Spania: Rajoy ble sparket, men hva har PSOE å tilby?

0

Som ventet måtte Mariano Rajoy forlate posten som statsminister i vanære etter at hans parti hadde lidd et knusende nederlag i form av strenge dommer mot et korrupt system som partiet sjøl hadde satt i stand. Meningsmålinger viser at partiet har mistet 40% av sine velgere på to år og 400.000 stemmer på bare tre måneder.

Partito Popolar (PP) mistet altså makta etter å ha hatt den i sju år og det sosialdemokratiske PSOE med Pedro Sánchez som leder tok over. Men PSOE har bare 84 plasser i nasjonalforsamlinga på 350 medlemmer.

Så det naturlige er at det blir skrevet ut nyvalg, men det er ingen grunn til å tro at det er et valg PSOE vil gå seirende ut av. På meningsmålingene er det tre partier som ligger rundt 20%, og det er PP, PSOE og Podemos. Det eneste partiet som skiller seg ut er høyrepartiet Ciudadanos med 28% på de siste målingene.

Ciudadanos beskriver seg sjøl som ”postnasjonalistisk” og det er pro-EU. Det er populistisk i den forstand at det henter standpunkter litt fra høyre og litt fra venstre, men i den økonomiske politikken er det et klart høyreparti med skattelettelser som fremste agn.

Vi kalte PSOE sosialdemokratisk, men det er bare utfra tradisjon. I virkeligheten er partiet i likhet med mange liknende partier et nyliberalt parti. Og partiet er pro-EU på sin hals. Sánchez er tilhenger av å respektere EUs økonomiske regler og han hadde allerede stemt for budsjettet til Rajoy, så det er vanskelig å forestille seg at PSOE kan gjøre noe med Spanias vanskelige økonomiske situasjon. De kan håpe på at de kan klare å lage en allianse med Pablo Iglesias og hans Podemos, og i så fall blir det sistnevntes endelige farvel som et slags venstrealternativ.

En av de mange meningsmålingene i Spania etter mistillitsforslaget mot Rajoy.

Les:

Det spanske regjeringspartiet dømt for korrupsjon

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.