Syria: Hele Dara’a by er frigjort

0
Det syriske flagget kan igjen vaie over hele Dara'a by.

12. juli 2018 kunne den syriske armeen heise det syriske flagget over det siste området i Dara’a by som hadde vært kontrollert av jihadistene og erklære hele byen for frigjort. Dette gjør det mulig for myndighetene å begynne å sørge for alle de grunnleggende behovene til befolkningen i dette området, slik de tidligere har gjort etter frigjøringa av Øst-Aleppo og Ghouta.

Det er Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), det vil si al-Qaida, og den USA-støttede Free Syrian Army (FSA) som har holdt dette området under sin kontroll siden 2012, så det er et betydelig strategisk framskritt den syriske staten nå har oppnådd.

Det går fram av dette kartet at det nå bare er to lommer igjen som kontrolleres av jihadistene. Det er HTS og andre grupper i det grønne området og Den islamske staten i det mørke grå. Det blå området markerer de okkuperte Golanhøydene. Dette viser at dersom jihadistene ikke får forsyninger via Israel, så er nå alle transportruter blokkert for dem.

Det betyr ikke at de ikke vil gjøre sitt ytterste for å gjøre skade. IS har reorganisert seg og har dels tvunget andre grupper til å slutte seg til dem, og dels har restene av FSA gjort det frivillig. Slik har de dannet det Klassekampen kaller «Den sørlige hæren». Denne reorganiseringa gjør at IS vil kunne fortsette å rette angrep mot det sørlige Syria, og at det vil kunne bli harde kamper når den syriske hæren skal frigjøre Quneitra og renske ut de siste lommene av jihadister opp mot Golanhøydene.

Frigjøringa av Dara’a har avdekket enda flere store våpenlagre, slik man ser på dette bildet.

Grenseovergangen fra Jordan var hovedrute for transport av våpen fra Saudi-Arabia og de andre gulfdiktaturene. Ofte kom også våpen som CIA i samarbeid med kriminelle nettverk smuglet ut av Øst-Europa via Tyrkia inn denne veien etter en mellomlanding i Saudi-Arabia.

Det at denne grensa nå er frigjort er derfor et massivt  nederlag for intervensjonsmaktene og deres leiehærer. Og USA har åpenbart innsett at denne krigen er tapt og har latt jihadistene seile sin egen sjø.

Den jordanske hæren har rykket opp til grensa mot Syria og samarbeider med Syria og Russland om å sikre grenseovergangen ved Nassib. Dette er også en strategisk endring av dimensjoner, siden Jordan har vært en hovedsamarbeidspartner for intervensjonsmaktene. Nå håper man i Jordan på at vanlig økonomisk virksomhet kan komme i gang igjen og at så mange som mulig av de syriske flyktningene som har levd en til dels kummerlig tilværelse i landet, kan vende hjem igjen.

Kina har nylig lovt økonomisk støtte til både Syria og Jordan, så det kan godt være at den økonomiske virksomheten kommer i gang igjen ganske fort, til tross for at Vesten, inkludert Norge, fortsetter å boikotte Syria.

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelJens Stoltenberg kom i skade for å si sannheten
Neste artikkelSkottland: Vil ha pest i staden for kolera.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).