funnet spor av klorgass eller kjemiske forbindelser som er degraderinger av slik gass.

OPCW har vært i Douma og har publisert en rapport derfra. Den ble publisert 6. juli 2018 på deres nettsider. I rapporten heter det:

” The results show that no organophosphorous nerve agents or their degradation products were detected in the environmental samples or in the plasma samples taken from alleged casualties. Along with explosive residues, various chlorinated organic chemicals were found in samples from two sites, for which there is full chain of custody. Work by the team to establish the significance of these results is on-going. The FFM team will continue its work to draw final conclusions.”

De klorforbindelsene som OPCW fant er slike som kan oppstå hvis man for eksempel brenner PVC (polyvenylkorid), som nesten finnes i alle hus i dag, er lagd av slike kjemikalier. Brenner man PVC vil det frigjøre ”klorinerte organiske kjemikalier”. Drikkevann som er kloret vil også inneholde slike kjemikalier.

Dermed har NRK villedet seerne, og det på et veldig vesentlig punkt, siden nettopp påstander om gassangrep er brukt og brukes som casus belli, eller grunn til å gå til krig. Det er ikke for sterkt å si at NRK, i likhet med andre vestlige medier for med løgn den 10. juli, slik vi har påpekt her.

Jeg skrev derfor et innlegg til NRK Ytring der jeg kritiserte NRK og Bredvei for dette. Kort etter fikk jeg svar fra Lilly Fritzman i Ytrings redaksjon. Hun skriver:

«Hei, og takk for innlegget. 
Det er mange temaer å ta fatt i, og redaksjonen er derfor nødt til å prioritere. 
Vi finner dessverre ikke plass til bidraget ditt i denne omgang.»

Lilly Fritzman har vært redaktør for Radio Nova og er kjent som programleder i Dagsnytt 18.  Men med respekt å melde: Mitt innlegg er ikke avvist av prioriteringsgrunner, så jeg svarte:

«Ikke sant?
Og usannheter om giftgass framsatt i beste sendetid er ikke blant de ting som det kan prioriteres å slippe inn innlegg om.
Du tror vel ikke på dette sjøl en gang, men du er jo bare en ansatt i systemet og må følge ordre. Jeg skjønner det.
Men denne politikken er jo strategisk døden for NRK som troverdig nyhetsformidler.
Ha en fin dag.»

Det er ikke første gang NRK Ytring nekter meg innlegg. For å si det enkelt: Jeg har aldri blitt funnet verdig til å skrive hos dem. For eksempel arresterte jeg NRK Urix for at de drev propaganda for White Helmets i beste sendetid. Da hadde de latt Pål Refsdal omtale meg som konsporasjonsteoretiker fordi jeg kritiserte White Helmets. Jeg hadde altså en soleklar tilsvarsrett. Jeg prøvde å få denne kritikken inn i NRK Ytring, men ble naturligvis avvist.

Jeg klagde til Pressens faglige utvalg, men det er bortkastet energi. Når det gjelder kritikk av deres egne, så har de liggende et stort gummistempel, der det står at dette «ikke er brudd på god presseskikk». Saka behandles ikke en gang i utvalget.

NRK har jo makt over sine egne nettsider og kan jo fortsette å ta inn enhver kritisk ytring som trekker deres faglige integritet i tvil. Men har det ikke gått opp for redaksjonen at vi lever i internettets tidsalder? De kan refusere en kritikk, men så lenge vi har organer som steigan.no, så kan de jo ikke stoppe den. Og det er deres egen troverdighet det går ut over. De skal liksom være «public service» og nøytrale, og de lever jo av lovpålagt lisens. Men de opptrer som om de skulle være husorgan for NATO.

Det må jo være litt leit for folk som Lilly Fritzman og andre som jo må ha hatt journalistiske ambisjoner en gang å måtte være tjenere for et slikt system. Og NRK gjør seg sjøl stadig mindre relevant.

 

Les:

Propaganda for al-Qaida i beste sendetid på NRK

Vet NRK at Pål Refsdal støtter al-Qaida?

Urimelig refusjon fra NRK.no – Klage til Pressens faglige utvalg

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Anki Anki says:

  For noen år siden var propagandaen til nrk pakket ganske pent inn. “Folk flest” svelget unna alt - uten en eneste kritisk tanke. I dag er søpla fra Bilderberger-kringkastingen så klein at selv gullfisken min blir traumatisert. Dessverre svelger “folk flest” fortsatt unna. Så de skal ha for at de har gjort en solid jobb med papegøyefarmen. Men pinlig er det at “vårt folk” fremstår som en gjeng med imbesile tullinger uten evne til grunnleggende logikk, sannsynlighetsberegning, og egen tankevirksomhet. Hvis man spør et tilfeldig utvalg fra møblerte hjem med hauger av studiepoeng om feks. White Helmets kan man bli mørkredd. Og folk som aldri har hatt ei hjernecelle knytta opp mot amerikansk utenrikspolitikk, eller innenriks for den del, har nå endeløse synspunkter om Trump. Et absurd skue.

 2. Utdannelsessystemet og Pressen ble tatt over av Verdenseliten for 100 år siden.
  Politikere, Rettsapparat og Akademia er korrumpert.
  Debatter på nivå med dem de hadde i Antikken, basert på fakta, logikk, argumentasjon og artikulering, finnes ikke lenger.
  IQ siste tyve år har sunket med 0,2 pr år.

