Jens Stoltenberg kom i skade for å si sannheten

0

Under frokosten mellom Donald Trump og NATO-lederne la generalsekretær Jens Stoltenberg seg så langflat for den amerikanske presidenten at han nesten gikk i ett med gulvteppet. Vi har allerede nevnt hvordan Stoltenberg skamroste Donald Trumps «lederskap», men seansen var så bisarr at den også inneholdt andre perler.

I enda et forsøk på å overtale Trump til å se i nåde til sine vasaller sa Stoltenberg:

«Et sterkt NATO er bra for Europa og det er også bra for USA. USAs tilstedeværelse i Europa hjelper til med å beskytte Europa, men det hjelper også USA til å projisere makt til Midt-Østen og Afrika.»

Det er sjelden NATOs imperialistiske karakter blir avslørt så kortfattet. Vi hjelper USA med å projisere makt i Midt-Østen og Afrika! Dette burde leses høyt ved innledninga av den neste forsvarsdebatten i Stortinget. Etterpå kan NATO-politikerne på Tinget komme med sine vanlige uttalelser om at NATO er til for å beskytte oss.

Nå har NATOs egen generalsekretær sagt at et viktig formål med NATO er å hjelpe og fremme USAs makt i områder som ikke har noe med forsvaret av Norge eller Europa å gjøre.

Hele diskusjonen på NATO-toppmøtet kom til å handle om Trumps krav om at de europeiske NATO-medlemmene må betale mer, noe som stort sett betyr at de må kjøpe mer våpen fra USA – America first! Det var ingen som snakket om hvorfor man skal ha alle disse våpnene og hva de skal brukes til.

Russland er helt åpenbart den tenkte motstanderen, men NATO bruker allerede 12 ganger så mye penger på det militære enn det Russland bruker. Hva er målet? Å bruke 15 ganger så mye? 20 ganger så mye? Og med hvilken hensikt?

Hensikten er åpenbar, men det kan man ikke si med klare ord på NATOs toppmøte. Hensikten er å tjene det militær-industrielle komplekset og kjøpe mer av deres «lovely weapons», som Trump har ordlagt seg.

Fordelen for denne industrien er at når den nå får knesatt at det militære forbruket skal være en viss prosent av BNP, så vil det automatisk øke når veksten øker, helt uavhengig av hva behovet måtte være fra et forsvarspolitisk synspunkt. Her har militærindustrien fått seg en perpetuum mobile, en evighetsmaskin, og det uten at dette punktet diskuteres i dete hele tatt.

Men Stoltenberg kom altså i skade for å si sannheten om NATOs militære formål. Det heter at av barn og fulle folk får man vite sannheten. Nå er ikke Stoltenberg noe barn, og ikke var han full. Det var derimot EU-president Jean-Claude Juncker. Han var så stupfull, så kanon dritings at han knapt kunne gå med egen hjelp, men måtte ha støtte fra tre-fire mann for å bevege seg oppreist og framover. Kanskje det sier noe om situasjonen både i NATO og EU?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEksperter i den tyske Forbundsdagen: – USAs tilstedeværelse i Syria er illegal
Neste artikkelSyria: Hele Dara’a by er frigjort
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).