Nulltoleranse for kritikk på NRK Ytring

0
NRKs usanne oppslag om den påståtte gassangrepet i Douma. NRK forfalsker her innholdet i OPCWs rapport.

Av Pål Steigan.

NRK har ført seerne og lytterne bak lyset når det gjelder påstandene om bruk av giftgass i Syria. 10. juli 2018 skrev Dag Bredvei på NRKs nettsider:

«Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har funnet flere typer klorgass to forskjellige steder i Douma i Syria, der over 40 barn og voksne døde 7. april.»

Dette er fake news fra NRKs side.

Rapporten fra OPCW sier tvert i mot at det IKKE er funnet spor av klorgass eller kjemiske forbindelser som er degraderinger av slik gass.

OPCW har vært i Douma og har publisert en rapport derfra. Den ble publisert 6. juli 2018 på deres nettsider. I rapporten heter det:

” The results show that no organophosphorous nerve agents or their degradation products were detected in the environmental samples or in the plasma samples taken from alleged casualties. Along with explosive residues, various chlorinated organic chemicals were found in samples from two sites, for which there is full chain of custody. Work by the team to establish the significance of these results is on-going. The FFM team will continue its work to draw final conclusions.”

De klorforbindelsene som OPCW fant er slike som kan oppstå hvis man for eksempel brenner PVC (polyvenylkorid), som nesten finnes i alle hus i dag, er lagd av slike kjemikalier. Brenner man PVC vil det frigjøre ”klorinerte organiske kjemikalier”. Drikkevann som er kloret vil også inneholde slike kjemikalier.

Dermed har NRK villedet seerne, og det på et veldig vesentlig punkt, siden nettopp påstander om gassangrep er brukt og brukes som casus belli, eller grunn til å gå til krig. Det er ikke for sterkt å si at NRK, i likhet med andre vestlige medier for med løgn den 10. juli, slik vi har påpekt her.

Jeg skrev derfor et innlegg til NRK Ytring der jeg kritiserte NRK og Bredvei for dette. Kort etter fikk jeg svar fra Lilly Fritzman i Ytrings redaksjon. Hun skriver:

«Hei, og takk for innlegget. 
Det er mange temaer å ta fatt i, og redaksjonen er derfor nødt til å prioritere. 
Vi finner dessverre ikke plass til bidraget ditt i denne omgang.»

Lilly Fritzman har vært redaktør for Radio Nova og er kjent som programleder i Dagsnytt 18.  Men med respekt å melde: Mitt innlegg er ikke avvist av prioriteringsgrunner, så jeg svarte:

«Ikke sant?
Og usannheter om giftgass framsatt i beste sendetid er ikke blant de ting som det kan prioriteres å slippe inn innlegg om.
Du tror vel ikke på dette sjøl en gang, men du er jo bare en ansatt i systemet og må følge ordre. Jeg skjønner det.
Men denne politikken er jo strategisk døden for NRK som troverdig nyhetsformidler.
Ha en fin dag.»

Det er ikke første gang NRK Ytring nekter meg innlegg. For å si det enkelt: Jeg har aldri blitt funnet verdig til å skrive hos dem. For eksempel arresterte jeg NRK Urix for at de drev propaganda for White Helmets i beste sendetid. Da hadde de latt Pål Refsdal omtale meg som konsporasjonsteoretiker fordi jeg kritiserte White Helmets. Jeg hadde altså en soleklar tilsvarsrett. Jeg prøvde å få denne kritikken inn i NRK Ytring, men ble naturligvis avvist.

Jeg klagde til Pressens faglige utvalg, men det er bortkastet energi. Når det gjelder kritikk av deres egne, så har de liggende et stort gummistempel, der det står at dette «ikke er brudd på god presseskikk». Saka behandles ikke en gang i utvalget.

NRK har jo makt over sine egne nettsider og kan jo fortsette å ta inn enhver kritisk ytring som trekker deres faglige integritet i tvil. Men har det ikke gått opp for redaksjonen at vi lever i internettets tidsalder? De kan refusere en kritikk, men så lenge vi har organer som steigan.no, så kan de jo ikke stoppe den. Og det er deres egen troverdighet det går ut over. De skal liksom være «public service» og nøytrale, og de lever jo av lovpålagt lisens. Men de opptrer som om de skulle være husorgan for NATO.

Det må jo være litt leit for folk som Lilly Fritzman og andre som jo må ha hatt journalistiske ambisjoner en gang å måtte være tjenere for et slikt system. Og NRK gjør seg sjøl stadig mindre relevant.

Les:

Propaganda for al-Qaida i beste sendetid på NRK

Vet NRK at Pål Refsdal støtter al-Qaida?

Urimelig refusjon fra NRK.no – Klage til Pressens faglige utvalg

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEr virkelig Trump så uforutsigbar?
Neste artikkelSyria gjør klar til frigjøring av Idlib
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).