  For å sitere Gro Harlem Brundland:
  “Det er typisk norsk å være god”.
  https://search.yahoo.com/search?ei=utf-8&fr=aaplw&p=Brundtland+det+er+å+være+norsk

 3. Trøsta får være at NRK dør med oss gamlingene. Yngre mennesker har ikke den samme sentimentaliteten.

 4. Nå ble jeg enda surere fordi jeg ikke fikk sagt opp NRK-lisensen før 1. juli, og må betale til dette propagandaorganet fram til jul uten TV-signaler. Lytter jo ikke engang til DAB, hadde de hatt FM-nettet slik at jeg kunne lyttet til Ut i naturen på søndagsmorgenen, slik jeg gjorde i gamledager, ville det vært greit med disse 1400 kronene, som jeg kunne trengt til garderobeskap. Mens nå står jeg uten radio, TV og garderobeskap, 1400 kr fattigere, som har gått i lomma på disse folka, som i tillegg trosset folkeviljen i sin arroganse med tvangsinnføringen av DAB.

 5. NRK når absolutt flest mennesker i Norge med sine nyhetssendinger og aktualitetsprogrammer tilknyttet nyhetssendingene både på TV og radio, spesielt eldre. På radiosiden har de ingen konkurrenter, andre radiokanaler er mer støysendere enn radio. Når det gjelder andre tvkanaler er det bare TV2 som har nyhetssendinger og noen aktualitetsprogrammer, men er egentlig ingen konkurrent til NRK når det gjelder nyhetsformidling på tv.

  Den globale finanskapitalen kan ikke kjøpe statseide tv kanaler (ennå), så de infiltrer dem. Med sine beste folk her, som sørger for å gi norske tv-seere et verdenbilde som som er tilpasset det det militær-industrielle komplekset ønsker at godtfolk skal vite.

  Så den globale storkapitalen kan, med den amerikanske krigsmaskinen som sin jernneve, føre sine kriger for å prøve å styre all handel på alle markeder til sin fordel, og få tilgang til de naturressurser de ønsker med den mette og trette norske befolkningen sitt samtykke og aksept.

  Når NRK har høy kvalitet på sine øvrige programmer får også NRK høy troverdighet på sine nyhetssendinger og aktualitetsprogrammer. Når NRK fremstiller en krig som en frigjøringskrig som feks krigen mot Libya, synes ikke spesielt eldre som har sett på Dagsrevyen siden begynnelsen på sekstitallet, at det er noen grunn til å tvile på det og undersøke saken nærmere, og de bruker ikke Internett til det heller, de stoler på NRK.

  Etter Dagsrevyen er det gjerne Norge Rundt, hvor bare kjenningsmelodien får mange til å finne frem vaffeljernet, eller Monsen på tur, nordmenns favorittprogrammer. NRK er flink til å holde den store stygge verden unna, og få folk til å tro at her oppe i Norge er vi bare tilskuere til hva som skjer.

  At Norge er i ferd med å bli en amerikansk militærbase behøver ikke folk å vite, og at regjeringen med AP vil selge naturressursene som har gitt oss vår velstand trenger heller ikke folk å vite før det er for sent. Underrapporteringen av ACER er et eksempel på det.

 6. Avatar for baluba baluba says:

  Jeg tror ikke du helt forstår hva Steigan skriver her. Man må kaskje ha litt kjennskap til kjemi for å forstå det. Mange produkter inneholder klor som er et veldig reaktivt stoff. Det reagerer lett med vann til HCL. Når noe av dette brenner kan det utvikle seg små mengder klorgass pga kjemiske reaksjoner som skjer. Detter har ingen verdens ting med at det er brukt klorgass. Det ville være å villede, og det er akkurat det som er gjort her. Når det gjelder snuff filmen fra white helmets kan man etter det gutten som ble intervjuet etterpå trekke hvilke slutninger man vil. Jeg ville ikke brukt dem som sannhetsvitne for noe. En gutt ble intervjuet i etterkant av denne hendelsen. Han sier visstnok noe annet.

 7. Avatar for ABC ABC says:

  ‘At Norge er i ferd med å bli en amerikansk militærbase behøver ikke folk å vite, og at regjeringen med AP vil selge naturressursene som har gitt oss vår velstand trenger heller ikke folk å vite’ Ja… Follow the fiat ponzi money (mengden øker hinsides var dag;) og verre blir det nok før det går som det går. Til neste runde så bør man nok fokusere mer på maktfordelingsprinsippet med mer. Vi ødelegger alt vi har og konflikter er på menyen. Galskap galskap * galskap. Og NRK modellen bør ses over og tilpasses til den stein korrupte virkelighet vi lever i… Hatten av før steigan.no som prøver å gjøre noe…

 8. “Norwegian Base May Become Marines’ Hub in Europe”
  Marine Rotational Force-Europe:
  In addition to proximity to the cold-weather battle training that Commandant Gen. Robert Neller has said he wants to emphasize, Vaernes offers the Marine Corps next-door access to a series of caves, maintained by the Norwegian military, that stock enough gear, vehicles and ammunition to equip a force of more than 4,600 troops. Managers of the system, called Marine Corps Prepositioning Program-Norway, said use of the gear for training and exercises on the continent had grown “exponentially” in the last 24 months.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere