Katastrofebranner og ekstremtørke i mange land

21
Skogbrann i Sverige. Både der og i enda større grad i Hellas har brannene et katastrofepreg.

I Hellas er minst 74 mennesker blitt drept og nærmere 200 skadd under de katastrofale brannene som har rammet landet. En hel landsby er utslettet av flammene nær den populære feriebyen Mati øst for Aten.

I Sverige har skogbrannene til nå rammet et område på 25.000 hektar. Brannene raser på mange steder over store deler av landet, og redningsmannskapene har til nå ikke klart å slukke de alvorligste av dem. Situasjonen er så alvorlig at Sverige har bedt om internasjonal hjelp.

I California er Yosemite nasjonalpark delvis stengt etter at store branner har feid gjennom området. 15.000 hektar er rammet. Ekstrem tørke over det vestlige USA har lagt det perfekte grunnlaget for voldsomme branner.

I Afrika brukes fortsatt svedjebruk til å fornye jorda, så der er det i mange tilfeller mennesker som har satt fyr på skogen. Likevel er det i år ekstremt mange skogbranner i Afrika. Bare i Angola er det registrert over 67.000 branner.

Skogbranner i Russland har spredd seg over til finsk Lappland. Branner i det østlige Sibir slipper ut så mye røyk at det skaper miljøproblemer så langt unna som i USA.

Brannene har forbindelse med den voldsomme tørken som har rammet store områder på jorda våren og sommeren 2018. I Japan har minst 44 mennesker blitt drept i en hetebølge helt utenom det vanlige.

I store deler av Europa, inkludert Norge, er tørken i 2018 den alvorligste i manns minne, og det er klart at det blir avlingssvikt. Når dette skjer i mange land samtidig, blir problemet ekstra alvorlig.

Kilde: The Guardian.

En forklaring på ekstremværet er at jetstrømmen i den høyere delen av atmosfæren har lagt seg langt nord i år og har dermed latt høytrykkene bygge seg opp uten å bli feid av gårde, slik de vanligvis blir. I juni 2018 var den globale overflatetemperaturen 0,78 grader høyere enn normalt.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Hva er den egenltige årsaken til ekstemtørken? Det vil begivenheten som finner sted i Redding i California nå den 28 juli ta opp. Sitat: "Numerous experts include former state and federal government biologists, an EPA whistleblower, and a former commercial airline pilot. A very high ranking former US Military officer will also be attending the event to meet directly with the public. All experts will present data that conclusively proves ongoing climate engineering programs are:

  Obscuring otherwise blue skies all over the globe
  Contributing to global ecosystem and species die-off
  Completely disrupting the hydrological cycle (rain cycle) all over the planet
  Destroying the ozone layer which is causing off the chart levels of UV radiation
  Contaminating our air, soils, and waters with highly toxic heavy metals
  Causing extreme and unquantifiable environmental and human health impacts
  Are being carried out illegally under the guise of "national security"
  
 2. Siden de fant bryet verd å forby noe, så indikerer det at dette er mulig.
  Vedtatt ved resolusjon 31/72 fra FNs generalforsamling 10. desember 1976.
  Konvensjonen ble åpnet for underskrift i Genève den 18. mai 1977.
  Konvensjon om forbud mot militær eller annen annen fiendtlig bruk av miljømodifikasjonsteknikker
  Utdrag :
  Å innse at bruk av miljømodifikasjonsteknikker for fredelige formål kan forbedre forholdet mellom menneske og natur og bidra til bevaring og forbedring av miljøet til fordel for nåtid og fremtidige generasjoner,
  Erkjenner imidlertid at militær eller annen fiendtlig bruk av slike teknikker kan ha effekter som er ekstremt skadelige for menneskers velferd,

  http://www.un-documents.net/enmod.htm

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Og midt oppe i alt dette får vi snart en stor militærøvelse i Skandinavia. Det kan virke malplasert når landene samtidig sliter med store branner og mye røyk. Håper at noen stiller spørsmål om man bruker ressursene på riktig måte i en situasjon hvor man feks i Sverige har gitt opp å slukke flere av sine branner (kanskje man burde ha kjøpt inn en armada av brannslukkingsfly istedenfor krigsfly?)

  Hvis denne tørken skulle være utslag av militær krigføring, er det påfallende at denne ekstreme tørke opptrer samtidig både i Russland, USA og Europa.

  Tørken må føre til at politikerne går i tenkeboksen for å finne ut hva som må gjøres med problemet og at befolkningen innser sårbarheten som også mennesker i velstående land kan bli rammet av. Det er ikke første gang Norge feks har blitt rammet av matmangel, det skjedde feks ifbm Napoleonskrigene og ifbm begge verdenskrigene.

 4. Ja, hvorfor ikke bruke “forsvaret” til noe fornuftig? De kan jo øve seg på å slukke branner isteden for å trene på bombing, ref. Stoltenbergs famøse uttalelse da vi slapp 567 over Libya: “krigen er en utmerket trening for det norske luftvåpenet”.

 5. Avatar for baluba baluba says:

  Det å gå ut å advare mot skogbranner kan ha gitt noen vann på mølla med motsatt fortegn for å pønske ut større saker enn å fyre på ti biler på en natt.

 6. Avatar for Rapper Rapper says:

  Interessant mening fra en fra Hellas. Oppsummering: “every year rich people pay thugs to start fires on lands which they want to buy up, and then, a couple of years later [after the land has been ruined], and come in to buy it up for cheap (and develop hotels etc)… the difference this year is that people died”: https://www.youtube.com/watch?v=x1u3SWMeMOs

 7. Avatar for baluba baluba says:

  Vi trenger en hær - vi trenger et heimeværn - vi trenger et sivilkforsvar - vi trenger beredskap.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

12 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

21 KOMMENTARER

 1. […] * I Grekland har minst 74 personer dött och tre gånger fler skadats på kort tid av bränder. * I Afrika är det extremt många skogsbränder. Bara i Angola har 67 000 skogsbränder registrerats. * I Ryssland rasar stora skogsbränder. * I Japan har minst 44 människor dödats till följd av värmen. * I Kalifornien är Yosemite nationalpark delvis stängd. Pål Steigan: Katastrofbränder och extrem torka i många länder. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.