Det spanske regjeringspartiet dømt for korrupsjon

2
Avisa El Païs har her vist forbindelsene i korrupsjonssaka.

Partido Popular, Høyres søsterparti i Spania, er i sjokk etter at dommen i den såkalte Gürtel-saken falt 24. mai. Av 37 tiltalte blei 29 dømt og får tilsammen 351 år bak murene. Dette skriver Joakim Møllersen Radikal portal. Han skriver videre:

«Hovedmannen fikk 51 år, tidligere partisekretær og ordfører fikk 37 og 38 år og regjeringspartiet er selv dømt for korrupsjon. Gürtel-saken er den største politiske skandalen siden Franco-regimet med svindel, hvitvasking og et mektig parti i lommene på landets rikeste.

Partido Popular, Høyres søsterparti i Spania, er i sjokk etter at dommen i den såkalte Gürtel-saken falt tidligere i dag. Av 37 tiltalte blei 29 dømt og får tilsammen 351 år bak murene.

Saken viser at Partido Popular (PP) har blitt drevet gjennom hemmelig og ulovlig finansiering i store deler av sin levetid. PP har styrt i Spania i 16 av de siste 23 årene. Venstrepartiet Podemos har erklært at de vil reise et mistillitsforslag.»

Spanias statsminister Mariano Rajoy, som også er partileder i Partido Popolar, måtte vitne i rettssaken, men juryen anså hans erklæring om at partiet ikke hadde drevet dobbelt bokføring som «ikke troverdig». Dommen er derfor også et stort nederlag for Rajoy personlig. PP sliter da også på meningsmålingene i Spania. Partiet har nå 19,5 prosents oppslutning mot 28,7 prosent ved valget i 2016. Så seint som høsten 2017 hadde de over 30 prosent på en del meningsmålinger.

Venstrepartiet Podemos har sagt at de vil stille mistillitsforslag mot Rajoy, og de har nå fått tilslutning av det sosialdemokratiske partiet PSOE som sier at de forbereder et slikt forslag.

Høyrepartiet Ciudadanos har tatt over ledertrøya på spansk høyreside med galluptall rundt 30 prosent. Men nå som de fleste andre partiene går inn mistillitsforslag, må de bestemme seg for om de vil slå ring om sin alliansepartner Rajoy eller bidra til å felle ham.

Den spanske avisa El Païs har hatt en lang serie med artikler om denne saka, som til de grader ryster hele det spanske esablishment.

 

 

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.