Katastrofebranner og ekstremtørke i mange land

0
Skogbrann i Sverige. Både der og i enda større grad i Hellas har brannene et katastrofepreg.

I Hellas er minst 74 mennesker blitt drept og nærmere 200 skadd under de katastrofale brannene som har rammet landet. En hel landsby er utslettet av flammene nær den populære feriebyen Mati øst for Aten.

I Sverige har skogbrannene til nå rammet et område på 25.000 hektar. Brannene raser på mange steder over store deler av landet, og redningsmannskapene har til nå ikke klart å slukke de alvorligste av dem. Situasjonen er så alvorlig at Sverige har bedt om internasjonal hjelp.

I California er Yosemite nasjonalpark delvis stengt etter at store branner har feid gjennom området. 15.000 hektar er rammet. Ekstrem tørke over det vestlige USA har lagt det perfekte grunnlaget for voldsomme branner.

I Afrika brukes fortsatt svedjebruk til å fornye jorda, så der er det i mange tilfeller mennesker som har satt fyr på skogen. Likevel er det i år ekstremt mange skogbranner i Afrika. Bare i Angola er det registrert over 67.000 branner.

Skogbranner i Russland har spredd seg over til finsk Lappland. Branner i det østlige Sibir slipper ut så mye røyk at det skaper miljøproblemer så langt unna som i USA.

Brannene har forbindelse med den voldsomme tørken som har rammet store områder på jorda våren og sommeren 2018. I Japan har minst 44 mennesker blitt drept i en hetebølge helt utenom det vanlige.

I store deler av Europa, inkludert Norge, er tørken i 2018 den alvorligste i manns minne, og det er klart at det blir avlingssvikt. Når dette skjer i mange land samtidig, blir problemet ekstra alvorlig.

Kilde: The Guardian.

En forklaring på ekstremværet er at jetstrømmen i den høyere delen av atmosfæren har lagt seg langt nord i år og har dermed latt høytrykkene bygge seg opp uten å bli feid av gårde, slik de vanligvis blir. I juni 2018 var den globale overflatetemperaturen 0,78 grader høyere enn normalt.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.